Sari direct la conținut

Companiile aeriene rusești ar putea avea zboruri regulate către Coreea de Nord

HotNews.ro
Avion al companiei ruse Aeroflot, Foto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Avion al companiei ruse Aeroflot, Foto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Agenția Federală de Transport Aerian din Rusia a propus companiilor aeriene ruse să înceapă zboruri regulate către Coreea de Nord, în cel mai recent semn de creștere a legăturilor dintre cele două țări, a informat cotidianul rus Kommersant pe 20 noiembrie, potrivit Kyiv Independent.

Agenția a trimis propunerea companiilor aeriene de top din Rusia Aeroflot și Aurora, care au confirmat că sunt „pregătite teoretic”.

„Având în vedere noile realități de politică externă, Rusia formează noi parteneriate, a căror construcție și dezvoltare nu este foarte confortabilă fără zboruri directe din Moscova”, a declarat Oleg Panteleev, șeful Aviaport, potrivit Kommersant.

Actuala modalitate principală de a ajunge în Coreea de Nord cu avionul din Rusia este din orașul Vladivostok, din estul îndepărtat al Rusiei, cu compania aeriană de stat nord-coreeană Air Koryo, care are doar două zboruri pe săptămână programate.

Experții citați de Kommersant credeau că zborurile propuse ar fi în mare parte de natură comercială, dar au adăugat că este posibilă și o mică creștere a turismului. Operatorii de turism care au organizat excursii în Coreea de Nord nu au primit o propunere similară de restabilire a tururilor.

Zborurile din Rusia către Coreea de Nord au fost suspendate în 2020 din cauza pandemiei de coronavirus. Zborurile Vladivostok-Phenian au fost reluate în august 2023.

Înainte de pandemie, turismul regulat se desfășura doar cu operatori de tururi oficiale. Kommersant a spus că astfel de călătorii erau rare, constând de obicei dintr-un grup de 10-15 persoane la fiecare șase luni.

De acum, zborurile propuse între Moscova și Phenian vor avea în continuare o escală la Vladivostok, deși există posibilitatea unor zboruri directe între capitale în viitor.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca traficul dintre Moscova și Phenian să depășească câteva mii de oameni pe an, a declarat o sursă anonimă pentru Kommersant.

Mai multe voci occidentale au criticat comerțul cu armament dintre Rusia și Coreea de Nord, dar înalți oficiali ai celor două țări au respins categoric că ar exista așa ceva.

La 13 octombrie, Casa Albă a acuzat Phenianul că a furnizat Rusiei un transport de armament, calificând acest lucru drept o evoluție îngrijorătoare.

Imagini cu muniția nord-coreeană au apărut online pe 21 octombrie, zi în care ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat senin că acuzațiile SUA potrivit cărora Moscova primește asistență militară din partea Coreei de Nord sunt simple „zvonuri”.

Totuși, în timp ce participa la o recepție la Phenian, Lavrov a spus că Moscova apreciază „profund” sprijinul „de neclintit și de principiu” al Coreei de Nord pentru „operațiunea specială” rusă din Ucraina.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro