Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 688: Rishi Sunak, la Kiev. Ucraina și Marea Britanie au semnat un acord de securitate „fără precedent” / Asistența SUA pentru Ucraina a „încetat complet” / Strănepotul lui Stalin consideră „ilegală” campania militară rusă în Ucraina / ISW: Frigul limitează operațiunile de pe front

HotNews.ro
Soldat ucrainean pe frontul din Bahmut, Foto: Ignacio Marin / AFP / Profimedia
Soldat ucrainean pe frontul din Bahmut, Foto: Ignacio Marin / AFP / Profimedia

Premierul britanic Rishi Sunak a ajuns vineri la Kiev pentru a anunța un ajutor majorat pentru Ucraina, cu un angajament de 2,5 miliarde de lire sterline în asistență militară pentru anul 2024/2025, a anunțat Downing Street. „Astăzi facem și mai mult – majorăm ajutorul militar, pentru furnizarea de mii de drone de înaltă tehnologie, și vom semna un nou acord istoric de securitate ce va furniza Ucrainei garanțiile de care are nevoie pe termen lung”, a spus premierul britanic.

09:23Noul articol LIVE, cu evenimentele de sâmbătă, este aici

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 688 – LIVE pe HotNews.ro:

00:30 Preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit în mesajul său către ucraineni de vineri seară despre acordul de securitate încheiat cu Marea Britanie.

  • „Această zi face deja parte din istoria Ucrainei. Am ajuns la un acord de securitate cu Marea Britanie la care am lucrat mult timp. Acesta este primul acord de acest fel bazat pe Declarația G7 de la Vilnius.
  • Acordul acoperă multe aspecte. Sprijin anual direct. Asistență financiară fixă. 2,5 miliarde de lire sterline în acest an. Sprijin anual semnificativ pe toată durata de 10 ani a acordului.
  • Arme. Sprijin pentru sectorul nostru de apărare. Activitatea serviciilor noastre de informații. Sancțiuni împotriva Rusiei. Apărarea cibernetică împotriva atacurilor cibernetice rusești și a tot ceea ce implică tehnologia modernă.
  • Acesta este un acord cu adevărat serios și modern. Există acorduri de securitate exemplare bine-cunoscute din secolul al XX-lea, cum ar fi cel dintre Statele Unite și Israel, precum și alte acorduri similare. Am creat acum un exemplu modern, al zilelor noastre, care ne sporește încrederea în timp ce ne apărăm împotriva agresiunii rusești și pune bazele unor poziții de securitate puternice până la aderarea Ucrainei la NATO.
  • Aderarea la NATO rămâne principalul nostru obiectiv de securitate. Între timp, lucrăm cu alți parteneri la acorduri bilaterale de securitate bazate pe acordul nostru cu Regatul Unit. Aproape 30 de state au aderat deja la Declarația G7 de la Vilnius. Sunt recunoscător fiecărei țări și fiecărui lider care lucrează deja cu noi în acest sens. Și tuturor celor care se vor alătura în acest an”.

23:55Ministrul francez al Apărării îl va primi pe omologul său ucrainean săptămâna viitoare, pentru o întrevedere axată în special pe artilerie, solicitată de Kiev pentru a se apăra împotriva Rusiei.

Sebastien Lecornu îl va primi pe Rustem Umerov la Paris, pe 18 ianuarie, a declarat biroul său vineri seară, după deplasarea sa la Kiev în septembrie, anul trecut, relatează AFP.

Cei doi miniştri urmează să deschidă Conferinţa de lansare a „Coaliţiei de artilerie”, unul dintre grupurile tematice de lucru ale Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei (UDCG), sub conducerea Franţei şi a SUA. „Conferinţa îşi propune să unească eforturile naţiunilor participante pentru a ajuta – pe termen scurt şi lung – Ucraina să aibă o forţă de artilerie adaptată nevoilor contraofensivei şi armatei sale de mâine”, a precizat ministerul.

Cei doi lideri urmează, de asemenea, „să viziteze obiective industriale şi grupuri industriale franceze” pentru a discuta despre economia de război şi contraofensivă.

Întâlnirea are loc în timp ce Parisul încearcă să-şi manifeste sprijinul neclintit pentru Kiev, a cărui contraofensivă militară nu a dat rezultatele aşteptate. Frontul este aproape îngheţat de mai multe luni, confirmând ipoteza unui conflict de lungă durată.

23:14Strănepotul lui Stalin consideră „ilegală” campania militară rusă în Ucraina. „Poporul rus nu a trimis forţele armate la război”

Campania militară a Rusiei în Ucraina este ilegală, dat fiind faptul că autorităţile nu au consultat populaţia atunci când au trimis trupe în ţara vecină, a declarat vineri rusul Iakov Djugaşvili, strănepotul lui Stalin, într-un interviu pentru agenția EFE. „Ca să participe în acest război, forţele armate trebuiau să fie trimise pe câmpul de luptă de către organele de stat ale Rusiei, urmând instrucţiunile şi în numele poporului rus”, a declarat urmaşul dictatorului sovietic.

În acest sens, el a declarat că nici Duma de Stat şi nici Consiliul Federaţiei, cele doua camere ale parlamentului rus, nu au emis nici măcar „o singură lege sau o prevedere legală care să facă aluzie la război, la Ucraina sau la operaţiunea militară specială”.

22:23VIDEO Kievul aduce un omagiu unui tânăr poet ucis pe front. Maksym Kryvtsov avea 33 de ani

21:38 Congresul SUA continuă să se confrunte pe tema securității frontierelor, blocând astlfel în continuare ajutorul pentru Ucraina, scrie The Kyiv Independent.

Atât democrații, cât și republicanii din Congresul american își menșin ferm pozițiile în disputa cu privire la securitatea frontierelor interne, care a devenit legată de un sprijin suplimentar pentru Ucraina, și se pare că există puține semne de progres, notează publicația ucraineană.

Geoană, despre susţinerea Ucrainei: Nu e o problemă de finanţare, cât de capacitate industrială, în principal în Europa

20:19 Oraşul rus Belgorod, de lângă Ucraina, îşi consolidează măsurile de protecţie a populaţiei

Autorităţile au consolidat staţiile de autobuz din oraşul rus Belgorod cu saci de nisip şi au construit ziduri de beton pentru ca civilii să se poată adăposti în locurile respective, după intensificarea atacurilor transfrontaliere dinspre Ucraina în ultimele săptămâni.

19:57Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a mai declarat vineri că în acest moment nu există atât de mult o problemă de finanţare în susţinerea Ucrainei în războiul cu Rusia, cât o problemă de capacitate industrială, „în principal în Europa”.

„Nu cred că vom avea dificultăţi masive din punct de vedere al finanţării efortului ucrainean (de război – n.r.), care e şi efortul nostru, dar vedem în acest moment un adevărat război industrial în paralel cu cel atât de brutal şi nemilos care se întâmplă în Ucraina de doi ani de zile. Avem în acest moment nu atât de mult o problemă de finanţare – apar sincope depăşibile – dar avem o problemă de capacitate industrială, în principal în Europa, pentru că de 30 de ani Europa a colectat – noi toţi, inclusiv România – dividendele păcii şi am crezut că după terminarea Războiului Rece lucrurile vor fi liniştite şi calme, iată că nu sunt. Deci continuăm să mobilizăm aliaţii şi partenerii noştri. (…) Suntem peste 50 de naţiuni care susţinem Ucraina. America este evident piesa centrală, dar ceilalţi aliaţi europeni reprezentăm mai mult de jumătate din sprijinul pentru Ucraina”, a declarat Mircea Geoană la postul Digi 24, conform agenției Agerpres.

El a arătat că România ar trebui să profite de această nevoie de armament pentru a-şi revitaliza industria de apărare.

19:22Mircea Geoană, întrebat dacă există pericolul ca Rusia să atace R. Moldova: „Militar nu are motive de îngriorare, dar…”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat vineri seară, chestionat dacă există pericolul ca Federaţia Rusă să atace Republica Moldova, că această ţară nu are motive de îngrijorare din perspectivă militară, însă „un război hibrid total, într-un an cu alegeri prezidenţiale, este de interes vital şi pentru Rusia”.

Zelenski și Sunak au semnat un acord de securitate „fără precedent”

18:45 Noul şef al diplomaţiei franceze, Stephane Sejourne, „este în drum spre Kiev”, unde va avea o întrevedere cu preşedintele Zelenski, pentru a-l asigura de sprijinul Franţei pentru Ucraina.

Informația a fost anunţată vineri de anturajul ministrului francez, potrivit AFP. Întrevederea fusese stabilită iniţial cu fostul ministru de externe Catherine Colonna, însă un nou guvern a fost învestit joi seară la Paris, cu numirea lui Stéphane Séjourné şef al diplomaţiei franceze.

„Să ajuţi Ucraina înseamnă să garantezi victoria democraţiei”, a declarat vineri dimineaţa Stéphane Séjourné, în timpul ceremoniei de preluare a conducerii Ministerului de Externe.

El a anunţat, de asemenea, că se va deplasa „în următoarele zile la Berlin şi Varşovia”. După Kiev, Stéphane Séjourné, ar urma astfel să-şi continue deplasarea în Polonia şi Germania. Detaliile vor fi comunicate ulterior de MAE francez, conform AFP.

17:34 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că este mai optimist acum decât era luna trecută că Ucraina va obține ajutor financiar din partea Statelor Unite.

„Privesc acest lucru cu mai multă pozitivitate decât în decembrie, cred că da, (îl vom obține)”, a declarat el într-o conferință de presă la Kiev.

16:52 Ucraina și Marea Britanie au semnat un acord de securitate „fără precedent”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul britanic Rishi Sunak au semnat vineri, la Kiev, un acord de securitate între cele două țări, relatează Reuters. Zelenski l-a descris ca fiind un „acord de securitate fără precedent”.

Volodimir Zelenski a mai afirmat, potrivit presei locale, că acordul va rămâne în vigoare până când Ucraina va adera la NATO.

Budanov: „Lumea a făcut o greșeală fundamentală în privința Rusiei”

16:01 Șeful spionajului militar ucrainean, despre atacurile asupra Crimeei: „Este doar începutul”

Atacurile ucrainene în Crimeea „anexată” de Rusia se vor intensifica, a mai declarat șeful serviciilor de informații militare ucrainene (GUR), Kirilo Budanov, în interviul acordat cotidianului francez Le Monde, recunoscând totodată că frontul terestru rămâne „înghețat”.

15:29Generalul Kirilo Budanov, șeful direcției de informații militare a Ucrainei (GUR), afirmă că lumea a făcut o greșeală fundamentală în privința Rusiei în supozițiile sale de dinaintea începerii războiului.

15:17 Un urs negru asiatic, care a fost găsit într-o grădină zoologică abandonată din estul Ucrainei la cinci luni după începutul invaziei ruse, a ajuns vineri la noul său cămin permanent din Scoția.

Yampil, numit după satul din regiunea Donețk în care a fost descoperit, a fost unul dintre puținele animale de la grădina zoologică care au supraviețuit. După ce a fost salvat, a fost îngrijit de o organizație caritabilă belgiană înainte de călătoria de peste 12 ore până la Five Sisters Zoo, la aproximativ 32 km la vest de Edinburgh.

„Când voluntarii l-au găsit pe Yampil, un obuz explodase de puțin timp în apropierea cuștii sale, iar el era lovit. Era într-o stare groaznică; încă cinci zile și nu l-ar mai fi putut salva”, a declarat Brian Curran, proprietarul Grădinii Zoologice Five Sisters.

O nouă declarație ciudată a lui Medvedev

15:04 Comisia Europeană și Fondul European de Investiții (FEI) au anunțat vineri lansarea unui nou instrument financiar în valoare de 175 de milioane de euro pentru a sprijini inovarea în domeniul apărării și securității.

Se preconizează că Fondul de capital pentru apărare va mobiliza investiții totale de aproximativ 500 de milioane de euro prin atragerea de investiții din partea fondurilor de capital privat și a fondurilor de capital de risc.

Fondul face parte din eforturile UE de a juca un rol mai important în politica de apărare și de a stimula activitatea de afaceri într-un sector considerat esențial în fața amenințărilor la adresa securității interne și a diferitelor conflicte armate din imediata vecinătate a Europei. Acesta se va concentra pe tehnologiile cu aplicații civile și de apărare în următorii patru ani, a precizat Comisia. (Reuters)

14:37O nouă reacție ciudată a lui Medvedev: Desfășurarea unei forțe britanice în Ucraina ar fi o declarație de război

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat vineri, într-o postare pe Telegram, că desfășurarea oricărui contingent militar britanic în Ucraina ar fi o declarație de război împotriva Rusiei, potrivit AFP.

Răspunzând la vizita premierului britanic Rishi Sunak la Kiev, Medvedev a întrebat cum ar reacționa publicul occidental dacă delegația lui Sunak ar fi atacată cu muniții cu dispersie, așa cum a spus că s-a întâmplat în orașul Belgorod din sudul Rusiei.

Reacția lui Medvedev este una cel puțin ciudată, deoarece Marea Britanie nu a afirmat vreodată că va trimite trupe în Ucraina.

14:26 Polonia a cooperat cu aliații în cadrul anchetei privind sabotarea conductelor de gaze naturale Nord Stream, a declarat ministrul însărcinat cu serviciile de informații poloneze, negând o informație apărută într-un ziar potrivit căreia ar fi obstrucționat investigațiile.

Într-un interviu acordat agenției Reuters, Tomasz Siemoniak a declarat că procurorii țării au furnizat informații anchetatorilor europeni și ar putea aloca mai multe resurse pentru anchetă dacă i se va solicita.

„Au existat întâlniri ale procurorilor germani și polonezi pe acest caz și în niciun domeniu nu a existat vreun semnal de nemulțumire a celor care s-au ocupat de aceste cazuri”, a spus Siemoniak.

Budanov: Rusia produce mai multă muniție, dar de calitate mai slabă

14:10 FOTO Ce înseamnă coordonatele misterioase de pe pulovărul purtat de Zelenski în timpul vizitei în Estonia

14:05 De la finalul verii 2023, Rusia a crescut cantitatea de muniție pe care o produce în comparație cu anii precedenți, dar calitatea acesteia este în scădere, a declarat șeful Serviciului de informații al apărării din Ucraina, Kirilo Budanov, într-un interviu acordat publicației Le Monde.

„Comparativ cu anii precedenți, începând cu sfârșitul verii 2023, am observat o creștere a cantității de muniție produsă de Rusia. În același timp, observăm o scădere a calității acestor proiectile”, a spus Budanov.

„Toată lumea credea că Moscova are o armată puternică, dar o economie slabă. S-a dovedit a fi exact invers. Armata este slabă. (…) Rusia nu moare de foame în niciun caz. În acest ritm, poate rezista o perioadă destul de lungă de timp”, a adăugat el.

13:29 Premierul britanic Rishi Sunak a ajuns la Kiev pentru vizita sa oficială.

Rusia acuză SUA de „piraterie în secolul XXI”

13:04Propunerea Statelor Unite de a confisca activele rusești blocate în străinătate pentru a ajuta la reclădirea Ucrainei sunt echivalente cu „piraterie în secolul XXI”, a acuzat vineri Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe.

12:53 Rusia a anunțat vineri arestarea unui bărbat pe care îl acuză că ar fi vrut să transmită Poloniei informații despre o fabrică din complexul militaro-industrial rusesc, pentru a facilita potențiale lovituri, informație considerată de Varșovia ca fiind o „făcătură”.

Potrivit unui comunicat FSB, acest cetățean rus a cooperat „în mod proactiv cu un reprezentant al serviciilor secrete ale Republicii Polone” pentru a „transmite informații despre această companie în schimbul obținerii de azil”.

FSB a spus că aceste informații se refereau în special la „volumele de producție pentru comenzi de stat în industria de apărare” la această fabrică din regiunea Penza, situată la câteva sute de kilometri sud-est de Moscova.

Potrivit unei înregistrări video publicate de serviciile de securitate, în care apare și un volum în limba ucraineană, suspectul spune că a vrut să faciliteze eventuale lovituri împotriva fabricii. (AFP)

Ucrainenii fac prăpăd pe malul estic al Niprului cu dronele

12:08 Evaluarea de astăzi a ministerului britanic al apărării:

  • Forțele ucrainene care operează pe malul estic al fluviului Nipru folosesc drone aeriene dotate cu camere video și înarmate cu muniții pentru a lovi trupele rusești.
  • Dronele sunt folosite în combinație cu artileria pentru a ataca vehiculele forțelor rusești, un blogger militar rus estimând că 90% dintre echipamentele militare rusești din sectorul Krynky au fost distruse.
  • Incapacitatea Rusiei de a contracara dronele este cauzată probabil de lipsa de capacități de război electronic a Rusiei din zonă.

11:44 Baza navală rusă din Abhazia, un teritoriu separatist ce este recunoscut la nivel internațional ca parte a Georgiei, ar putea deveni operațională în 2024, a transmis vineri Consiliul de securitate al Abhaziei, citat de agenția rusă de presă de stat RIA.

Autoritățile ruse și abhaziene au convenit în octombrie ca Rusia să poată deschide o bază navală permanentă în orașul Ochamchire. Secretarul consiliului de securitate al Abhaziei, Serghei Shamba, a declarat că nu a început încă construcția bazei, dar „funcționarea acesteia ar putea începe în acest an”.

Baza din Ochamchire, un oraș de 5.000 de locuitori situat în apropierea frontierei închise a Abhaziei cu Georgia, ar oferi un nou port, mai sigur, pentru Flota rusă de la Marea Neagră, după ce bazele sale din Crimeea au fost atacate în mod repetat și dureros de Ucraina de când Rusia și-a început invazia.

Asistența SUA pentru Ucraina a „încetat complet”

11:23 Turiștii ruși care se pare că vor merge într-o excursie de schi în Coreea de Nord vor fi primii călători internaționali care vor vizita această țară de când granițele sale s-au închis în 2020, pe fondul blocării pandemiei globale, transmite TASS.

Informația publicată de agenția rusă de știri este ușor surprinzătoare, în condițiile în care experții în afaceri asiatici se așteptau ca primii turiști post-pandemie din Coreea de Nord să vină din China, cel mai mare aliat diplomatic și canal economic al Phenianului.

Potrivit TASS, un număr neprecizat de turiști din regiunea Primorye, din Orientul Îndepărtat al Rusiei, vor zbura mai întâi în capitala nord-coreeană Phenian, unde vor vizita mai multe monumente, iar apoi vor merge la trecătoarea Masik din Nord, pe coasta de est, unde se află cea mai modernă stațiune de schi din țară.

10:28Președintele rus Vladimir Putin s-a plâns că prietenii și colegii săi din școală nu îl mai recunosc când se întâlnesc, exprimându-și scepticismul că îl au în față chiar pe liderul de la Kremlin

10:21 Casa Albă a anunţat joi că asistenţa acordată Ucrainei de către SUA a „încetat complet” din cauza lipsei unui acord în Congres pentru a continua sprijinirea autorităţilor de la Kiev.

10:10 „Se spune că este foarte interesant acolo”: Vladimir Putin spune că va merge într-un teritoriu revendicat de Japonia

Rishi Sunak merge la Kiev să anunțe majorarea ajutorului pentru Ucraina

09:40 Prim-ministrul britanic Rishi Sunak s-a deplasat vineri la Kiev pentru a anunța o creștere a ajutorului militar pentru Ucrainei pentru achiziționarea de noi drone militare, inclusiv drone de supraveghere, drone de atac cu rază lungă de acțiune și drone maritime.

Londra a fost unul dintre cei mai fermi susținători ai Kievului de la invazia Rusiei, iar Sunak a declarat că Marea Britanie își va crește sprijinul în următorul exercițiu financiar la 2,5 miliarde de lire sterline, o creștere de 200 de milioane de lire sterline față de cei doi ani anteriori.

„Ministerul Apărării va colabora cu partenerii internaționali pentru a mări semnificativ numărul de drone furnizate pentru apărarea Ucrainei”, se arată într-un comunicat al guvernului britanic.

