Cum încearcă Vladimir Putin să convingă Occidentul să trădeze Ucraina și să negocieze direct cu Rusia
Faptul că Putin prezintă războiul său din Ucraina drept o luptă a Rusiei împotriva Occidentului – și nu a Ucrainei – arată că nu intenționează să negocieze cu bună credință cu Ucraina și că stabilește condiții de informare menite să convingă Occidentul să trădeze Ucraina și să negocieze cu Moscova, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
Putin prezintă în mod deliberat și fals Ucraina ca fiind un pion lipsit de acțiune în conflictul Rusia-Occident pentru a-și masca obiectivele sale expansioniste și maximaliste de a stabili un control rusesc complet și efectiv asupra Ucrainei, notează ISW în ultima sa evaluare privind războiul.
Cum încearcă Putin să convingă Occidentul să trădeze Ucraina
Discursul lui Putin din 1 ianuarie despre negocieri se referă la intenția sa de a negocia doar cu Occidentul despre viitorul Ucrainei în cadrul sferei de influență rusească și doar despre abandonarea Ucrainei de către Occident.
Nu semnalează însă că Putin ar fi interesat să negocieze cu Ucraina ca actor autonom.
Putin a adoptat o linie similară atunci când a emis două ultimatumuri către Statele Unite și NATO în decembrie 2021, care aveau ca scop să forțeze Occidentul să recunoască sfera de influență a Rusiei în Europa de Est prin renunțarea la elemente esențiale ale suveranității Ucrainei, în numele dezescaladării conflictului dintre Occident și Rusia pe care tocmai Putin îl escalada.
Orice angajament occidental față de negocierile privind viitorul Ucrainei care ocolește Ucraina va semnala Rusiei că își poate impune voința asupra țărilor pe care le consideră a fi în sfera sa de influență – chiar și asupra țărilor din afara Ucrainei, și potențial inclusiv Finlanda și R. Moldova, despre care diverși actori ruși au început să stabilească condiții informaționale pentru viitoarele campanii.
Justificare ideologică pentru pierderile enorme de pe front
Este posibil ca Putin să își extindă obiectivele de război în Ucraina pentru a include confruntarea cu Occidentul, într-un efort de a stabili condițiile pentru o consolidare militară permanentă a Rusiei și pentru a justifica sacrificiile mari de pe câmpul de luptă, explică analiștii ISW.
„Rusia nu a câștigat aproape niciun teren semnificativ în 2023, cu pierderi ridicate de personal militar, în ciuda afirmațiilor absurde ale lui Putin din 1 ianuarie, potrivit cărora el ordonă militarilor ruși doar să lanseze ofensive care nu vor genera pierderi semnificative”, subliniază sursa citată.
Ministerul britanic al Apărării a arătat la sfârșitul anului trecut că numărul mediu zilnic de pierderi rusești în Ucraina a crescut cu aproape 300 în cursul anului 2023 și că numărul pierderilor rusești de soldați ar putea crește la peste o jumătate de milion până la sfârșitul anului 2024.
O evaluare declasificată a serviciilor de informații americane, prezentată Congresului la 12 decembrie, a estimat că forțele ruse au pierdut 315.000 de oameni de la începutul invaziei sale la scară largă în Ucraina.
Astfel de pierderi ridicate pentru câștiguri teritoriale mici îl determină probabil pe Putin să vină cu o justificare ideologică puternică pentru a continua războiul prelungit pe care a ales să îl demareze Rusia.
Războiul este unul existențial pentru Ucraina, nu și pentru Rusia
Ucraina nu are nevoie de astfel de justificări contorsionate pentru pierderile mari și suferințele pe care invazia lui Putin le provoacă poporului său, chiar și atunci când operațiunile militare ale Ucrainei nu produc rezultatele dorite, notează ISW:
Războiul este într-adevăr existențial pentru Ucraina, dar nu este și pentru Rusia.
În mod notabil, Putin și-a încheiat observațiile despre conflictul dintre Rusia și Occident spunându-i unui militar aflat în spital că nu a fost rănit pentru ca Rusia să renunțe la tot și să se predea.
Putin a abordat, de asemenea, mai multe preocupări interne legate de lipsa de locuințe și compensații pentru militarii care au fost răniți pe câmpul de luptă, încercând astfel să se poziționeze ca un lider empatic și implicat pe timp de război, chiar dacă pare să ridice miza pentru a-și susține cererile de sacrificii tot mai mari din partea poporului său.
Declarațiile lui Putin sugerează probabil că acesta pregătește o justificare pe termen lung pentru a menține forțele mobilizate și angajate în luptă pentru apărarea perpetuă a suveranității Rusiei împotriva Occidentului, se mai spune în analiza publicată de Institutul pentru Studiul Războiului.