Sari direct la conținut

Reacția ironică a Budapestei, după ce Zelenski a criticat Ungaria: „Cu plăcere și puteți conta pe noi și în viitor"

HotNews.ro
Peter Szijjarto, Foto: Tomas Tkacik / Zuma Press / Profimedia
Peter Szijjarto, Foto: Tomas Tkacik / Zuma Press / Profimedia

Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, a spus că țara sa a plătit „deja un preț extrem de mare” pentru războiul din Ucraina, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat comportamentul Ungariei ca stat al NATO ca fiind „inadecvat”.

Szijjártó a spus că, „din fericire” nu Zelenski decide dacă comportamentul Ungariei este sau nu în concordanță cu statutul său de stat membru NATO, pentru că „poporul maghiar a plătit deja un preț extrem de mare pentru acest război” și „mai mulți maghiari – membri ai comunității maghiare din regiunea Transcarpatică – au murit în acest război”.

„Dacă această afirmație înseamnă: „Le mulțumesc respectuos ungurilor pentru că au lăsat să intre și au avut grijă de peste un milion de refugiați din Ucraina și vă mulțumesc respectuos pentru că ați trimis ajutor continuu! , atunci ”cu plăcere și puteți conta pe noi și în viitor.”

Reamintim că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat într-un amplu interviu cu presa scandinavă comportamentul Ungariei, subliniind că relația sa cu Rusia nu este în concordanță cu statutul său de membru NATO.

„Cum să rezolvăm disputa cu Budapesta? Singurul lucru care se pune în discuție este ceea ce vrea Budapesta. Mi se pare că există o confuzie politică în rândul elitelor politice din Ungaria. O situație foarte ciudată: poate o țară NATO să țină cu Rusia și să fie împotriva NATO?”.

Potrivit lui Zelenski, niciun aliat NATO nu poate susține o țară care susține că alința nord-atlantică este un inamic.

„Cred că acesta este un comportament nerezonabil. Îmi exprim opinia mea subiectivă. Aliat nu este doar un cuvânt, ci și convingeri și acțiuni. Aceasta este o uniune de state cu aceeași viziune asupra securității, asupra valorilor. Au atitudini diferite față de anumite puncte, dar există un tratat de aliați care se protejează reciproc și valorile lor corespunzătoare”, a declarat liderul de la Kiev.

Președintele ucrainean consideră că Ungaria nu ar trebui să aibă un cuvânt de spus în ceea ce privește aderarea Ucrainei la NATO.

Ucraina a fost nemulțumită și de limitarea importurilor de grâu ucrainean de către Ungaria care a catalogat decizia drept „categoric inacceptabilă”.

„Astfel de restricţii, oricum ar fi justificate, nu respectă Acordul de Asociere între Ucraina şi UE, nici principiile şi normele pieţei unice europene”, susţine Ministerul de externe de la Kiev.

„Există motive legale depline pentru reluarea imediată a exporturilor de produse agricole ucrainene către Polonia, România, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria, precum şi pentru continuarea exporturilor neîngrădite către alte state membre ale UE”, arată documentul.

Comisia Europeană a anunţat vineri că a ajuns la un acord cu cele cinci ţări, dintre care patru limitaseră unele importuri agricole din Ucraina, pe motiv că perturbă pieţele interne. România a reclamat de asemenea efectele afluxului de cereale ucrainene ieftine.

La rândul său, Zelenski a spus că interzicerea importului de cereale de către mai multe state UE „oferă speranțe periculoase Kremlinului”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro