De câte avioane F-16 crede Ucraina că are nevoie pentru a opri atacurile rusești
Generalul de brigadă Serghei Golubțov, șeful aviației la Comandamentul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, afirmă că Kievul ar avea nevoie de câteva escadrile de avioane F-16 americane pentru a opri atacurile aeriene rusești asupra teritoriului țării, relatează Radio Svoboda.
Într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Radio Svoboda, generalul ucrainean a subliniat că apelul conducerii de la Kiev față de partenerii occidentali pentru a-i furniza avioane F-16 nu provine din vreo „dogmă”, ci că un grup de specialiști a evaluat care aeronavă militară ar fi cea mai potrivită pentru nevoile sale.
„F-16 nu este cel mai avansat avion, dar este capabil să utilizeze aproape toate tipurile de echipamente NATO și este un avion multifuncțional (multirol). Poate îndeplini misiuni de apărare antiaeriană, poate lupta împotriva țintelor aeriene, poate lovi ținte terestre și maritime”, explică Golubțov, adăugând că acest tip de avion a demonstrat „calități excelente” și în spargerea apărării antiaeriene inamice.
„Corespunde cerințelor strategice pe care am dori să le obținem astăzi pentru a avea avantajul în aer, pentru a opri inamicul și pentru a accelera victoria”, subliniază militarul ucrainean.
Ucraina s-ar mulțumi cu doar câteva escadrile de avioane F-16.
Întrebat câte avioane F-16 ar avea nevoie Ucraina pentru a obține superioritatea aeriană deasupra țării, el a răspuns:
„Evident, nu vom putea să obținem și să punem în funcțiune toate avioanele simultan. Toți vor să audă numărul. Trebuie să separăm nevoia de avioane multirol în timp de pace și după victorie, și nevoia actuală, pentru îndeplinirea misiunilor curente.
Dar dacă vorbim serios, pentru a planifica o operațiune de distrugere sau de lansare a atacurilor, este necesară o anumită formație de sprijin. Pentru a planifica o operațiune de la A la Z, cred că ar trebui să vorbim despre o escadrilă, cel puțin 12-16 avioane”.
Golubțov a declarat de asemenea că, dată fiind concentrarea de forțe aeriene rusești cu care se confruntă Ucraina, „dacă vom avea măcar 3-4 escadrile, cred că vom putea obține avantajul aerian pe o direcție separată și vom determina inamicul să renunțe în general la aceste atacuri pe o anumită zonă, pe o anumită fâșie de apărare”.
Aviația rusă n-a reușit să obțină superioritatea aeriană deasupra Ucrainei
Generalul ucrainean a subliniat de asemenea că în momentul de față rușii nu se bucură de avantaje tactice sau operaționale în aer „datorită faptului că Ucraina a primit sprijin semnificativ de la țările partenere: stații de detectare și observare radar, sisteme de rachete antiaeriene”.
„Toți văd practic cum funcționează aceste sisteme și ce procentaj de lovituri au”, a declarat el.
Golubțov a adăugat însă că dotarea aviației ruse se află avioanele Su-35 și MiG-31BM, care pot utiliza rachete cu rază mare de acțiune, precum rachetele R-77, care pot fi lansate de la o distanță de peste 100 de kilometri, și rachetele R-37, care pot fi utilizate la o distanță de peste 200 de kilometri.
„Momentan, noi nu avem astfel de posibilități”, a subliniat el.
Comentariile sale vin la doar câteva zile după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că „primul F-16 ucrainean va fi unul dintre cele mai puternice semnale din partea lumii că Rusia va pierde din cauza propriei agresiuni, devenind mai slăbită şi mai izolată”.
„Luptătorii noştri au dovedit deja că pot stăpâni armele moderne cu o eficienţă la care nu se aşteptau din partea noastră. Sunt sigur că ei vor avea la fel de mult succes cu aparatele de zbor”, a mai spus el.
Undă verde pentru trimiterea de F-16 Ucrainei
Mai devreme în cursul lunii mai președintele american Joe Biden a aprobat planurile de instruire a piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16 fabricate în SUA, o măsură pe care Moscova a denunțat-o ca fiind una care implică „riscuri colosale”.
Biden a dat de asemenea undă verde trimiterii de avioane F-16 Ucrainei pentru aliații care doresc să facă acest lucru în condițiile în care mai multe state europene care au trimis ajutoare militare consistente Kievului au în dotarea lor astfel de aeronave militare.
La începutul săptămânii trecute, Olanda a declarat la rândul ei că dorește să înceapă pregătirea piloților ucraineni pentru pilotarea avioanelor F-16 cât mai curând posibil.
Urmărește ultimele evoluții din a 460-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.