Sari direct la conținut

VIDEO Joe Biden, mesaj clar pentru Ucraina: Nicio țară nu poate intra în NATO cât timp este în război

HotNews.ro
Joe Biden, Foto: Chris Kleponis / UPI / Profimedia Images
Joe Biden, Foto: Chris Kleponis / UPI / Profimedia Images

​Președintele american Joe Biden a transmis un mesaj clar Ucrainei joi, afirmând că nicio țară nu se poate alătura NATO în timp ce se află într-un război, deoarece acest lucru ar „garanta” un al treilea război mondial, potrivit liderului de la Casa Albă.

Biden a făcut comentariul la conferința de presă susținută la Helsinki alături de președintele finlandez Sauli Niinisto după ce a fost întrebat de comentarii anterioare ale sale cu privire la perspectiva aderării Ucrainei la NATO înainte de încheierea războiului declanșat de Vladimir Putin anul trecut.

„În primul rând, nimeni nu se poate alătura NATO cât timp un război este în desfășurare, în care este atacată o țară NATO, fiindcă asta garantează că suntem într-un război și suntem într-un al treilea război mondial”, a răspuns președintele american într-o referință la Articolul 5 al cartei alianței care prevede că un atac împotriva unui stat membru reprezintă un atac împotriva tuturor.

„Discuția nu este despre dacă ar trebui să se alăture [NATO] sau nu, ci despre când se pot alătura iar ei vor intra în NATO”, a adăugat Joe Biden, adăugând apoi că președintele rus Vladimir Putin a pierdut deja războiul pe care l-a început și că acesta va ajunge în cele din urmă la concluzia că nu va putea susține conflictul din Ucraina timp de ani de zile.

Totodată, el a dat asigurări că NATO va apăra „fiecare centimetru” al alianței și că Statele Unite își vor menține angajamentele ferme față de aceasta, indiferent ce se va întâmpla pe scena politică americană. „Garantez absolut asta”, a spus el.

Joe Biden spune că NATO nu a fost niciodată mai puternică

Biden a făcut comentariile la finalul unui summit organizat la Helsinki la care au participat șefii de stat ai țărilor nordice: Finlanda, Suedia, Danemarca, Islanda și Norvegia.

După aderarea Finlandei la NATO în luna aprilie doar Suedia a rămas în afara alianței dintre statele prezente, însă și ea participă de ani de zile la exercițiile militare ale NATO.

Însă președintele turc Recep Erdogan a declarat miercuri că se așteaptă ca parlamentul turc să ratifice aderarea Suediei la alianță în toamna acestui an, în noua sesiune legislativă, după ce guvernul său a renunțat la obiecțiile față de intrarea țării nordice în NATO.

Joe Biden a mai declarat joi înaintea unei întâlniri bilaterale pe care a avut-o cu președintele Finlandei că alăturarea țării sale alianței reprezintă o mutare „incredibilă” pentru NATO și că organizația „nu a fost niciodată mai puternică”.

Joe Biden a salutat de asemenea perspectiva primirii Suediei ca membru, afirmând că „viziunea pentru lume pe care o împărtășim cu toții este una pentru o lume mai liberă, mai sigură”.

Vorbind despre concluziile summitului de la Helsinki, un oficial de la Casa Albă a declarat pentru Reuters că „vedem o schimbare totală a structurii de securitate a Europei ca urmare a mutării Rusiei și a apropierii țărilor nordice de Occident ca răspuns la acțiunile agresive și destabilizatoare ale Rusiei”.

Ucraina mai așteaptă la poarta NATO

Comentariile de joi ale președintelui american au venit la doar o zi după încheierea summitului NATO de la Vilnius în timpul căruia aliații nu au reușit să ajungă la un consens privind o cale pentru aderarea rapidă a Ucrainei la alianță, dar i-au promis noi arme și au renunțat la unul dintre obstacolele în vederea acceptării țării vecine ca stat membru.

Mai exact, NATO a decis să renunțe la cerința ca Ucraina să urmeze un Plan de acțiune pentru aderare (MAP) care stabilește obiectivele ce trebuie îndeplinite înainte de a adera la alianța militară.

„Susţinem pe deplin dreptul Ucrainei de a-şi alege propriile acorduri de securitate. Viitorul Ucrainei se află în NATO. Reafirmăm angajamentul pe care l-am luat la summitul de la Bucureşti din 2008, conform căruia Ucraina va deveni membră a NATO, iar astăzi recunoaştem că ţara a făcut deja suficiente progrese în direcţia integrării euro-atlantice depline, astfel încât nu mai este necesar un plan de acţiune pentru aderare”, afirmă comunicatul semnat la finalul reuniunii de către țările membre.

Surse diplomatice au declarat pentru The Washington Post înaintea summitului că președintele american a fost însă mai ezitant decât alți lideri ai NATO, cu precădere cei de pe flancul estic al alianței, în legătură cu subiectul aderării Ucrainei la alianță, dorind, pe lângă încheierea conflictului cu Rusia, ca Kievul să implementeze o serie de reforme interne.

Urmărește ultimele evoluții din a 505-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro