Sari direct la conținut

Comandantul Regimentului Azov sugerează capturarea unor orașe rusești în timpul ofensivei ucrainene

HotNews.ro
Militari ai Regimentului Azov la inmormantarea unui camarad al lor, Foto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia
Militari ai Regimentului Azov la inmormantarea unui camarad al lor, Foto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Bogdan Krotevici, comandantul interimar al Regimentului Azov, afirmă că forțele ucrainene ar putea încerca să captureze orașe mici rusești în timpul viitoarei sale contraofensive, relatează The Washington Post într-un amplu material despre unitatea militară ucraineană.

El a invocat în acest sens exemplul primului război din Cecenia, când tactica a fost folosită cu succes de către luptătorii ceceni. Purtat între 1994 și 1996, conflictul s-a încheiat într-un armistițiu umilitor pentru Rusia, care a beneficiat de o superioritate covârșitoare asupra forțelor cecene.

Istoricii estimează că în timpul acestui conflict Rusia a pierdut de 3 ori mai mulți militari decât adversarul său (14-15.000 comparativ cu 5.000), Moscova acceptând încheierea ostilităților din cauza opoziției uriașe a opiniei publice ruse față de conflict.

Krotevici a declarat că orașele rusești capturate ar putea fi folosite ca momeală care să permită eliberarea teritoriilor ucrainene ocupate de forțele armate ruse și declarate anexate de Vladimir Putin în luna septembrie a anului trecut.

Comentariile comandantului ucrainean au fost rapid preluate de presa de la Kiev.

Regimentul Azov va participa la ofensiva ucraineană

Regimentul Azov a fost reformat în vara anului trecut, după ce majoritatea unității a fost distrusă sau capturată în timpul apărării orașului-port Mariupol de la Marea Azov.

Ultimii militari ai unității s-au predat forțelor ruse la jumătatea lunii mai, după ce au apărat orașul timp de luni de zile în timpul unui asediu care a făcut înconjorul presei internaționale. Bogdan Krotevici a fost printre militarii ucraineni care au fost luați în captivitate de Rusia.

El a fost eliberat în luna septembrie, când Rusia a dat la schimb peste 200 de militari capturați ai regimentului Azov, inclusiv comandanții unității, pentru a-l primi pe Viktor Medvedciuk, „prințul întunecat” al politicii ucrainene.

Guvernul ucrainean a desemnat Regimentul Azov, care recent a absorbit alte elemente ale Gărzii Naționale a țării, drept una dintre cele șase „brigăzi ofensive” care vor fi în avangarda eforturilor de a elibera teritoriile ocupate de ruși.

Urmărește ultimele evoluții din a 427-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro