Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 634: Ucrainenii anunță cel mai mare avans din ultimele luni / Un lunetist ucrainean a stabilit un nou record mondial / Rusia scoate de la naftalină o aeronavă din epoca sovietică

HotNews.ro
Poziție de artilerie rusească de pe frontul din Lîman, Foto: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia
Poziție de artilerie rusească de pe frontul din Lîman, Foto: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

Rusia a lansat mai multe valuri de atacuri cu drone asupra Kievului pentru a doua noapte la rând, intensificându-și atacurile asupra capitalei ucrainene după mai multe săptămâni de pauză, a transmis administrația militară a orașului. Ucrainenii afirmă că forțele Moscovei au lansat în total 20 de drone asupra țării, dintre care au fost doborâte 15. De cealaltă parte, rușii au spus că sistemele lor antiaeriene au doborât o dronă inamică la marginea Moscovei.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 634, LIVETEXT:

23:32Volodimir Zelenski spune, în discursul său de duminică seară, că armata Ucrainei are nevoie de un nivel nou fundamental de sprijin medical, precizând că s-au identificat priorităţile şi că rezultatele vor apărea. El a anunțat înlocuirea comandantului Forţelor Medicale ale Armatei.

20:50 Explozie raportată în orașul ocupat de ruși Melitopol, din regiunea Zaporojie, transmite The Kyiv Independent.

Primarul în exil Ivan Fedorov a informat cu privire la o explozie ce a fost auzită duminică în Melitopol, oraș din sudul ocupat de Rusia unde acționează mai multe grupuri de rezistență și unde au avut loc mai multe atentate cu bombă împotriva oficialilor locali instalați de ruși.

19:01 The Guardian notează, pe marginea anunțului privind participarea lui Vladimir Putin la summitul virtual al G20 de miercuri, că liderul de la Kremlin nu s-a deplasat la ultimele două reuniuni G20 – găzduite de India în septembrie și de Indonezia anul trecut – trimițându-l pe ministrul de externe Serghei Lavrov în locul său.

De altfel, punctează ziarul britanic, Putin a întreprins puţine vizite externe de când Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare împotriva sa, acuzându-l de deportarea ilegală a copiilor ucraineni.

18:08Putin va participa la summitul online al G20, anunţă presa rusă

Preşedintele rus Vladimir Putin va participa la summitul virtual al G20 convocat pentru miercuri, 22 noiembrie, de preşedinţia indiană a grupului care reprezintă principalele economii ale lumii, a anunţat duminică televiziunea de stat rusă.

Potrivit relatărilor presei ruse, Putin va purta discuţii directe cu lideri occidentali pentru prima dată în ultimele luni, în timpul acestui summit ce se va desfăşura online. Rusia a fost reprezentată la summitul G20 de la New Delhi din septembrie de ministrul de externe Serghei Lavrov.

India anunțase sâmbătă că premierul țării, Narendra Modi, va prezida miercuri un summit virtual pentru „a duce mai departe principalele rezultate și puncte de acțiune stabilite la summitul de la New Delhi”.

16:27 Adolescentul ucrainean orfan care a fost luat din Mariupol și deportat ilegal în Rusia a revenit acasă, a anunțat duminică Kievul.

Cazul lui Bohdan Yermokhin, care a împlinit duminică 18 ani, a ajuns pe prima pagină a ziarelor după ce Rusia a emis pe numele său o citație de a se prezenta la recrutarea militară obligatorie.

15:38 VIDEO Polonia: Mii de camioane, blocate la granița cu Ucraina din cauza protestului camionagiilor

15:13 Bohdan Yermokhin, un adolescent ucrainean care a fost deportat ilegal de ruși, a reușit să părăsească Rusia după ce a încercat să facă acest lucru timp de luni de zile, potrivit surselor Kyiv Independent și a relatărilor presei ruse independente.

Autoritățile ruse l-au deportat pe Yermokhin, un orfan, în urma ocupării Mariupolului în mai 2022.

El a fost plasat la o familie adoptivă din regiunea Moscova în octombrie și a primit o notificare de recrutare în noiembrie 2023, înainte de a împlini 18 ani.

14:42 Franța a testat cu succes o rachetă balistică cu rază lungă de acțiune M51.3, sporind credibilitatea capacităților de descurajare nucleară franceze, a anunțat duminică Ministerul Apărării.

Igor Ghirkin vrea să candideze contra lui Putin la prezidențiale

14:07 Papa Francisc a reînnoit duminică apelurile pentru pace în Ucraina și în Orientul Mijlociu în timpul rugăciunii Angelus, spunând că este esențial să se continue eforturile pentru a opri conflictele.

„Mă rog pentru populația chinuită din Ucraina… și pentru oamenii din Palestina și Israel”, a spus el mulțimii adunate în Piața Sfântul Petru.

„Pacea este posibilă, este nevoie de bunăvoință … nu trebuie să ne resemnăm pentru că, întotdeauna, întotdeauna, întotdeauna, întotdeauna războiul este o înfrângere din care profită doar producătorii de arme”, a adăugat Francisc.

13:42 Președintele rus Vladimir Putin ar putea participa săptămâna viitoare la un summit virtual al G20, a afirmat pe canalul său de Telegram, Pavel Zarubin, prezentator al televiziunii de stat.

Acesta va fi „primul eveniment după mult timp” la care vor participa atât Putin, cât și liderii occidentali, a spus Zarubin.

Potrivit agenției de presă RIA Novosti, summitul virtual G20 va avea loc miercuri.

13:30„Voi candida”: Un fost ofițer FSB, arestat pentru extremism în Rusia și condamnat în Olanda pentru doborârea zborului MH17, vrea să fie oponentul lui Putin la prezidențiale

Ucrainenii anunță cel mai mare avans din ultimele luni

13:05 Cinci persoane, inclusiv o fetiță de 3 ani, au fost rănite duminică dimineață în urma unui bombardament al artileriei ruse asupra orașului Herson, a declarat ministrul ucrainean de interne Ihor Klymenko.

„Toți au suferit răni provocate de schije. Copilul și bunica se plimbau în curte”, a spus Klymenko pe aplicația de mesagerie Telegram.

Trupele rusești au abandonat orașul Herson și malul vestic al fluviului Nipru din regiune la sfârșitul anului trecut, dar acum bombardează în mod regulat aceste zone din poziții de pe malul estic. (Reuters)

12:34Informații majore privind luptele de pe malul estic al Niprului: Ucrainenii anunță cel mai mare avans din ultimele luni.

Armata ucraineană a afirmat că a reușit să împingă înapoi trupele rusești de pe malul estic al Niprului pe distanțe cuprinse între 3 și 8 kilometri.

12:06 FOTO Rusia scoate de la naftalină un avion din epoca sovietică pentru a-și acoperi o deficiență majoră de pe frontul din Ucraina

Un lunetist ucrainean a stabilit un nou record mondial

11:01 VIDEO „Stăpânul Orizontului”: Un lunetist ucrainean a stabilit un nou record mondial după o lovitură reușită contra unui soldat rus

10:22 Ucrainenii afirmă că au provocat pierderi mari armatei ruse ieri: 1.190 de soldați, 13 tancuri, 25 de alte blindate de luptă, 18 tunuri, 2 lansatoare multiple de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 6 echipamente speciale și 29 diferite vehicule.

10:14 Guvernul rus continuă eforturile de a restricționa accesul cetățenilor la internet și de a-și consolida controlul asupra spațiului informațional, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Premierul rus Mihail Mișustin a semnat un decret la 17 noiembrie care permite Serviciului federal rus de supraveghere a comunicațiilor, tehnologiei informației și mass-mediei (Roskomnadzor) să blocheze site-urile care publică informații despre metodele de accesare a site-urilor blocate de guvernul rus.

Duma de Stat a Rusiei a adoptat anterior, la 17 octombrie, un proiect de lege care stipulează că materialele de campanie electorală prezidențială nu pot fi afișate pe site-urile restricționate de Roskomnadzor, iar decretul din 17 noiembrie are probabil legătură cu controlul spațiului informațional rusesc înainte de alegerile prezidențiale din 2024.

Rușii au lansat valuri de drone pentru a doua noapte la rând

10:02 Zelenski a anunțat sancțiuni contra a 37 de organizații rusești și 108 persoane, inclusiv un fost premier și un fost ministru al educației, și a declarat că urmărește să combată răpirile de copii din Ucraina în timpul războiului și alte forme de „teroare rusească”.

„Intensificăm presiunea statului nostru asupra lor și fiecare dintre ei trebuie să fie tras la răspundere pentru ceea ce a făcut”, a declarat el în discursul său de sâmbătă seară, după ce biroul său a emis decretele respective.

Decretele se referă la o gamă de sancțiuni de 10 ani împotriva persoanelor fizice și sancțiuni de cinci ani împotriva organizațiilor non-profit, inclusiv una denumită „Fundația Rusă pentru Copii”.

Zelenskiy a declarat în discursul său că lista îi include pe „cei implicați în răpirea și deportarea copiilor ucraineni de pe teritoriul ocupat” și indivizi care „n diferite moduri ajută teroarea rusă împotriva Ucrainei”. (Reuters)

09:16Serhiy Popko, șeful administrației militare din Kiev, a dat detalii despre atacul cu drone asupra capitalei ucrainene:

„UAV-urile (vehicule aeriene fără pilot) ale inamicului au fost lansate în mai multe grupuri și au atacat Kievul în valuri, din direcții diferite, schimbând în același timp în mod constant vectorii de deplasare de-a lungul traseului. Acesta este motivul pentru care alertele de raid aerian au fost anunțate de mai multe ori în capitală”.

Popko a precizat că, potrivit informațiilor preliminare, sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au lovit aproape 10 drone kamikaze Shahed în Kiev și în împrejurimi. Deocamdată nu există informații privind „daune grave” sau victime, a adăugat el.

Scurtă recapitulare a evoluțiilor recente:

  • Ungaria trebuie să spună nu actualului model european construit la Bruxelles, afirmă premierul maghiar Viktor Orban, în timp ce țara sa continuă să se opună aderării Ucrainei la UE.
  • Zeci de migranţi au fost blocaţi sâmbătă în spatele barierelor ridicate la două puncte de trecere a frontierei pe care Finlanda o împarte cu Rusia. Autoritățile finlandeze au ridicat bariere începând de vineri la miezul nopţii la punctele de trecere a frontierei Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra şi Niirala, care reprezintă cea mai mare parte a traficului între cele două ţări. În ciuda închiderii, zeci de migranţi au ajuns sâmbătă după-amiază la graniță şi au aprins un foc de tabără la temperaturi negative, în spatele gardurilor de sârmă ghimpată.
  • Statul Major General ucrainean a afirmat sâmbătă că forțele sale „continuă să dețină poziții pe malul stâng (estic) al fluviului Nipru”. „Apărătorii noștri își consolidează pozițiile și trag asupra ocupanților”, a transmis Statul Major General. Armata rusă a afirmat sâmbătă că a bombardat puternic forțele ucrainene în jurul fluviului Nipru, în sudul Ucrainei, și a ucis până la 75 de soldați ucraineni.
  • Forțele ruse pregătesc al treilea val al ofensivei asupra Avdiivka din regiunea Donețk, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al grupului Tavria al armatei ucrainene, Oleksandr Ștupun.
  • Cum se străduieşte UE să ofere ajutorul militar promis Ucrainei – sinteză. Planurile de creştere a cheltuielilor UE pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii ruseşti au intrat în impas din cauza reticenţei la nivelul blocului de a angaja mai multe fonduri.
  • Peste 100 de medici ruși au semnat o scrisoare deschisă adresată președintelui Vladimir Putin, în care îi cer acestuia să elibereze o tânără încarcerată pentru că a protestat față de invazia Rusiei în Ucraina.
  • Rusia a ridicat restricţiile aplicate exporturilor de benzină, a anunţat Ministerul rus al Energiei, după ce luna trecută a renunţat la majoritatea restricţiilor pentru exporturile de motorină, spunând că a existat un excedent de aprovizionare.
  • Compania Kalașnikov și-a crescut producția cu 30% pentru a acoperi nevoile trupelor de invazie din Ucraina.

––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro