Sari direct la conținut

Cum plănuiește Uniunea Europeană să îl fenteze pe Viktor Orban ca să dea Ucrainei 20 de miliarde de euro

HotNews.ro
Viktor Orban și Vladimir Putin, Foto: Grigory SYSOYEV / AFP / Profimedia
Viktor Orban și Vladimir Putin, Foto: Grigory SYSOYEV / AFP / Profimedia

Uniunea Europeană (UE) lucrează la un plan alternativ de ajutor pentru Ucraina în valoare de 20 de miliarde de euro, pentru a evita obiecțiile Ungariei față de noul pachet de asistență financiară pentru următorii ani, potrivit Financial Times (FT), preluat miercuri de EFE. .

Potrivit ziarului britanic, care citează oficiali implicați în plan, Bruxellesul ar urma să folosească o structură a datorilor pentru a putea contribui la bugetul ucrainean, după ce guvernul ungar condus de Viktor Orban sa opus propunerii blocului comunitar de deblocare a 50 de miliarde de euro pentru Ucraina pe patru ani, notează Agerpres.

Recent, premierul ungar Viktor Orban a descris din noua invazie rusă în Ucraina drept o „operațiune militară” , reluând expresia folosită de Kremlin, potrivit AFP.

Printre variantele luate în considerare, un model finanțat prin datorii par să câștige terenul dacă Orban decide să-și mențină vetoul la summitul european programului pentru februarie.

Potrivit surselor citate, state membre ar urma să emită garanții la bugetul UE, pentru ca executivul european să se împrumute până la 20 de miliarde de euro pe piețele de capital pentru Kiev anul viitor, deși suma finală ar urma să fie decisă în funcție de nevoile. Ucrainei.

Este un plan similar cu cel lansat în 2020 pentru ca executivul european să poată să ofere până la 100 de miliarde de euro pentru programele de menținere a locurilor de muncă în timpul pandemiei de coronavirus.

Schema nu ar avea nevoie de unanimitatea celor 27 de țări membre ale UE, deoarece nu se solicită garanții din partea tuturor statelor membre, deși în unele dintre ele, precum Germania sau Olanda, ar fi necesară aprobarea parlamentului.

O sursă anonimă a declarat că din punct de vedere tehnic planul nu va prezenta probleme pentru a merge mai departe, dar că din punct de vedere politic ar fi „mai complicat”.

Potrivit FT, dacă liderii europeni ar aproba planul la summitul din 1 februarie 2024, s-ar oferi garanții Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru a elibera următoarea tranșă de finanțare de 900 de milioane de dolari.

Unul dintre posibilele dezavantaje ale planului, în comparație cu originalul, este că acesta s-ar limita la împrumuturi și nu ar include ajutoare directe, deși acestea ar putea continua să fie acordate unilateral de către state.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro