Sari direct la conținut

Rușii ar încerca să reproducă drona ucraineană Sea Baby din fragmentele găsite după atacurile asupra podului Kerci și a unor nave

HotNews.ro
drona maritima ucraineana Sea Baby, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia
drona maritima ucraineana Sea Baby, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Rușii încearcă să reproducă drona maritimă a ucrainenilor Sea Baby pentru a o folosi împotriva Ucrainei, relatează Ukrainska Pravda, citând surse din cadrul serviciilor de securitate.

Se pare că rușii au reușit să realizeze o variantă „relativ funcțională” a dronei maritime ucrainene Seababy din rămășițele mai multor vehicule de suprafață fără pilot găsite în urma atacurilor asupra țintelor rusești.

Potrivit sursei citate, în momentul de față, dispozitivul a fost livrat Flotei Mării Negre a Rusiei.

„Este studiat amănunțit și reprogramat în condiții de laborator. Ocupanții speră că vor putea folosi drona împotriva armatei ucrainene în viitor. Invadatorii încearcă din nou să compenseze absența propriilor tehnologii pe cheltuiala dezvoltărilor ucrainene și occidentale”.

Dronele Sea Baby au fost folosite cu succes pentru a ataca Podul Crimeei, precum și nava de debarcare Olenegorsky Gornyak și petrolierul rusesc SIG.

La începutul lunii august 2023, Ministerul britanic al Apărării aprecia că atacul cu drone maritime ucrainene asupra navei de debarcare Olenegorsky Gornyak a Marinei ruse în portul Novorossiysk a fost o „lovitură semnificativă”, iar nava „aproape sigur a suferit avarii serioase”.

Ulterior, Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au furnizat CNN imagini exclusive care arată momentul în care, în luna iulie, au folosit o dronă maritimă experimentală, botezată „Sea Baby” pentru a ataca podul Kerci din Crimeea, cunoscut şi ca podul lui Putin, care face legătura între peninsula ucraineană anexată în 2014 şi Rusia continentală.

„Sea Baby”, folosită în lovitura asupra Podului Kerci

Şeful SBU, Vasil Maliuk, a declarat pentru CNN că drona folosită în atac, numită „Sea Baby”, a fost rezultatul a luni de dezvoltare, care au început imediat după invazie.

„Dronele de la suprafaţa mării sunt o invenţie unică a Serviciului de Securitate al Ucrainei”, a spus el. „Niciuna dintre companiile private nu este implicată. Cu ajutorul acestor drone am efectuat recent o lovitură reuşită asupra podului din Crimeea, a marii nave de asalt Olengorski Gorniak şi a petrolierului SIG”, a spus Vasil Maliuk, revendicând responsabilitatea asupra acestor trei atacuri răsunătoare care au avut loc în ultima lună.

Petrolierul SIG, lovit în Marea Neagră, transporta combustibil pentru armata rusă, spun oficialii ucraineni. În ceea ce priveşte lovitura asupra navei de asalt ruseşti, acest atac a demonstrat o rază de acţiune mai mare pentru armata ucraineană, lovind o navă cu un posibil număr de 100 de persoane la bord în portul naval rusesc Novorossiisk, de pe coasta de est a Mării Negre.

SBU a publicat și pe contul de Twitter al serviciului imagini cu drona „Sea Baby”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro