Sari direct la conținut

Macedonia de Nord antrenează în secret primul grup de militari ucraineni

HotNews.ro
Soldați ucraineni antrenându-se pentru luptă, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Soldați ucraineni antrenându-se pentru luptă, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Macedonia de Nord este a doua țară balcanică, după România, care a încheiat cu succes un program de pregătire a primului grup de militari ucraineni. Informațiile despre această instruire au fost ținute secrete până acum din motive de securitate, potrivit Ukrainska Pravda, citată de Rador Radio România.

Potrivit ministrului Apărării din Macedonia, Slavjanka Petrovska, instruirea s-a desfășurat „la baze care aparțin armatei Republicii Macedonia de Nord, în temeiul unei decizii în acest sens a guvernului”.

Ministrul a adăugat că Macedonia de Nord, care a devenit membră NATO în 2020, va continua să pregătească militari ucraineni în 2024 și „atâta timp cât este necesar”.

Petrovska nu a precizat ce fel de pregătire au urmat militarii și nici câți militari au fost sau vor fi instruiți.

Această pregătire face din Macedonia de Nord a doua țară balcanică, după România, care a oferit baze militare pe teritoriul său pentru antrenarea militarilor ucraineni.

România i-a propus Ucrainei să folosească bazele sale pentru găzduirea instructorilor străini care îi vor antrena pe militarii ucraineni, la începutul invaziei rusești pe scară largă. În noiembrie, a deschis un centru de instruire pentru piloții ucraineni care se vor antrena pentru a pilota avioanele de luptă F-16 furnizate de Occident.

În august, Grecia și-a oferit de asemenea ajutorul pentru pregătirea militarilor ucraineni pentru avioanele F-16, dar nu pe teritoriul său. Slovenia s-a alăturat programului de instruire în 2022, dar și-a trimis instructorii la o bază de antrenament din Germania.

Croația a luat în considerare posibilitatea de a-și deschide bazele pentru antrenamentul Forțelor Terestre ale Ucrainei, dar acest pas a fost blocat de președintele croat.

De la începutul războiului, Macedonia de Nord a trimis 10 loturi de ajutoare militare Ucrainei și este considerată unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente dintre aliații Ucrainei, având în vedere dimensiunea și populația sa de mai puțin de 2 milioane de oameni.

Fiind o țară mică, ce își completează acum stocurile cu echipamente occidentale, Macedonia de Nord a trimis aproximativ 30 de tancuri sovietice T-72, 12 elicoptere de atac sovietice Mi-24 și patru avioane de atac Su-25. Toate acestea, în mod ironic, au fost cumpărate de la Ucraina în 2001.

Macedonia de Nord s-a alăturat, de asemenea, declarației liderilor grupului G7+ cu privire la angajamentele de securitate pentru Ucraina.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro