Sari direct la conținut

„Este o misiune sinucigașă". Pușcași marini ucraineni contrazic varianta oficială a luptelor ce se dau pe malul râului Nipru

HotNews.ro
Militari ucraineni se urcă la bordul unei bărci pe malul râului Nipru, pe linia frontului de lângă Herson, Foto: Mstyslav Chernov / AP / Profimedia
Militari ucraineni se urcă la bordul unei bărci pe malul râului Nipru, pe linia frontului de lângă Herson, Foto: Mstyslav Chernov / AP / Profimedia

Deși Kievul susține că trupele ucrainene au stabilit un cap de pod peste Nipru, pușcași marini ucraineni au declarat pentru The New York Times că afirmațiile sunt exagerate în timp ce militarii mor în număr mare, de multe ori chiar înainte de a ajunge pe cealaltă parte a râului.

La mijlocul lunii noiembrie, Andrii Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a susținut că forțele ucrainene și-au asigurat un cap de pod în partea regiunii Herson de pe malul stâng al Niprului, în sudul Ucrainei, conform Reuters.

Declarația lui Andrii Yermak a fost prima recunoaștere oficială a faptului că trupele ucrainene s-au stabilit pe malul estic al Niprului.

„Împotriva tuturor șanselor, Forțele de Apărare ale Ucrainei au câștigat un punct de sprijin pe malul stâng (estic) al Niprului”, a declarat Yermak într-un discurs ținut în fața think-tank-ului Hudson Institute din SUA. Remarcile sale au fost postate și pe site-ul lui Zelenski.

„Pas cu pas, ei demilitarizează Crimeea. Am parcurs 70% din distanță. Iar contraofensiva noastră se dezvoltă”, a subliniat oficialul.

„Este o misiune sinucigașă”

Dar varianta oficială a Ucrainei este contrazisă de pușcași marini ucraineni care luptă pe frontul din Herson.

„Nu există poziții. Nu există niciun post de observație sau poziție”, a declarat soldatul ucrainean Oleksiy pentru NYT, citat de Business Insider. „Este imposibil să câștigi un punct de sprijin acolo. Este imposibil să muți echipamente acolo”.

„Nu este nici măcar o luptă pentru supraviețuire”, a mai spus el pentru publicația americană. „Este o misiune sinucigașă”.

Au existat, de asemenea, rapoarte optimiste despre forțele ucrainene care au trecut pentru prima dată râul cu vehicule blindate, iar armata ucraineană a afirmat că a stabilit „mai multe fortărețe”.

Număr tot mai mare de victime în rândul armatei ucrainene

Cu toate acestea, soldații ucraineni au descris o imagine sumbră, relatând pentru NYT despre condițiile dificile, luptele brutale și numărul tot mai mare de victime în rândul armatei.

„Nu am văzut așa ceva în Bahmut sau Soledar”, a spus Oleksiy pentru NYT, referindu-se la cele mai intenes bătălii din timpul războiului.

Soldatul spune că trupele care ajungeau pe malul estic să lupte trebuiau adesea să calce pe cadavrele camarazilor care zăceau în noroi.

Un comandant adjunct, Volodimir, a declarat că unii pușcași marini morți zac pe malul râului de două luni din cauza bombardamentelor intense care fac dificilă colectarea cadavrelor.

Oleksiy a criticat comandamentul ucrainean pentru slaba pregătire și logistică, ceea ce a însemnat că, în unele cazuri, oamenii răniți au trebuit să fie lăsați în urmă pentru că nu existau suficiente bărci.

„Oamenii care ajung acolo nu sunt pregătiți din punct de vedere psihologic”, a spus el. „Ei nici măcar nu înțeleg unde se duc. Nu li se spune de către comandamentul care îi trimite acolo”.

Soldați trimiși să lupte pe Nipru nu știu să înoate

La începutul acestei luni, un soldat ucrainean a declarat pentru BBC că pușcașii marini trimiși să ajute la apărarea recentelor progrese ucrainene pe râul Nipru erau atât de lipsiți de experiență încât nici măcar nu știau să înoate.

Soldatul a mai susținut că forțele ucrainene se confruntă cu lipsuri serioase de echipamente și întăriri în timp ce își apără pozițiile, care sunt supuse unui atac neîncetat al Rusiei.

În ciuda condițiilor dificile, soldații și pușcașii marini ucraineni continuă să lupte pe râul Nipru, iar Rusia a suferit, de asemenea, pierderi ridicate.

Misiunea de traversare a râului are ca prioritate eliminarea cât mai multor soldați ruși și doborârea artileriei rusești, a declarat pentru NYT Evhen Karas, comandantul adjunct al Regimentului 14.

Urmărește ultimele evoluții din a 663-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro