Sari direct la conținut

VIDEO „Nu avem dreptul să greșim”. Kievul își face ultimele calculele pentru contraofensivă

HotNews.ro
Soldați ucraineni în acțiune în zona Bahmut, Foto: LIBKOS / AP / Profimedia
Soldați ucraineni în acțiune în zona Bahmut, Foto: LIBKOS / AP / Profimedia

Ucraina este pregătită să lanseze mult așteptata contraofensivă împotriva forțelor rusești, a declarat pentru BBC un oficial ucrainean de rang înalt, transmite The Guardian.

Postul de televiziune a relatat că Oleksii Danilov nu a vrut să precizeze o dată exactî, dar a spus că un asalt pentru a recuceri teritoriul de la forțele de ocupație ale președintelui Vladimir Putin ar putea începe „mâine, poimâine sau peste o săptămână”.

El a declarat că Kievul nu are „dreptul să greșească” în privința acestei decizii, deoarece este o „oportunitate istorică” pe care „nu o putem pierde”.

În calitate de secretar al Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Danilov se află în centrul cabinetului de război de facto al președintelui Volodimir Zelenski.

Pe rețelele de socializare circulă un clip video cu trupele ucrainene în care se poate observa și un Leopard 2.

„A venit timpul să luăm înapoi ceea ce este al nostru”, a scris sâmbătă dimineață pe canalul său de Telegram Valeri Zalujnîi, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Ce spune Kievul despre armele nucleare rusești din Belarus

De asemenea, Danilov a declarat pentru BBC că este „absolut calm” în legătură cu faptul că Rusia a început să desfășoare arme nucleare în Belarus, spunând: „Pentru noi nu este o știre”.

Transferul de arme nucleare ruse în Belarus nu înseamnă că există un pericol mai mare de escaladare în războiul declanşat de Kremlin în Ucraina, susţin analişti din cadrul Institutului american pentru Studiul Războiului, notează dpa.

Este în continuare extrem de puţin probabil ca preşedintele rus Vladimir Putin să folosească arme nucleare în Ucraina sau în altă parte, potrivit analiştilor de la ISW.

Nivelul de ameninţare nu este mai mare în condiţiile în care Rusia este deja capabilă să atingă ţinte potenţiale cu armele sale nucleare, subliniază analiştii americani.

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat vineri că Rusia plănuiește să simuleze un accident major la centrala nucleară Zaporojie controlată de forțele pro-Moscova pentru a încerca să zădărnicească o contraofensivă ucraineană planificată de mult timp pentru a recuceri teritoriul ocupat de Rusia.

Principalele arme și strategiile care pot fi utilizate de Ucraina în contraofensivă

Conflictul din Ucraina se pregătește să intre într-o nouă fază de înaltă intensitate, pe măsură ce trupele de la Kiev par că au pornit la o contraofensivă anticipată.

„Acţiunile noastre au început deja”,a declarat recent consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak.

Ucraina s-a echipat cu arme și tehnologii avansate pentru a pregăti o contraofensivă în conflictul cu Rusia. Tancurile de luptă moderne, vehiculele de luptă ale infanteriei, sistemele de rachete HIMARS și rachetele de croazieră Storm Shadow, împreună cu sprijinul forțelor aeriene și a dronelor, vor juca un rol crucial în eforturile Ucrainei de a recupera teritorii și de a contracara invazia rusă.

Pregătirea și coordonarea trupelor, precum și logistica eficientă, vor fi esențiale pentru succesul contraofensivei, potrivit Al Jazeera.

Bindatele primite de Ucraina

Ucraina a primit peste 230 de tancuri de luptă din partea țărilor NATO, inclusiv tancuri Abrams M1 și Challenger 2, care sunt printre cele mai bune din lume în ceea ce privește puterea de foc și mobilitatea. Aceste tancuri vor juca un rol crucial în ofensiva Ucrainei pentru a recupera teritoriile pierdute în timpul invaziei ruse.

„A fost o plăcere să scot primul tanc principal de luptă Challenger 2 la o tură. Astfel de tancuri, furnizate de Marea Britanie, au sosit recent în țara noastră. Aceste mașinării fantastice își vor începe în curând misiunile de luptă”, a scris ministrul Oleksii Reznikov pe pagina sa de Twitter.

Un număr de 31 de tancuri M1 Abrams au sosit deja în Germania pentru un program de instruire a forţelor ucrainene pe tancurile americane, a anunțat marți, 16 mai, Pentagonul, relatează CNN.

Guvernul german a anunțat în data de 3 februarie că a aprobat și transferul de tancuri Leopard 1 către Kiev, după ce luase aceeași măsură pentru succesorul său mai modern, modelul Leopard 2 (o companie de 14 vehicule de luptă), pe 25 ianuarie.

„110 Leoparzi 1A5. În curând”, a scris diplomatul ucrainean pe Twitter, distribuind o fotografie cu unul dintre tancuri și o înregistrare video ce par făcute într-un atelier de reparații. În pofida vârstei sale, mai multe state membre ale NATO au în dotare și în prezent diferite versiuni modernizate ale acestui tanc.

Citește și:

Mobilitatea trupelor ucrainene

Alături de tancuri, unitățile de infanterie mecanizată vor avansa folosind vehicule de luptă ale infanteriei, cum ar fi Bradley și Marder. Aceste vehicule sunt echipate cu tunuri de calibru 30 mm sau rachete antitanc și pot transporta trupe în siguranță, asigurându-le protecție și oferindu-le sprijin de foc.

Ucraina a primit vehicule Strykers (vehicule de luptă pentru infanterie) și Cougars (vehicule de mobilitate pentru infanterie rezistente la mine) din Statele Unite și Marders (vehicule de luptă pentru infanterie) din Germania.

Vestitele HIMARS

Viteza va fi cheia în avansarea în spațiile relativ plate și deschise din sudul Ucrainei. Pentru a-i ajuta în acest sens, artileria va intra în joc.

Sistemul de rachete de artilerie HIMARS, capabil de lansarea de rachete ghidate cu precizie, este una dintre cele mai eficiente arme utilizate în războiul din Ucraina. Acest sistem poate distruge ținte importante de la distanțe de până la 80 km, inclusiv depozite de combustibil și muniție rusești.

Ministrul Apărării din Ucraina declara pentru The Wall Street Journal că trimiterea sistemelor de rachete cu rază mai lungă de acțiune HIMARS schimbă jocul în războiul declanşat de Rusia.

„Cuvântul «HIMARS» a devenit aproape sinonim cu cuvântul «justiţie» pentru ţara noastră”, spunea Zelenski.

Ucraina spune însă că are nevoie de 60 de lansatoare de rachete multiple – mult mai multe decât numărul promis până acum de Regatul Unit și SUA – pentru a avea șansa de a învinge Rusia, potrivit The Guardian.

Noile Patriot

Patriot, acronimul de la Phased Array Tracking Radar for Intercept on Target (radar de urmărire cu fascicule fazate pentru interceptarea țintelor), este un sistem de apărare antirachetă sol-aer la nivelul întregului teatru de operațiuni, construit de Raytheon Technologies Corp și considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană din arsenalul american.

Patriot este un sistem mobil care include, de obicei, un radar puternic, o stație de control, un generator de energie, stații de lansare și alte vehicule de sprijin.

Forțele antiaeriene ucrainene, dotate cu sisteme Patriot americane și cu Gheparduri germane, au putut să respingă aproape fiecare rachetă rusească de pe cer.

Rusia a susținut că rachetele sale hipersonice Kinjal, cunoscute și sub numele de Killjoy, termenul folosit de NATO, sunt „de neînvins”, dar Ucraina susține că a doborât șase dintre ele într-o singură noapte folosind sitemul Patriot.

Rachetele Storm Shadow

La începutul acestei luni, Marea Britanie a devenit prima țară care a declarat că a furnizat Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune.

Regatul Unit a donat sute de rachete de croazieră Storm Shadow, care au capacitatea de a lovi ținte de mare importanță de la distanțe de peste 250 km. Aceste rachete pot penetra structuri fortificate și pot fi utilizate pentru a ataca obiective strategice, cum ar fi podul vital de la strâmtoarea Kerch.

Rusia acuză Ucraina că a lovit Luganskul cu Storm Shadow. Cu doua săptămâni mai devreme, presa rusească de stat a anunțat izbucnirea unui incendiu la o rafinărie de petrol din regiunea Krasnodar, după două zile de atacuri cu drone asupra depozitului, aflat la aproape 400 km. de cea mai apropiată zonă deținută de ucraineni.

Kievul cere insistent avioane F-16

Controlul cerului deasupra câmpului de luptă este esențial pentru succesul ofensivei. Deși nu s-au primit încă avioane de luptă occidentale promise, Ucraina a primit avioane de luptă MiG-29 din Slovacia și Polonia, care au compensat pierderile suferite în timpul conflictului.

Forțele aeriene ucrainene și dronele au jucat un rol important în sprijinirea trupelor terestre și în efectuarea atacurilor precise de artilerie.

Ucraina pare că a primit un prim semnal că va poate visa la avioane de vânătoare F-16 fabricate în SUA, după ce președintele american Joe Biden a declarat că sprijină programele comune de antrenament aliate pentru piloții ucraineni pe aeronavele multirol.

Avantajul F-16 pentru Ucraina, pe lângă versatilitatea sa, nu este atât puterea lui (comparabilă cu ceea ce i-ar opune rușii), cât disponibilitatea sa: ajunge la sfârșitul vieții sale și forțele aeriene europene, în special, retrag zeci dintre aceste avioane din serviciul activ în fiecare an.

Ce țări ar putea oferi F-16

Olanda și Danemarca, aflate la originea inițiativei cu britanicii (care nu operează F-16), s-au oferit voluntar să furnizeze avioane. Aceste două țări se numără printre partenerii inițiali ai programului F-16 și au negociat beneficii industriale pe teritoriul lor în schimbul achiziției acestui avion.

Țările de Jos au achiziționat un total de 213 aeronave, dintre care 108 au fost modernizate la jumătatea vieţii și au fost încă operate recent de Forțele Aeriene olandeze. Acestea sunt înlocuite cu F-35 americane și, prin urmare, ar putea fi livrate Ucrainei.

Dincolo de Atlantic, Washingtonul a primit mai mult de jumătate din F-16 fabricate și încă mai opera puțin peste o mie în 2021, pe lângă alte câteva sute de aeronave deținute în rezervă. Aeronava este înlocuită cu F-35, dar Statele Unite ţin la capacitatea lor operațională și exclud pentru moment orice livrare către Ucraina.

Orice s-ar întâmpla, pregătirea piloților se numără în luni, de la 3 la 6, dacă nu mai mult, iar cea a mecanicilor cel puțin la fel. F-16 este o aeronavă care necesită și logistică grea care va trebui pusă la punct și necesită infrastructură în stare foarte bună.

Probabil că va fi necesară adaptarea pistelor bazelor aeriene ucrainene pentru a-i permite să opereze. Prin urmare, Ucraina va trebui să aștepte înainte de a primi primele sale avioane multirol occidentale, potrivit Le Point.

Preăgătire și coordonare

Pe lângă armele și echipamentele utilizate, pregătirea și coordonarea trupelor reprezintă un factor crucial în succesul contraofensivei.

Armata ucraineană este într-un proces complex de pregătire a ofensivei contra trupelor ruse, aranjând trupele ca pe niște piese de puzzle, și va ataca la momentul potrivit, a spus generalul Mark Hertling, fostul comandant al forțelor americane din Europa.

Armata ucraineană a primit tot felul de echipamente diferite din mai multe țări și se antrenează în diferite zone de pregătire ale UE pentru a dobândi noi abilități cu aceste echipamente. Unele antrenamente durează mai mult decât altele, în funcție de echipament.

Când termină în, să zicem, Germania, Polonia, Estonia sau alte țări, ei se întorc în Ucraina și sunt „primiți” și „pregătiți” cu alte tipuri de unități partenere. Odată ce sunt reunite, acestea „se deplasează” înainte, mai aproape de linia frontului, și sunt „integrate” în unități și mai mari.

Urmărește ultimele evoluții din a 458-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro