Sari direct la conținut

Kremlinul amenință să extindă confiscările de active occidentale în Rusia

HotNews.ro
Dmitri Peskov, Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia
Dmitri Peskov, Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Kremlinul a amenințat miercuri că va „extinde” lista companiilor străine vizate de confiscări „temporare” de active în Rusia, o modalitate de a exercita presiuni în contextul în care Occidentul ia în considerare utilizarea activelor rusești înghețate în străinătate, potrivit AFP.

„Dacă este necesar, lista de companii poate fi extinsă”, a avertizat purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov.

Aceste comentarii vin la o zi după ce Vladimir Putin a semnat un decret pentru a prelua controlul asupra a două grupuri energetice occidentale, Fortum din Finlanda și Uniper din Germania.

Președintele rus amenințase, de asemenea, că va face același lucru cu alte companii din țări care ar putea fi tentate să confiște și să folosească activele rusești din străinătate.

Miercuri, Fortum a anunțat că directorul general al filialei sale din Rusia a fost înlocuit cu forța de noua conducere, confirmând, potrivit grupului, că decretul a intrat în vigoare.

Într-o declarație separată, noul CEO al filialei DTP a Fortum, Viaceslav Kojevnikov, le-a cerut angajaților să își continue activitatea ca și până acum.

Uniunea Europeană încearcă în prezent să pună la punct un plan de confiscare a activelor rusești în valoare de sute de miliarde de euro din Europa, deși Bruxelles-ul recunoaște că proiectul „nu este simplu” din punct de vedere juridic.

Principalul scop al decretului rusesc „este de a crea un fond de compensare pentru posibila aplicare a unor contramăsuri împotriva ‘exproprierii ilegale’ a activelor rusești în străinătate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Confiscările anunțate – „un răspuns la acțiunile agresive ale țărilor neprietenoase” – sunt „temporare”, a asigurat el, și au ca scop „eliminarea riscurilor (potențiale) atunci când poziția țărilor neprietenoase va afecta negativ economia noastră”.

Conform decretului, filialele rusești ale Fortum și Uniper, o fostă filială a Fortum care a fost naționalizată de Berlin după ce anul trecut a fost întreruptă aprovizionarea cu gaz rusesc, sunt afectate imediat de o confiscare a activelor lor din Rusia.

Rossimushchestvo, agenția federală rusă desemnată ca „administrator provizoriu”, a declarat că decretul nu „privează proprietarii de activele lor”, ci înseamnă că „proprietarul inițial nu mai are dreptul de a lua decizii de gestionare”.

Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Finanțe a declarat în cadrul unei conferințe de presă că Berlinul „ia act de decizia guvernului rus”. „Trebuie să examinăm acum care sunt consecințele concrete”, a adăugat el.

___

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro