VIDEO Mesajul transmis de armata ucraineană la un an de la eliberarea Insulei Șerpilor: „Aici a învățat nava rusească de război ce trebuie să facă”
Armata ucraineană a publicat vineri un mesaj la împlinirea unui an de la retragerea rușilor de pe Insula Șerpilor, amintindu-le că aici „a învățat” nava lor amiral „ce trebuie să facă”.
„În urmă cu un an forțele ucrainene au eliberat Insula Șerpilor. Această mică bucată de pământ din Marea Neagră a devenit un simbol al rezistenței ucrainene. Aici a învățat nava de război rusească unde trebuia să meargă și ce trebuia să facă”, a scris pe Twitter ministerul apărării de la Kiev cu referire la faimosul gest de frondă al grănicerilor ucraineni după ce au fost somați de echipajul „Moskvei” să se predea.
Ministerul ucrainean al apărării a distribuit și o înregistrare video cu momentul în care soldații săi au ridicat din nou steagul ucrainean pe Insula Șerpilor la câteva zile după retragerea rușilor.
One year ago today, \uD83C\uDDFA\uD83C\uDDE6 forces liberated Snake Island.
This tiny piece of land in the Black Sea became a symbol of \uD83C\uDDFA\uD83C\uDDE6 resistance.
It was here that the russian warship found out where it needed to go and what it needed to do. pic.twitter.com/1YelIbj6uA— Defense of Ukraine (@DefenceU) June 30, 2023
Inițial s-a crezut că toți grănicerii ucraineni staționați pe Insula Șerpilor au fost ucis, însă marina ucraineană a anunțat în data de 28 februarie a anului trecut că ei ar fi de fapt în viață, fiind luați de ruși în captivitate. Insula Șerpilor a fost capturată încă din prima zi a invaziei rusești, fiind una dintre țintele prioritare ale Moscovei datorită importanței sale strategice în Marea Neagră.
Grănicerii ucraineni care au apărat insula au fost eliberați din captivitate și decorați personal de președintele Volodimir Zelenski în martie 2022. În ceea ce privește „Moskva”, nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră, aceasta a fost scufundată de ucraineni o lună mai târziu.
Cum a ajuns retragerea rusă de pe Insula Șerpilor subiect de glume
„La 30 iunie, în semn de bunăvoință, forțele armate ruse și-au îndeplinit obiectivele stabilite pe Insula Șerpilor și și-au retras garnizoana acolo”, anunța cu exact un an în urmă ministerul rus al apărării, spunând că această mutare ar trebui să faciliteze exporturile de cereale din Ucraina.
„Rusia nu se opune eforturilor ONU de a crea un coridor umanitar pentru a exporta producția de cereale din Ucraina. Această decizie nu va mai permite Kievului să speculeze asupra unei crize alimentare iminente, spunând că este imposibil să exporti cereale din cauza controlului total al Rusiei asupra nord-vestului Mării Negre”, mai afirma acesta prin vocea purtătorului său de cuvânt, generalul Igor Konașenkov.
În lunile care au urmat comentariul lui Konașenkov cu retragerea rusă „în semn de bunăvoință” a fost pe larg ironizat de ucraineni, dar și observatorii de pe rețelele de socializare ai războiului, în condițiile în care armata ucraineană a publicat la scurt timp după anunț o înregistrare video care arăta cum a lovit în mod repetat trupele aflate pe insulă în săptămânile premergătoare.
„În timpul nopții, ca urmare a unei operațiuni militare de succes cu unitățile noastre de rachete și artilerie de pe Insula Șerpilor, inamicul a evacuat în grabă garnizoana cu două bărci cu motor și probabil a părăsit insula”, afirma la momentul respectiv și Comandamentul operațional Sud al forțelor armate ucrainene.
O fotografie distribuită de acesta arăta incendii puternice pe Insula Șerpilor în momentul retragerii trupelor rusești, nefiind însă clar dacă ele au fost provocate de bombardamente sau de faptul că rușii și-ar fi distrus propriile echipamente pentru a nu cădea în mâinile inamicilor.
Ucrainenii spun că vor să transforme epava „Moskva” într-o atracție turistică
Într-un mesaj publicat în data de 14 aprilie a acestui an, la aniversarea scufundării „Mosvkei”, ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov afirma că aceasta a devenit „cea mai bună atracție pentru scafandri”.
„În urmă cu un an crucișătorul rusesc ‘moskva’ și-a completat ultima și cea mai de succes operațiune cu ajutorul marinei ucrainene. A trecut printr-o transformare de la cea mai mare conservă a Mării Negre la cea mai bună atracție pentru scafandri. Nu ne vom opri. rușii au 3 opțiuni: fugiți, predați armele sau faceți o baie în mare”, a transmis pe pagina sa de Twitter Reznikov.
Reznikov a afirmat de asemenea într-o înregistrare video pe care a distribuit-o alături de mesaj că autoritățile ucrainene vor crea la Odesa un tur cu ghizi pentru ca turiștii să poată vizita locul în care s-a scufundat nava, la 130 de kilometri sud în Marea Neagră de orașul-port ucrainean și est de Insula Șerpilor.
Ucraina a declarat deja epava navei ca fiind o „moștenire culturală subacvatică”.
Lovirea cu rachete a navei amiral a flotei ruse de la Marea Neagră în noaptea dintre zilele de 13 și 14 aprilie a anului trecut și scufundarea sa ulterioară a reprezentat prima mare lovitură militară pentru Ucraina, ea devenind aproape imediat un simbol al rezistenței ucrainene în fața agresiunii declanșate de Vladimir Putin.
Urmărește ultimele evoluții din a 492-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.