Campania pentru alegerile prezidențiale din Rusia bate la ușă. Kremlinul a anunțat când va ține Vladimir Putin faimoasa conferință de presă anuală
Președintele rus Vladimir Putin va susține conferința sa de presă anuală și va răspunde la întrebările publicului pe 14 decembrie, a anunțat joi Kremlinul, alimentând speculațiile că va folosi evenimentul pentru a anunța că vrea să obțină un nou mandat, informează Reuters.
Anunțul vine după ce anul trecut Putin și-a anulat conferința de presă anuală de sfârșit de an pentru prima dată în ultimii 10 ani.
Aflat în funcție fie ca președinte, fie ca prim-ministru din 1999, Putin nu a spus încă dacă va candida la alegerile prezidențiale din martie anul viitor, dar este așteptat să o facă.
Șase surse au declarat pentru Reuters la începutul acestei luni că Putin a decis să candideze, o decizie care l-ar menține la putere cel puțin până în 2030.
Șeful Kremlinului a simțit că trebuie să conducă Rusia în cea mai periculoasă perioadă din ultimele decenii, au spus sursele Reuters, o referire la războiul Rusiei din Ucraina și la ceea ce Putin prezintă ca fiind lupta existențială a Moscovei cu Occidentul pentru o nouă ordine mondială.
Campanie electorală va începe pe 13 decembrie
Liderul Partidului Comunist, Gennady Zyuganov, a declarat marți că camera superioară a parlamentului rus, Consiliul Federației, va anunța oficial data alegerilor prezidențiale din martie pe 13 decembrie, un pas care marchează începutul campaniei deschise.
Conferința de presă a lui Putin va avea loc o zi mai târziu.
„Pe 14 decembrie, Vladimir Putin va face un rezumat al rezultatelor anului”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
„Va fi un program, un proiect al canalelor de televiziune, ca și până acum, și va fi un format combinat al Liniei directe (sesiune de întrebări și răspunsuri în direct cu publicul) și al conferinței de presă de sfârșit de an a președintelui”, a spus Peskov.
Potrivit legislației ruse, camera superioară a parlamentului trebuie să anunțe data exactă cu cel puțin 100 de zile înainte de vot. Se presupune că ziua alegerilor va fi 17 martie.
Putin, în vârstă de 71 de ani, a preluat ștafeta la președinție de la Boris Elțîn în ultima zi a anului 1999 și se apropie de finalul celui de-al patrulea mandat prezidențial.
Sondajele îl dau favorit pe Putin
Doar Iosif Stalin, care a condus Uniunea Sovietică din 1924 până la moartea sa în 1953, a fost în funcție mai mult timp de la căderea din 1917 a dinastiei țariste Romanov, aflată la putere.
Diplomații spun că nu există niciun rival serios care ar putea amenința șansele lui Putin la urnele de vot în cazul în care acesta ar candida din nou.
Sondajele de opinie oficiale îi dau favorit, 80% din ruși l-ar vota, iar fostul ofițer KGB poate conta pe sprijinul statului și al presei de stat.
Anii de represiuni înseamnă că nu există o opoziție organizată semnificativă împotriva menținerii la putere a lui Putin în interiorul Rusiei, unde politicienii și oficialii subliniază nevoia de unitate maximă și de a nu se produce nicio schimbare la vârf în timp de război.
Armata rusă vrea să îi ofere un succes lui Putin
Unii analiști cred că armata rusă aruncă multe trupe în bătălia de la Avdiivka în timp ce caută să îi ofere un succes lui Putin, pe care să îl anunțe la conferința de presă.
Forțele rusești își intensifică eforturile pentru a cuceri orașul Avdiivka din estul Ucrainei, încercând să avanseze din toate părțile după săptămâni de lupte, a declarat cel mai important oficial al orașului.
„Lucrurile în sectorul Avdiivka au devenit și mai dificile. Intensitatea confruntărilor a crescut de ceva timp. Rușii au deschis încă două sectoare din care au început să lanseze atacuri – din direcția (orașului) Donețk… și în așa-numita zonă industrială. Inamicul încearcă să ia cu asalt orașul din toate direcțiile”, a declarat Vitaliy Barabash, șeful administrației militare din Avdiivka.