De ce l-a demis Zelenski pe ambasadorul ucrainean la Londra, Vadim Prîstaiko
Președintele Volodimir Zelenski l-a demis pe ambasadorul Ucrainei la Londra, Vadim Prîstaiko, la câteva zile după ce diplomatul l-a criticat public pe președintele ucrainean, relatează Reuters.
Demiterea lui Vadim Prîstaiko a fost anunțată printr-un ordin prezidențial, fără a fi dat niciun motiv oficial. El a fost, de asemenea, demis din funcția de reprezentant al Ucrainei la Organizația Maritimă Internațională.
Tot scandalul a izbucnit în urma remarcilor secretarului britanic al Apărării, Ben Wallace, care spuneau că Kievul ar trebui să arate mai multă recunoștință pentru livrările de arme de la aliații săi pentru a lupta împotriva forțelor de ocupație ale Rusiei.
„Știți, nu suntem Amazon. Le-am spus asta anul trecut când am condus 11 ore doar pentru a primi o listă”, a relatat acesta.
Ambasadorul ucrainean Vadim Prîstaiko a fost întrebat de Sky News dacă a existat o doză de sarcasm în declaraţiile lui Zelenski atunci când preşedintele ucrainean, referindu-se la comentariile lui Ben Wallace, a spus că nu vede cum şi-ar putea exprima mai mult recunoştinţa decât dacă în fiecare dimineaţă, când se va trezi, îl va suna pe Ben Wallace ca să-i mulţumească.
„Nu cred că acest tip de sarcasm este sănătos. Nu trebuie să le arătăm ruşilor că este ceva (care nu merge) între noi. Ei trebuie să ştie că lucrăm împreună. Dacă se întâmplă ceva, Ben mă poate suna şi îmi poate spune tot ce doreşte”, a răspuns ambasadorul Prîstaiko.
Este extrem de neobişnuit ca un diplomat să-şi critice preşedintele în public, dar Prîstako a simţit în mod clar că s-a strecurat o deteriorare în relaţia dintre Ucraina şi cel mai apropiat partener occidental al său, care necesita să fie reparată, comentează The Guardian, potrivit News.ro.
Potrivit cotidianului britanic, se pare că Prîstaiko a avut o conversaţie telefonică „dificilă” cu Zelenski, joi, care s-a încheiat cu demiterea sa.
El era ambasador la Londra din iunie 2020 şi fusese anterior ministru de externe.
Demiterea sa, alături de plecarea aşteptată a lui Wallace din funcţia de secretar al apărării înseamnă că vor avea loc schimbări majore într-o zonă cheie a axei Regatul Unit-Ucraina într-un moment critic pentru contraofensiva Ucrainei, comentează The Guardian.
Pe de altă parte, în ceea ce priveşte Organizaţia Maritimă Internaţională (OMI) – organismul ONU al cărei reprezentant al Ucrainei era tot Prîstaiko, iar acum şi această funcţie rămâne vacantă – miercuri s-a aflat că Ucraina a trimis OMI o scrisoare prin care anunţa că stabileşte o nouă rută pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră, care ar presupune trecerea prin apele teritoriale ale României, după ce Rusia a ieşit din acordul ce garanta transportul grânelor ucrainene pe o rută sigură. Moscova a anunţat ulterior că va considera drept ţintă legitimă orice navă care se va îndrepta spre porturile ucrainene de la Marea Neagră.
Urmărește ultimele evoluții din a 513-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.