Putin spune că Rusia a stocat bombe cu dispersie și le va folosi în Ucraina dacă va fi nevoită
Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia are un „stoc suficient” de bombe cu dispersie și că își rezervă dreptul de a le folosi dacă astfel de muniții, a căror utilizare a declarat că o consideră o crimă, vor fi folosite împotriva forțelor rusești din Ucraina, potrivit Reuters.
Ucraina a declarat joi că a primit bombe cu dispersie de la Statele Unite, cel mai mare susținător militar al său, care afirmă că munițiile sunt necesare pentru a compensa lipsa de obuze cu care se confruntă forțele Kievului într-un moment în care acestea organizează o contraofensivă.
Munițiile cu dispersie sunt interzise în peste 100 de țări, deoarece acestea eliberează, de obicei, un număr mare de proiectile mai mici care pot ucide pe o suprafață mare. Unele dintre ele nu explodează și pot reprezenta un pericol timp de zeci de ani, în special pentru copii.
Kievul a declarat că va folosi bombe cu dispersie pentru a disloca concentrații de soldați inamici atunci când încearcă să își recupereze propriul teritoriu, dar nu le va folosi pe teritoriul rusesc.
Acestea vor fi folosite strict pentru „curățarea” teritoriului împotriva pozițiilor defensive rusești concentrate, a declarat pentru Radio Europa Liberă purtătorul de cuvânt al grupului operativ-strategic Tavria, Valerii Șerșen.
Proiectilele controversate nu vor fi folosite în orașe, în zone dens populate sau pe teritoriul rusesc, a adăugat el.
Bombe cu dispersie neexplodate Foto: ARIS MESSINIS/ AFP/ Profimedia Images
Munițiile cu dispersie, folosite de ambele tabere
Putin a declarat la televiziunea de stat că Moscova va răspunde cu aceeași monedă dacă va fi necesar.
„Vreau să remarc faptul că în Federația Rusă există un stoc suficient de diferite tipuri de bombe cu dispersie. Nu le-am folosit încă. Dar, bineînțeles, dacă acestea sunt folosite împotriva noastră, ne rezervăm dreptul de a lua măsuri reciproce”, a declarat liderul de la Kremlin.
Putin a declarat că a considerat utilizarea bombelor cu dispersie drept o crimă și că Rusia nu a fost nevoită până acum să le folosească ea însăși, deși a avut probleme cu muniția în trecut.
Human Rights Watch afirmă că atât Moscova, cât și Kievul au folosit muniții cu dispersie. Rusia, Ucraina și SUA nu au semnat Convenția privind munițiile cu dispersie, care interzice producerea, stocarea, utilizarea și transferul acestor arme.
De asemenea, Putin a declarat la televiziunea de stat că nu vede nimic greșit în faptul că specialiștii ruși examinează echipamente militare și rachete occidentale capturate, cum ar fi rachetele Storm Shadow pe care Marea Britanie le-a furnizat Ucrainei, pentru a vedea dacă există ceva util care ar putea fi folosit în propriul echipament militar al Rusiei.
- Citește și: Contraofensiva ucraineană „nu a avut succes”, afirmă Putin / „Trupele noastre trec chiar la ofensivă”
„Pot schimba radical câmpul de luptă”
„Tocmai le-am primit, nu le-am folosit încă, dar ele pot schimba radical (câmpul de luptă)”, a declarat joi pentru CNN generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskii, comandantul Operațiunii Forțelor Întrunite Tavria.
„Inamicul înțelege, de asemenea, că, odată cu obținerea acestei muniții, vom avea un avantaj. Inamicul va abandona teritoriul unde este posibil să le folosim”, a spus el.
Conducerea de rang înalt va decide asupra „zonelor în care poate fi folosită”, a declarat Tarnavskii, precizând că „aceasta este o armă foarte puternică”.
Tarnavskii a subliniat restricțiile privind utilizarea acestui tip de muniție, spunând că utilizarea lor este interzisă în zonele foarte populate, chiar dacă sunt ocupate de forțele rusești.
SUA au declarat că au primit garanții scrise din partea Ucrainei că nu vor fi folosite în zone cu civili și că utilizarea lor va fi urmărită pentru eventuale operațiuni de deminare.