„Mă aflu astăzi aici cu un singur mesaj: Marea Britanie nu va da înapoi. Vom fi alături de Ucraina, atât în cele mai grele vremuri cât și în vremurile mai bune care vor veni”, a spus Sunak. (Reuters)

09:17 Temperaturile scăzute din Ucraina limitează probabil operațiunile de pe linia frontului, dar vor crea un teren favorabil pentru manevrele mecanizate în următoarele săptămâni pe măsură ce solul îngheață tot mai tare, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Comandantul adjunct al unei brigăzi ucrainene care operează în direcția Kupiansk a spus că forțele ruse folosesc mai puține muniții cu dispersie în zonă din cauza vremii reci. De asemenea, purtătoarea de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud, Nataliya Humenyuk, a declarat joi că forțele rusești nu au lansat la fel de multe drone împotriva Ucrainei în ultimele două nopți din cauza înghețului.

Un ofițer ucrainean dintr-o brigadă care operează în apropiere de Bahmut a spus că temperatura scade la -18 grade Celsius pe timp de noapte, ceea ce face „imposibil” ca soldații să rămână la posturile de observație pentru mai mult de câteva ore. Acesta a raportat și că intensitatea asalturilor infanteriei ruse a scăzut pe axa Bahmut, probabil din cauza temperaturilor scăzute.

Un candidat la prezidențialele din Rusia a spus că războiul a fost o „mare greșeală”

08:52 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 840 de soldați, 10 tancuri, 16 alte blindate de luptă, 11 piese de artilerie, 1 sistem antiaerian, 2 echipamente speciale și 16 diferite vehicule.

08:44 Un politician care vrea să candideze împotriva lui Vladimir Putin la viitoarele alegeri prezidențiale din Rusia a calificat decizia de a intra în război în Ucraina drept o „mare greșeală”.

Boris Nadejdin, care reprezintă un partid de centru-dreapta numit Inițiativa Civică, care nu are niciun loc în parlament, încearcă să strângă cele 100.000 de semnături necesare pentru a candida împotriva lui Putin.

Nadejdin, în vârstă de 60 de ani, a spus într-o întâlnire cu soțiile unor soldați că războiul, pe care Kremlinul îl numește „operațiune militară specială”, a fost „o mare greșeală a lui Putin, desigur, iar consecințele vor fi foarte grave”.

El a afirmat că soldații de pe front „își fac datoria, își varsă cu adevărat sângele acolo și își riscă viața – vrem ca ei pur și simplu să se întoarcă acasă”. (Reuters)

UE va aloca 3 miliarde de euro pentru accelerarea producției militare

07:36 Thierry Breton, comisar european pentru piața internă, vizează alocarea de 3 miliarde de euro într-un nou program de accelerare a producției de echipamente de apărare, inspirat de programul istoric de achiziții de anul trecut, care a contribuit la livrarea de obuze în Ucraina.

Comisia Europeană a alocat deja 1,5 miliarde de euro, dar dorește să dubleze suma, a declarat Breton. „Vom propune pentru următoarea fază ceea ce am făcut pentru obuze, dar acum pentru toate tipurile de echipamente pe care trebuie să le fabricăm, ca să sporim producția în Europa”, a spus comisarul european.

„Vom face acest anunț public la sfârșitul lunii februarie”, a spus el. Executivul UE urmează să anunțe o strategie industrială europeană în domeniul apărării și un nou program european de investiții în domeniul apărării la 27 februarie, potrivit agendei oficiale. (Reuters)

07:29 Departamentul de Stat al SUA a impus sancțiuni împotriva a trei entități rusești și a unei persoane implicate în transferul de rachete balistice nord-coreene către Rusia pentru a fi folosite împotriva Ucrainei, a declarat secretarul de stat Antony Blinken.

Măsura vine la două zile după ce o declarație comună a SUA și a partenerilor săi a condamnat transferurile de arme între Coreea de Nord și Rusia, inclusiv achiziția de către Rusia de rachete balistice nord-coreene și utilizarea acestora de către Moscova împotriva Ucrainei la 30 decembrie și 2 ianuarie. „Nu vom ezita să luăm măsuri suplimentare”, a subliniat Blinken.

06:21Schimburile comerciale dintre China şi Rusia au atins un nivel record în 2023, iar cele cu Statele Unite au scăzut pentru prima dată din 2019, potrivit cifrelor publicate vineri de Vama chineză.

Anul trecut, China şi Rusia au schimbat bunuri şi servicii în valoare de 240,1 miliarde de dolari, în creştere cu 26,3% pe un an, potrivit autorităţilor vamale chineze.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

––––––

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro