Sari direct la conținut

Rusia a pregătit o nouă „surpriză” pentru recruții săi: Crește vârsta maximă pentru stagiul militar, dar cea minimă rămâne la fel

HotNews.ro
Mobilizare în Rusia, Foto: Kirill Braga / Sputnik / Profimedia
Mobilizare în Rusia, Foto: Kirill Braga / Sputnik / Profimedia

Rusia va păstra serviciul militar obligatoriu de la vârsta de 18 ani după ce legiuitorii au renunțat la propunerea generalului Andrei Kartapalov ca vârsta minimă pentru recruți să fie majorată, însă o va majora în schimb pe cea superioară, relatează vineri Reuters.

Toți bărbații ruși cu vârsta între 18 și 27 de ani sunt în prezenți obligați să efectueze stagiul militar obligatoriu sau să urmeze o instrucție echivalentă în timp ce urmează studii superioare.

Kartapalov, un general în retragere care în prezent conduce comisia pentru apărare din Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a depus în luna martie un proiect legislativ care prevedea creșterea vârstei minime de recrutare la 21 de ani și ca vârsta maximă să fie la rândul ei majorată până la 30 de ani.

Însă chiar Kartapalov a anunțat vineri că s-a decis renunțarea la una dintre cele două măsuri propuse.

„S-a decis să păstrăm limita inferioară la 18 ani fiindcă este exact vârsta când mulți băieți vor să meargă să servească”, a declarat el, citat de agenția TASS.

Serviciul militar obligatoriu este de mult timp un subiect sensibil în Rusia, unde numeroși tineri depun eforturi semnificative în vederea evitării primirii actelor de încorporare în timpul celor două perioade de recrutare care au loc în fiecare an, primăvara și toamna.

Cum a mărit Rusia constant numărul bărbaților pe care îi poate chema în armată

Îngrijorările lor doar s-au agravat după ce mai mulți recruți au fost trimiși să lupte în Ucraina, în pofida asigurărilor date de numeroși oficiali ruși, inclusiv Kartapalov, că acest lucru nu se va întâmpla.

Legislația rusă interzice ca recruții chemați în forțele armate pentru serviciul militar obligatoriu să fie trimiși într-o zonă de conflict însă această prevedere nu a fost întotdeauna respectată după ce președintele Vladimir Putin a decretat mobilizarea „parțială” în luna septembrie a anului trecut.

Modul haotic în care s-a desfășurat procesul de mobilizare a dus la izbucnirea unor proteste publice tot mai rare în țara condusă de Vladimir Putin și a provocat un veritabil exod al bărbaților tineri din Rusia.

Tot anul trecut Rusia a anunțat un plan de a-și mări efectivele armatei profesioniste și a personalului încorporat cu peste 30%, până la 1,5 milioane de militari.

În luna aprilie Rusia a adoptat o lege care permite transmiterea actelor de încorporare pe cale electronică, făcând și mai dificilă evitarea serviciului militar.

Cel mai recent, parlamentul rus a extins marțea aceasta cu 5 ani vârsta minimă la care bărbații care au terminat serviciul militar obligatoriu pot fi înrolați. Noua vârstă la care bărbații ruși pot fi chemați la război este de 55 de ani în cazul celor cu grade inferioare, și de 70 de ani în ceea ce privește ofițerii de rang superior.

Urmărește ultimele evoluții din a 513-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro