Sari direct la conținut

FOTO Primele imagini cu armamentul furnizat Rusiei de Coreea de Nord

HotNews.ro
Kim Jong Un la întrevederea cu Vladimir Putin, Foto: KCNA via KNS / AP / Profimedia
Kim Jong Un la întrevederea cu Vladimir Putin, Foto: KCNA via KNS / AP / Profimedia

Unități de artilerie rusești din Ucraina au primit muniție de producție nord-coreeană, arată imagini apărute online ce contrazic negările vehemente ale Moscovei și Phenianului privind livrările de armament nord-coreene.

Statele Unite și alte voci din Occident spun de mai multă vreme că Rusia, ce are o nevoie acută de obuze și rachete, primește așa ceva din Coreea de Nord, lucru ce reprezintă o încălcare gravă a sancțiunilor ONU contra Phenianului.

Oficiali de rang înalt de la Moscova și de la Phenian au negat însă, spunând că sunt afirmații nesusținute de dovezi sau „zvonuri” răspândite în scopuri „josnice”.

Primele imagini cu armamentul furnizat Rusiei de Coreea de Nord

„Iată primele imagini cu ceea ce a fost furnizat: proiectile HE-FRAG de 122 mm și 152 mm, care sunt deja distribuite artileriștilor ruși”, scrie pe platforma X Ukraine Weapons Tracker, cel mai cunoscut dintre conturile care urmăresc echipamentele militare folosite în război.

„Aceste obuze par a fi relativ noi și au fost fabricate în anii 2000”, notează sursa citată.

Întrebat cum de știe că este vorba de proiectile nord-coreene, Ukraine Weapons Tracker a explicat:

„Culoarea, ambalajul, stilul marcajelor, care sunt comune pentru muniția produsă de Coreea de Nord. Acestea sunt, probabil, primele imagini publice cu muniție de artilerie nord-coreeană, astfel încât pur și simplu nu există nicio fotografie de referință pentru aceeași muniție.”

Moscova a negat, dar a și mulțumit pentru „sprijin”

În ultimele săptămâni, mai multe voci occidentale au criticat comerțul cu armament dintre Rusia și Coreea de Nord, dar înalți oficiali ai celor două țări au respins categoric că ar exista așa ceva.

La 13 octombrie, Casa Albă a acuzat Phenianul că a furnizat recent Rusiei un transport de armament, calificând acest lucru drept o evoluție îngrijorătoare.

Imaginile cu muniția nord-coreeană au apărut online vineri, zi în care ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat senin că acuzațiile SUA potrivit cărora Moscova primește asistență militară din partea Coreei de Nord sunt simple „zvonuri”.

Totuși, miercuri, în timp ce participa la o recepție la Phenian, Lavrov a spus că Moscova apreciază „profund” sprijinul „de neclintit și de principiu” al Coreei de Nord pentru „operațiunea specială” rusă din Ucraina.

Tot săptămâna aceasta, marți, Kremlinul a susținut că acuzațiile occidentale potrivit cărora Coreea de Nord ar furniza arme Rusiei nu se bazează pe dovezi.

„Ei vorbesc despre asta tot timpul, dar nu furnizează nicio dovadă”, a declarat Peskov.

Totuși, SUA veniseră și cu argumente în sprijinul ipotezei. Casa Albă a prezentat o serie de imagini din satelit care indică faptul că un transport provenit dintr-un depozit de muniții din Coreea de Nord a fost încărcat pe o navă sub pavilion rusesc și transportat pe calea ferată către un depozit din apropierea graniței de sud-vest a Rusiei. Livrarea a avut loc între 7 septembrie și 1 octombrie, afirmă americanii.

De precizat și faptul că, după ce Kim Jong Un și Vladimir Putin s-au întâlnit în septembrie, traficul feroviar de-a lungul frontierei dintre Coreea de Nord și Rusia a crescut în prima săptămână din octombrie la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, sugerând, de asemenea, furnizarea de arme de către Phenian către Moscova.

Coreea zice că sunt zvonuri răspândite de „forțe ostile”

Coreea de Nord a negat și ea că a livrat sau că ar avea de gând să livreze armament Rusiei, lucru ce ar încălca sancțiunile ONU.

Phenianul a acuzat SUA, precum și alte „forțe ostile”, că răspândesc zvonuri pentru „a-și urmări scopurile politice și militare josnice”.

Mai mult Coreea de Nord a condamnat sâmbătă Statele Unite pentru că au furnizat Ucrainei rachete balistice cu rază lungă de acțiune, ATACMS, afirmând că orice lovitură asupra Rusiei cu acestea nu va face decât să împiedice eforturile de pace.

„Statele Unite au livrat în cele din urmă sistemul de rachete sol-sol ATACMS Ucrainei, în ciuda îngrijorării profunde și a opoziției puternice a comunității internaționale”, a declarat Sin Hong-Chol, ambasadorul Coreei de Nord în Rusia, într-un comunicat citat de KCNA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro