UE are un „Plan B” pentru a aproba pachetul uriaș de ajutor pentru Ucraina, dacă Ungaria se opune prin veto
Uniunea Europeană va putea să ocolească orice vot de veto exprimat de Ungaria în ceea ce privește ajutorul de 50 de miliarde de euro pregătit de blocul comunitar pentru Ucraina în condițiile în care războiul a intrat în a 21-a sa lună, relatează Reuters.
Comisia Europeană a propus extinderea bugetului de sprijin pentru Ucraina pentru a ajuta Kievul să își achite obligațiile salariale pe măsură ce conflictul declanșat de președintele Vladimir Putin nu pare să aibă nicio perspectivă de a se încheia, cele 27 de state membre urmând să voteze asupra măsurii la summitul UE ce va avea loc între 14 și 15 decembrie.
Parlamentul European și-a dat deja avizul pentru pachetul de asistență însă unii oficiali sunt îngrijorați că Ungaria premierului Viktor Orban și-ar putea folosi dreptul de veto pentru a-l bloca, făcând acest lucru și în cazul altor măsuri de sprijin destinate Ucrainei.
Pachetul de asistență, care va fi plătit din bugetul multianual al UE, are nevoie de sprijinul unanim al tuturor statelor membre.
Însă doi oficiali europeni au declarat pentru Reuters sub condiția anonimității că UE a găsit o modalitate de a eluda un eventual vot de veto al Ungariei. Planul presupune ca fiecărui stat membru să i se ceară individual să aprobe un pachet de asistență pentru Ucraina, urmând ca, per total, suma aprobată de acestea să se ridice la cea propusă de Comisia Europeană.
„Ungaria riscă să își întindă norocul. Am prefera să îi avem la bord dar vine un moment în care oamenii se satură ca Budapesta să țină pe toată lumea ostatici. Ocolișul este obositor, dar îl avem dacă va fi nevoie de el”, a declarat pentru Reuters unul dintre oficialii europeni.
Ungaria, ghimpele din calea aprobării asistenței pentru Ucraina
Celălalt oficial european care a discutat cu jurnaliștii de la Reuters a spus de asemenea că „problema banilor pentru Ucraina va fi rezolvată într-un fel sau altul, Kievul va primi sprijinul UE”.
„Dacă Ungaria devine un obstacol în calea unanimității necesare pentru a face asta (n.r. aprobarea pachetului de asistență) prin bugetul UE, statele membre vor găsi o altă cale, ca de exemplu înțelegeri interguvernamentale sau garanții naționale”, a mai spus oficialul european.
În decembrie anul trecut Ungaria și-a folosit dreptul de veto pentru a bloca o propunere asemănătoare în valoare de 18 miliarde de dolari, dar guvernul ungar a renunțat la obiecții după ce Comisia Europeană a fost de acord cu deblocarea fondurilor pe care i le-a înghețat din cauza îngrijorărilor legate de corupție.
În spatele scenei însă unii oficiali europeni au avertizat și atunci Budapesta că votul său de veto ar putea fi ocolit prin aceeași soluție mai complicată pusă pe masă și acum. Dar în condițiile în care în timp ce aceste negocieri aveau loc forțele rusești loveau infrastructura energetică a Ucrainei pe timp de iarnă, oficialii de la Bruxelles au fost mai deschiși față de concesii pentru Budapesta la momentul respectiv.
Întrebat dacă UE ar putea apela acum la soluția în cauză, comisarul european pentru comerț Valdis Dombrovskis a declarat săptămâna trecută că:
„Anul trecut discutam într-adevăr despre ‘Planul B’ (…) dar am reușit să evităm acest scenariu anul trecut. Sper că vom putea evita acest scenariu și anul acesta”.
Urmărește ultimele evoluții din a 625-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.