Sari direct la conținut

Rusia suspendă acordul privind cerealele din Marea Neagră. Kremlinul susține că nu are legătură cu atacul asupra podului Kerci / Ce spune Erdogan, unul dintre mediatorii înțelegerii

HotNews.ro
Dmitri Peskov alaturi de Vladimir Putin, Foto: WillWest News / Profimedia Images
Dmitri Peskov alaturi de Vladimir Putin, Foto: WillWest News / Profimedia Images

Rusia a anunțat luni că a întrerupt participarea la un acord istoric încheiat sub egida ONU, care permitea exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, la doar câteva ore după ce Moscova a declarat că Ucraina a atacat podul din Crimeea, transmite Reuters. Kremlinul a precizat că cele două evenimente nu au legătură între ele.

Acordul, mediat de Națiunile Unite și Turcia în iulie anul trecut, a avut ca scop atenuarea crizei alimentare globale prin permiterea exportului în siguranță a cerealelor ucrainene blocate de conflictul dintre Rusia și Ucraina.

Acesta a fost prelungit de mai multe ori, dar expiră luni. Rusia susținea de luni de zile că nu au fost îndeplinite condițiile pentru prelungirea sa.

„De fapt, acordurile privind Marea Neagră au încetat să mai fie valabile astăzi”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Din nefericire, partea din aceste acorduri privind Marea Neagră care privește Rusia nu a fost pusă în aplicare până în prezent, așa că efectul său a încetat.”

Moscova s-a plâns de mult timp că au rămas obstacole în calea exporturilor sale de cereale și îngrășăminte, chiar dacă acestea nu au fost sancționate direct de Occident, și a prezentat o serie de cereri despre care a spus că nu au fost îndeplinite.

„De îndată ce partea rusă a acordurilor va fi îndeplinită, partea rusă va reveni la punerea în aplicare a acestui acord, imediat”, a declarat Peskov.

Rusia a notificat Turcia, Ucraina și ONU că Moscova este împotriva prelungirii acordului, a declarat Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Rusia și Ucraina sunt doi dintre cei mai mari producători agricoli din lume și jucători importanți pe piețele de grâu, orz, porumb, rapiță, ulei de rapiță, semințe de floarea-soarelui și ulei de floarea-soarelui. Rusia este, de asemenea, dominantă pe piața îngrășămintelor.

Ruperea acordului nu are legătură cu atacul asupra podului Kerci

Peskov a declarat că decizia de a nu reînnoi acordul nu are legătură cu atacul din timpul nopții asupra podului dintre Rusia și Crimeea, pe care l-a numit un „act terorist” și pe care l-a atribuit Ucrainei.

Armata ucraineană a sugerat că atacul ar putea fi un fel de provocare din partea Rusiei însă presa ucraineană a citat surse anonime care au declarat că în spatele incidentului s-ar afla Serviciul de Securitate al Ucrainei.

„Acestea sunt evenimente care nu au nicio legătură între ele. Chiar înainte de atacul terorist, poziția a fost declarată de președintele Putin”, a declarat Peskov.

SBU „urmărește cu interes” modul în care „unul dintre simbolurile regimului lui Putin a eșuat încă o dată să reziste încărcăturii militare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de Securitate al Ucrainei, Artem Dehtiarenko, relatează serviciul rusesc al BBC.

Artem Dehtiarenko nu a oferit informații despre atacul asupra podului din Crimeea și a spus că SBU va dezvălui detalii despre ceea ce s-a întâmplat după victoria Ucrainei.

Erdogan crede că, de fapt, Putin ar vrea continuarea acordului

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a declarat convins că omologul său rus Vladimir Putin vrea „să continue acordul” privind cerealele ucrainene, în ciuda recentelor anunţuri în sens contrar ale Moscovei, conform AFP, Reuters şi dpa, citate de Agerpres.

„Cred că, în pofida declaraţiei de astăzi, prietenul meu, dl. Putin, vrea continuarea acordul umanitar ce permite exportul de cereale din Ucraina prin Marea Neagră şi care expiră la miezul nopţii (21.00 GMT). Ministrul meu de externe urmează să discute prin telefon (cu ministrul rus) şi eu voi vorbi cu dl. Putin imediat ce voi reveni în Turcia”, a spus Erdogan înainte de a pleca într-un turneu în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Qatar.

Preşedintele turc a anunţat din nou că îl va primi pe omologul său rus în august în Turcia. „Vom avea ocazia să rediscutăm toate aceste chestiuni. Poate că, până atunci, pentru a face să avanseze lucrurile, putem lua măsuri prin telefon cu dl. Putin fără a mai aştepta luna august”, a adăugat el.

Urmărește ultimele evoluții din a 509-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro