Sari direct la conținut

„Nu indică un impas”: Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului despre ritmul lent al contraofensivei și despre comparația cu campania de toamnă din Herson

HotNews.ro
Armata ucraineana, Foto: Wojciech Grzedzinski / AFP / Profimedia Images
Armata ucraineana, Foto: Wojciech Grzedzinski / AFP / Profimedia Images

Armata Kievului pare să se concentreze asupra creării unui nivel asimetric de uzură care să conserve forțele ucrainene cu prețul unui ritm mai lent de câștiguri teritoriale, în timp ce forțele și echipamentele rusești sunt treptat epuizate, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare.

Secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksii Danilov, a raportat marți că forțele ucrainene își îndeplinesc sarcina principală de a distruge efectivele, echipamentele, depozitele de combustibil, artileria și apărarea aeriană rusească și că „un război de distrugere este egal cu un război pentru kilometri.”

Evaluarea lui Danilov subliniază prioritatea campaniei ucrainene în curs de desfășurare este de a reduce efectivele de soldați și echipamentele rusești în detrimentul încercării de a efectua manevre mecanizate masive de amploare pentru a recâștiga rapid mari porțiuni de teritoriu.

„Nu indică un impas”

Președintele Comitetului militar al NATO, amiralul Bob Bauer, a subliniat luni că forțele ucrainene au dreptate să procedeze cu prudență și să evite pierderile mari de vieți omenești în contraofensivă, aceasta este dificilă din cauza minelor și a altor obstacole aflate la o distanță de până la 30 km în interiorul teritoriului ocupat de Rusia. Bauer a declarat că forțele ucrainene nu ar trebui să se confrunte cu critici sau presiuni pentru că se mișcă încet.

Forțele ucrainene au eliberat teritorii în mai multe zone ale frontului de la începutul contraofensivei, la începutul lunii iunie. Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Malyar, a raportat la luni că forțele ucrainene au eliberat un total de 37,4 kilometri pătrați în estul și sudul Ucrainei în ultima săptămână. Forțele ucrainene continuă să avanseze constant și treptat.

Ritmul actual al operațiunilor ucrainene nu indică un impas și nici nu constituie o dovadă că Ucraina nu poate recuceri zone mari.

Comparația cu campania de toamnă din Herson

Forțele ucrainene au desfășurat campanii de interdicție lente și graduale împotriva zonelor de concentrare rusești din regiunea Herson de pe malul estic (stâng) și atacuri terestre limitate pe malul vestic (drept) între august și noiembrie 2022, înainte de a forța în cele din urmă retragerea rusă de pe malul drept la jumătatea lunii noiembrie, amintește ISW.

Situația din sudul Ucrainei este diferită, desigur, deoarece nu există un blocaj natural de tipul celui creat de dependența rusă de cele două poduri peste Nipru. Cu toate acestea, contraofensiva ucraineană din Herson a alternat faze de avans relativ rapid cu perioade lungi de pregătire, lupte axate pe uzarea forțelor rusești și câștiguri limitate care, în cele din urmă, au făcut ca pozițiile rusești de pe malul vestic al râului să devină nesustenabile.

Prin contrast, ofensiva rusă de iarnă-primăvară a ajuns la apogeu în puțin peste o lună fără a obține câștiguri semnificative de-a lungul graniței dintre regiunile Lugansk și Harkov.

Actuala contraofensivă ucraineană este mai puțin dramatică și rapidă decât cea care a eliberat o mare parte din regiunea Harkov, mai reușită decât eșuata ofensivă de iarnă rusă și, în general, seamănă cel mai mult cu contraofensiva mai lentă, dar în cele din urmă reușită, din Herson, în ceea ce privește ritmul și progresul inițial.

Ultimele progrese ale contraofensivei ucrainene

Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în cel puțin patru sectoare ale frontului și au avansat miercuri.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele ruse au respins atacurile terestre ucrainene în direcția Liman. Statul Major General ucrainean a raportat că forțele ucrainene continuă operațiunile de contraofensivă în zona Bahmut, în zona de frontieră a regiunii Donețk-Zaporojie și în vestul regiunii Zaporojie.

Oficialii militari ucraineni au declarat că forțele lor au făcut unele progrese nespecificate pe flancurile nordic și sudic al Bahmut, iar un important milblogger rus a afirmat, de asemenea, că forțele ucrainene au avansat la nord de Bahmut.

Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe ucrainene Tavrisk, Valeri Shershen, a declarat că forțele ucrainene au avansat până la doi kilometri în zona de frontieră din vestul regiunii Donețk, iar un milblogger rus a afirmat că forțele ucrainene au ajuns la Pryyutne, la 15 kilometri sud-vest de Velyka Novosilka în vestul regiunii Donețk. Imagini geolocalizate confirmă că forțele ucrainene au făcut progrese suplimentare la sud de Orikhiv în vestul regiunii Zaporojie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro