Sari direct la conținut

Lunetistul sârb Dejan Beric acuză armata rusă că își bate joc de voluntarii străini care luptă de partea sa în Ucraina

HotNews.ro
Dejan Beric, unul dintre sarbii care lupta de partea Rusiei in Ucraina, Foto: Vladimir Astapkovich / Sputnik / Profimedia
Dejan Beric, unul dintre sarbii care lupta de partea Rusiei in Ucraina, Foto: Vladimir Astapkovich / Sputnik / Profimedia

Lunetistul sârb Dejan Beric, care recrutează voluntari sârbi pentru Rusia, susține că Regimentul 119 Aeropurtat al armatei ruse, în care servesc mercenarii străini, îi tratează pe aceștia „ca pe vite”, relatează BBC Rusia.

Îmbrăcat într-un tricou pe care scrie „Echipa Putin”, Beric afirmă într-o înregistrare video de 11 minute pe care a publicat-o pe VKontakte, echivalentul rusesc al Facebook, că sârbii recrutați pentru a lupta în Ucraina fac parte dintr-o unitate inclusă în Regimentul 119 Aeropurtat „Riazan”, alocat Diviziei 106 „Tula” a armatei ruse.

Potrivit acestuia, sârbii sunt tratați „ca vitele”, comandamentul militar rus refuzându-le tratamentele medicale necesare și lăsându-i fără armele și echipamentele de care au nevoie.

Comentariile sale sugerează faptul că voluntarii sârbi ar fi discriminați de armata rusă când vine vorba de alocarea de echipamente, ținânt cont că inclusiv un comandant ucrainean a declarat recent că forțele armate ruse au recuperat decalajul pe care îl aveau față de cele ucrainene la acest capitol iarna trecută, după ce președintele Vladimir Putin a ordonat „mobilizarea parțială”.

De altfel, Beric afirmă că comandanții Regimentului 119 i-au numit pe sârbi „țigani” și ar fi spus că nu înțeleg de ce au venit să lupte în războiul din Ucraina. El a mai relatat că, înainte de Anul Nou, voluntarii sârbi au fost trimiși să ia cu asalt pozițiile ucrainene, deși li s-au pus la dispoziție doar 2-3 rânduri de cartușe de mitralieră.

Când au cerut mai multe muniții, sârbilor li s-a răspuns că trebuie să le captureze în luptă, potrivit lui Beric. Acesta a afirmat că, în aceste condiții, mercenarii sârbi au refuzat să lupte și au cerut să fie transferați în unul din regimentele cecene „Ahmat” mobilizate de Ramzan Kadîrov.

Lunetistul spune că voluntarii sârbi au fost batjocoriți de armata rusă

Beric spune că, drept răspuns la această solicitare, comandanții Regimentului 119 i-au strâns pe străinii care au refuzat să lupte și i-au dat afară din tranșee, lăsându-i câteva zile fără mâncare și apă. Beric afirmă că după aceasta comandanții ruși au încercat să-i forțeze pe voluntari, sub amenințarea bătăii, încarcerării și chiar a execuției, să ia cu asalt pozițiile ucrainene.

Potrivit relatării sale, poliția militară rusă a încercat apoi să-i oblige pe sârbi să semneze mărturisiri de spionaj.

„Mi-e teamă pentru viețile acestor oameni. Comandamentul Regimentului 119 este un grup infracțional organizat”, a subliniat lunetistul sârb, potrivit unei transcrieri a mesajului său realizat de ziarul independent Novaia Gazeta.

Beric a adăugat că speră ca președintele Putin și ministrul apărării Serghei Șoigu să fie informați cu privire la situație, dar că în același timp se teme că ar putea fi trimis în urmărire penală în temeiul articolului privind „discreditarea” armatei ruse.

O parte a mesajului său a fost tradus de către Dmitri, fondatorul cunoscutului site War Translated, și redistribuit pe rețeaua de socializare „X”.

Cine este Dejan Beric

Se crede că Beric, acum în vârstă de 49 de ani, a fost recrutat de forțele speciale ale Moscovei cândva în 2013 sau 2014, el participând la operațiunile de subversiune care au deschis calea intrării aproape fără opoziție a forțelor ruse în Crimeea în urmă cu 9 ani.

După declanșarea războiului din Donbas în același an el s-a alăturat separatiștilor pro-ruși din regiunea Donețk, fiind și în prezent un membru al forțelor așa-zisei „republici” din estul Ucrainei. Beric este recipientul mai multor distincții acordate de „Republica Populară Donețk”, dar și a medaliei „Pentru Întoarcerea Crimeii”, acordată de ministerul rus al apărării.

După ce pe frontul din Donbas s-a instalat acalmia el a devenit o prezență cunoscută în spațiul informațional din Rusia, televiziunile de la Moscova prezentându-l publicului drept un erou de război și descriindu-l adesea drept „cel mai decorat luptător” al războiului din Donbas.

El a anunțat în martie 2021 că se va întoarce pe linia frontului, motivându-și decizia prin creșterea tensiunilor dintre Rusia și Ucraina. În decembrie 2022 au apărut imagini cu acesta întâlnindu-se și discutând cu voluntari sârbi pentru războiul din Ucraina.

Doar o lună mai târziu, președintele sârb Aleksandar Vucic a cerut Rusiei să înceteze eforturile de a recruta cetățeni sârbi pentru războiul din Ucraina, amintind că legile de la Belgrad interzic activitățile de mercenariat.

Agenția națională de informații a Serbiei l-a inclus pe Beric pe lista sa a mercenarilor de război și îl consideră o amenințare la adresa securității naționale a țării. În cazul în care se întoarce în Serbia sau este extrădat în această țară el riscă o pedeapsă de ani de zile de închisoare.

Urmărește ultimele evoluții din a 685-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro