VIDEO Jens Stoltenberg afirmă că Ucraina are ce-i trebuie pentru ofensivă / Câte tancuri și vehicule blindate a primit Kievul
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat joi că Ucraina are capacitățile militare necesare pentru a-și recupera teritoriul, anunțând totodată că partenerii săi occidentali i-au livrat aproape toate vehiculele de luptă promise.
„Peste 98% din vehiculele de luptă promise Ucrainei au fost livrate”, a declarat Stoltenberg în timpul unei conferințe de presă pe care a susținut-o cu premierul luxemburghez Xavier Bettel.
Stoltenberg a amintit de vizita-surpriză pe care a efectuat-o săptămâna trecută la Kiev, reiterând joi că mesajul Alianței Nord-Atlantice pentru Ucraina este clar: va fi alături de ea „atât timp cât va fi nevoie”.
„Trebuie să menținem cursul și să continuăm să furnizăm Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a învinge”, a subliniat el.
Șeful NATO a afirmat că partenerii occidentali ai Kievului au furnizat Ucrainei peste 1.550 de vehicule blindate, 230 tancuri și alte echipamente, inclusiv „cantități vaste de muniție”.
„În total am instruit și echipat peste 9 brigăzi blindate ucrainene noi, lucru care va pune Ucraina într-o poziție puternică pentru a continua să recâștige teritoriu ocupat [de Rusia]”.
Jens Stoltenberg a afirmat de asemenea că la summitul NATO ce va avea loc luna viitoare la Vilnius alianța urmărește să prezinte un plan multianual de sprijin pentru Ucraina și va continua consolidarea capacităților defensive ale statelor membre ale NATO.
„Într-o lume mai periculoasă trebuie să investim mai mult și mai bine în apărarea noastră”, a indicat el.
Perspectiva ofensivei ucrainene provoacă temeri în Rusia
În ultima sa evaluarea asupra conflictului declanșat de președintele rus Vladimir Putin anul trecut, Institutul pentru Studiul Războiului din SUA notează că declarațiile oficialilor ruși și ale unor voci importante din spațiul informațional rusesc continuă să sublinieze o neliniște omniprezentă cu privire la eventualele acțiuni de contraofensivă ucrainene.
Liderul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a remarcat, miercuri, că, imediat ce condițiile meteorologice se vor îmbunătăți în Bahmut, Ucraina va lansa o contraofensivă, care ar putea coincide cu sărbătoarea Rusiei din 9 mai, Ziua Victoriei (comemorarea victoriei sovietice asupra Germaniei naziste din 1945).
De asemenea, un proeminent blogger de război rus a insinuat că Ucraina ar putea planifica acțiuni de contraofensivă pentru a strica sărbătorile de 9 mai în Rusia. Invocarea zilei de 9 mai sugerează că spațiul informațional rusesc continuă să acorde o importanță simbolică datelor asociate cu Marele Război Patriotic din Rusia, ceea ce continuă să influențeze discursul privind perspectivele războiului.
„Retorica tot mai deznădăjduită și panicată emanată de figuri proeminente din spațiul informațional sugerează că acest spațiu informațional rusesc nu a stabilit încă o linie cu privire la modul în care să abordeze temerile semnificative și în creștere cu privire la viitorul apropiat”, a spus ISW.
„Rasputița”, invocată pentru a ridica moralul soldaților ruși
Ministerul britanic al Apărării a invocat la rândul său temerile din Rusia cu privire la perspectiva ofensivei ucrainene, notând în evaluarea sa de vinerea trecută că Propaganda de la Moscova încearcă să îi încurajeze pe soldații ruși care se tem de atac, dându-le asigurări că vremea și terenul sunt din nou de partea lor.
Potrivit analiștilor militari britanici, terenul moale și noroiul răspândit încetinesc foarte probabil operațiunile ofensive ale ambelor armate angajate în conflict.
„Cu toate acestea, canalele online rusești exagerează probabil impactul general al noroiului asupra forțelor ucrainene ca parte a unei campanii informaționale menită să ridice moralul rusesc și submineze susținerea pentru Ucraina în așteptarea contraofensivei ucrainene”, nota pe 21 aprilie ministerul Apărării de la Londra.
Acesta afirma de asemenea că următoarele săptămâni vor aduce probabil o îmbunătățire a condițiilor pentru o operațiune ofensivă și că, până atunci, minele continuă să fie oricum un factor mai important în limitarea operațiunilor mecanizate decât noroiul.
De altfel, noi înregistrări video apărute în ultimele zile cu luptele din jurul orașului Bahmut din regiunea Donețk arată că vremea pare să se fi îmbunătățit și terenul este mai solid, un criteriu vital pentru orice ofensivă mecanizată.
Urmărește ultimele evoluții din a 428-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.