Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 692: Franța va livra Ucrainei 40 de noi rachete cu rază lungă de acțiune SCALP / Pași spre înarmarea armatei ucrainene cu mii de drone noi / Ucraina ordonă evacuarea civililor din regiunea Harkov / Kievul lovește sudul Rusiei

HotNews.ro
Lupte pe frontul din Ucraina, Foto: Muhammed Enes Yildirim / AFP / Profimedia
Lupte pe frontul din Ucraina, Foto: Muhammed Enes Yildirim / AFP / Profimedia

Autoritățile ruse din orașul Voronej, aflat aproape de granița cu Ucraina, au anunțat marți că cel puțin o persoană a fost rănită după un atac cu drone lansat de Kiev. Ministerul rus al Apărării susține că a doborât mai multe vehicule aeriene fără pilot, în timp ce un canal rusesc a relatat că cel puțin 15 explozii au fost auzite lângă o bază aeriană unde sunt staționate bombardiere.

07:33Noul articol LIVE, cu evenimentele de miercuri, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Franța va livra Ucrainei 40 de noi rachete cu rază lungă de acțiune SCALP și „sute de bombe”, potrivit AFP
  • Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că statalitatea Ucrainei ar putea suferi o „lovitură ireparabilă” dacă războiul va continua în acest mod și că Rusia nu va putea fi forțată niciodată să abandoneze teritoriile „eliberate”.
  • Emmanuel Macron a anunțat marți că va vizita Ucraina „în februarie” și a indicat că Franța este „în curs de finalizare a unui acord de securitate” cu Kievul, similar celui încheiat vineri între Marea Britanie și Ucraina
  • Transferurile de bani din Rusia către Turcia sunt aproape de a fi blocate. Exportatorii turci s-au confruntat cu o oprire aproape completă a transferurilor de bani de la clienții lor ruși de la 1 ianuarie, deoarece acestea au fost fie returnate, fie respinse de bănci, ceea ce a dus la perturbări serioase în comerțul dintre cele două țări, potrivit ziarului turc Ekonomim.
  • Forțele ruse au lovit satul Tianka din regiunea Herson, rănind două persoane, a anunțat guvernatorul regional.
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi, la Davos, că liderul rus Vladimir Putin este un „prădător” care nu ar fi mulţumit cu un conflict „îngheţat” în Ucraina, unde linia frontului este în bună măsură blocată de mai multe luni, relatează AFP.
  • Kremlinul a refuzat marți să comenteze zvonurile despre spitalizarea Elvirei Nabiullina, guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, însă i-a urat „sănătate” și „putere”.

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 692 – LIVE pe HotNews.ro:

00:40Macron va vizita Ucraina în februarie

Emmanuel Macron a anunțat marți că va vizita Ucraina „în februarie” și a indicat că Franța este „în curs de finalizare a unui acord de securitate” cu Kievul, similar celui încheiat vineri între Marea Britanie și Ucraina pe o perioadă de zece ani, pe care îl va anunța în timpul vizitei sale în această țară.

Franța și Uniunea Europeană „vor trebui să ia noi decizii în următoarele săptămâni și luni, tocmai pentru a nu lăsa Rusia să câștige”, a adăugat el.

„Nu putem și nu trebuie să lăsăm Rusia să câștige, pentru că atunci însăși securitatea Europei și a întregii vecinătăți a Rusiei ar fi pusă sub semnul întrebării”, a subliniat el.

Franța va livra Ucrainei 40 de noi rachete cu rază lungă de acțiune SCALP

00:07Rusia și Niger își vor „intensifica” cooperarea militară

Rusia a anunțat marți că a convenit să își „intensifice” cooperarea militară cu Niger, o țară saheliană care se confruntă cu grupări jihadiste și care a fost scena unei lovituri de stat în iulie, potrivit AFP.

Moscova încearcă de ani de zile să își consolideze influența în Africa în detrimentul Occidentului, dar strategia sa a fost subminată de rebeliunea grupului paramilitar Wagner în iunie 2023.

„În timpul discuțiilor, părțile au remarcat dinamica pozitivă în dezvoltarea cooperării militare (…) și au identificat domenii promițătoare de cooperare”, a precizat Ministerul rus al Apărării.

23:31Franța va livra Ucrainei 40 de noi rachete cu rază lungă de acțiune SCALP și „sute de bombe”, potrivit AFP

22:45Guvernul Ucrainei a aprobat alocarea a 20,9 milioane de dolari din fondul de rezervă de stat pentru a sprijini „nevoile foarte urgente” ale armatei, a declarat prim-ministrul Denys Shmyhal. Fondurile vor fi direcționate către achiziționarea de muniție, dispozitive de imagini termice și drone.

21:55Șeful publicației ucrainene bihus.info, Denys Bihus, a anunțat că angajații săi au fost supravegheați luni de zile, după ce un videoclip a apărut online în care se presupune că unii membri ai publicației consumau narcotice în timpul unei petreceri private de Anul Nou, scrie The Kyiv Independent. Nu e clar dacă Guvernul sau Președinția au legătură cu cazul. Detalii, AICI.

21:14Transferurile de bani din Rusia către Turcia sunt aproape de a fi blocate

Exportatorii turci s-au confruntat cu o oprire aproape completă a transferurilor de bani de la clienții lor ruși de la 1 ianuarie, deoarece acestea au fost fie returnate, fie respinse de bănci, ceea ce a dus la perturbări serioase în comerțul dintre cele două țări, potrivit ziarului turc Ekonomim.

Exporturile turcești de bunuri către Rusia pe care Moscova le folosește pentru producția militară ar fi crescut brusc în 2023, ceea ce a întărit îngrijorările legate de eludarea sancțiunilor.

Pași spre înarmarea armatei ucrainene cu mii de drone noi

20:51Forțele ruse au lovit satul Tianka din regiunea Herson, rănind două persoane, a anunțat guvernatorul regional.

De când Ucraina a eliberat Hersonul și alte așezări regionale de pe malul de vest al râului Nipru în noiembrie 2022, Rusia continuă să lovească puternic zona.

O femeie de 42 de ani și un bărbat de 38 de ani mergeau pe o stradă din Tianka când satul a fost lovit de Rusia. Cei doi au fost transportați la spital, scrie The Kyiv Independent.

18:53Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că statalitatea Ucrainei ar putea suferi o „lovitură ireparabilă” dacă războiul va continua în acest mod și că Rusia nu va putea fi forțată niciodată să abandoneze teritoriile „eliberate”.

17:44 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat în marja Forumului Economic Mondial de la Davos că un succes al lui Putin în Ucraina ar putea încuraja China să întreprindă acțiuni militare agresive.

„Regiunea transatlantică se confruntă cu amenințări globale. Securitatea nu mai este o problemă regională, este globală. Deci ceea ce se întâmplă în Asia contează pentru Europa și invers. Japonia și Coreea de Sud, care sunt parteneri apropiați ai NATO , sunt îngrijorate de ceea ce se întâmplă în Ucraina. Ei știu că, cu cât Putin are mai mult succes în Ucraina, cu atât este mai probabil ca Beijingul să folosească forța. Lumea de astăzi este interconectată, așa că trebuie să avem abordări globale”, a avertizat el.

17:19 Ministrul leton al apărării, Andris Spruds, a declarat că țara sa a făcut progrese în crearea unei coaliții de aproape 20 de state pentru a înarma armata ucraineană cu mii de drone noi. „Obiectivul principal este să facem totul pentru ca un număr cât mai mare din aceste drone să fie livrate în Ucraina”, a spus Spruds în comentarii făcute pentru Bloomberg.

El a subliniat că aceste echipamente vor ajuta armata ucraineană în război în condițiile în care dronele au devenit un element important al operațiunilor de luptă.

Zelenski avertizează că Putin e un „prădător”

16:56Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi, la Davos, că liderul rus Vladimir Putin este un „prădător” care nu ar fi mulţumit cu un conflict „îngheţat” în Ucraina, unde linia frontului este în bună măsură blocată de mai multe luni, relatează AFP.

„După 2014, s-au făcut încercări de îngheţare a războiului din Donbas (estul Ucrainei – n.r.). Au existat garanţi extrem de influenţi, cancelarul german (Angela Merkel – n.r.), preşedintele francez (Francois Hollande – n.r.). Dar Putin este un prădător care nu se mulţumeşte cu produse congelate”, a spus Zelenski într-un discurs la Forumul Economic Mondial din Elveţia.

El l-a acuzat pe preşedintele rus că „încearcă să normalizeze deportările în masă, distrugerea oraşelor şi a satelor şi sentimentul terifiant că războiul nu se va termina poate niciodată”.

16:35Kremlinul a refuzat marți să comenteze zvonurile despre spitalizarea Elvirei Nabiullina, guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, însă i-a urat „sănătate” și „putere”.

15:54Președintele Volodimir Zelenski a declarat marți că Occidentul ar trebui să dea dovadă de unitate și a cerut mai mult sprijin pentru Ucraina pentru a se asigura că Rusia nu va învinge.

Într-un discurs susținut la Forumul Economic Mondial de la Davos, Zelenski a declarat că îngrijorarea Occidentului cu privire la escaladarea situației a făcut ca Kievul să piardă timp în lupta sa împotriva Rusiei.

15:31 Victorie majoră pentru Ucraina: Camionagii care au blocat unele dintre punctele de trecere ale frontierei dintre Ucraina și Polonia începând cu noiembrie anul trecut își vor suspenda protestul până pe 1 martie după ce a semnat un acord cu guvernul condus de Donald Tusk.

Ucraina a ordonat evacuarea a 26 de sate din regiunea Harkov

15:00Președintele Volodimir Zelenski a discutat marți, la Davos, cu secretarul de stat Antony Blinken despre cooperarea în domeniul apărării dintre Ucraina și Statele Unite ale Americii, informează Reuters.

„Apărarea aeriană și capacitățile cu rază lungă de acțiune sunt deosebit de importante pentru statul nostru”, a declarat Zelenski într-o declarație publicată pe canalul prezidențial de Telegram.

14:05 Poliția estonă l-a arestat pe profesorul universitar rus Viaceslav Morozov, pe care îl suspectează de spionaj în favoarea Moscovei.

13:09Ucraina a ordonat marţi evacuarea a 26 de sate din regiunea Harkov, în nord-estul ţării, din cauza asalturilor repetate ale armatei ruse în zonă, informează AFP.

„Având în vedere situaţia, demarăm o evacuare obligatorie a populaţiei din Kindraşivka şi Kurilivka din districtul Kupiansk”, a anunţat pe reţelele sociale guvernatorul regional Oleg Sinegubov, conform Agerpres.

Guvernatorul a enumerat 26 de localităţi vizate, unde locuiesc 3.043 de persoane, dintre care 279 de copii.

Districtul Kupiansk este de mai multe luni vizat de atacuri ale forţelor ruse. Acestea au obţinut acolo succese teritoriale minore, însă speră să străpungă liniile de apărare ucrainene.

Toată această zonă fusese ocupată de Rusia la începutul invaziei ordonate în februarie 2022 de Vladimir Putin, până când un atac-fulger al ucrainenilor a eliberat regiunea, în luna septembrie a aceluiaşi an, forţând trupele Moscovei la o retragere umilitoare.

12:48Un cunoscut jurnalist ucrainean de investigaţii, care a criticat frecvent oficiali guvernamentali de rang înalt, a declarat luni că a fost vizitat acasă de bărbaţi neidentificaţi care au încercat să-i spargă uşa şi să-i ceară să se înroleze în armată, relatează Reuters.

12:30 Ministrul de Externe al Coreei de Nord, Choe Son-hui, a declarat în timpul vizitei făcute marți la Moscova că relațiile cu Rusia „se dezvoltă în conformitate cu planurile liderilor celor două țări”, potrivit Reuters.

Principalul diplomat al Phenianului se află în Rusia pentru o vizită de trei zile și are discuții, marți, cu ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, conform Reuters.

De asemenea, președintele Rusiei, Vladimir Putin, îl va primi marți seară pe ministrul de Externe al Coreei de Nordi, a anunțat Kremlinul.

Republica Moldova, copleșită de numărul imens de cereri de cetăţenie din partea ruşilor

12:21Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a mărturisit, într-un interviu, că au existat momente în care a simţit nevoia de a-i da „un pumn în nas” omologului său rus, Serghei Lavrov, în timpul discuţiilor din prima etapă a invaziei Moscovei, scrie Reuters.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a susținut că remarcile lui Kuleba ar sublinia incompetenţa conducerii Ucrainei.

„Şi aceasta este o problemă: oameni needucaţi şi agresivi au fost recrutaţi sub pretextul de a servi ca miniştri, pentru a ruina Ucraina de dragul banilor americani”, a declarat Zaharova pentru cotidianul Izvestia. „Poate că locul lui este mai degrabă într-un ring de bătăuşi decât la Ministerul de Externe?”, a mai susținut purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

11:30Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că s-a întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Davos și a discutat despre situația din prima linie a frontului și despre necesitatea de a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei.

10:50Autorităţile din Republica Moldova spun că întâmpină dificultăţi în a face faţă unei creşteri abrupte a cererilor de acordare a cetăţeniei depuse de persoane din Federaţia Rusă, trend care se înregistrează de când a început războiul din Ucraina, relatează Reuters.

09:52Elvira Nabiullina, guvernatorul băncii centrale a Rusiei, și-a anulat o apariție programată pentru marți la o expoziție din Moscova, informează Reuters.

Nu a fost prezentat niciun motiv pentru absența ei. Banca centrală a refuzat să comenteze.

Nabiullina, care conduce Banca Rusiei din 2013, trebuia să vorbească la forumul „Finance Day” de la expoziția Rossiya din capitala Federației Ruse.

Stare de urgență în orașul rusesc Voronej după un atac cu drone ucrainene. Cel puțin 15 explozii au fost auzite lângă o bază aeriană

09:16 Peste 6.500 de cetăţeni ucraineni au intrat, luni, în România, iar în total circa 142.300 de persoane, cetăţeni români şi străini, şi aproximativ 40.300 de mijloace de transport au efectuat formalităţile de control la punctele de frontieră din întreaga ţară.

Pe sensul de intrare în România au fost 62.771 de persoane, dintre care 6.530 de cetăţeni ucraineni. Începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict) au intrat în România 7.126.263 de cetăţeni ucraineni, informează Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, transmite Agerpres.

08:34Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a declarat pentru ABC News că „timpul se scurge” pentru ca legislatorii americani să ajungă la un acord privind ajutorul militar pentru Ucraina, notează The Kyiv Independent.

Numeroși republicani din Camera Reprezentanților continuă să se opună unui ajutor suplimentar de securitate de 60 de miliarde de dolari pentru efortul de război al Kievului.

„Oricare ar fi prețul susținerii Ucrainei acum, prețul pentru a rezolva mizeria din lume dacă Ucraina pierde va fi mult, mult mai mare”, a declarat Kuleba. „Dacă Occidentul nu este capabil să oprească Rusia în Ucraina, pe cine mai este capabil să oprească în alte părți ale lumii?”.

Forțele rusești au intensificat operațiunile menite să avanseze în estul Ucrainei în jurul orașului Avdiivka.

ABC News a relatat că unii soldați ucraineni spun că puterea de foc superioară a Rusiei și dronele se dovedesc a fi o provocare pe câmpul de luptă.

08:02Primarul orașului Voronej, din sudul Rusiei, a declarat marți stare de urgențădupă ceea ce oficialii au declarat că a fost un atac cu drone lansat de Ucraina, care a avariat mai multe clădiri și a rănit un copil, informează Reuters.

07:00 Serviciile de informații din Marea Britanie subliniază că este foarte probabil ca recrutarea militară să fi fost realizată în mod disproporționat din zonele sărace și rurale ale Rusiei, potrivit ABC, citat de Rador Radio România.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Rusia se pregătește să lanseze o nouă ofensivă în următoarele săptămâni, odată ce pământul va îngheța în sudul și estul Ucrainei, apreciază Institutul pentru Studiul Războiului în analiza de luni.
  • Forțele aeriene ucrainene au lovit duminică un avion rusesc de recunoaștere A-50 deasupra Mării Azov, potrivit unor surse citate de presa ucraineană, notează Meduza.
  • Rubla rusească a urcat luni la maximul ultimelor 6 luni în raport cu dolarul, euro și yuanul, moneda națională a Rusiei întărindu-se pe fondul vânzării de valută de către guvern și a cererii limitate pentru aceasta la începutul noului an.
  • Discuţiile de la Davos cu privire la propunerile de pace ale Ucrainei nu vor duce la nimic cât timp Rusia nu ia parte la ele, a afirmat luni Kremlinul în condițiile în care președintele Volodimir Zelenski va participa în persoană la forumul economic organizat anual.
  • Peste 1.000 de ruşi se înrolează voluntar în armată, fiind seduşi de salariile în special atractive în regiunile cele mai sărace ale ţării, potrivit datelor serviciului ucrainean de informaţii militare GUR dezvăluite luni într-un interviu acordat de unul dintre purtătorii săi de cuvânt, Vadim Skibiţki, citat de EFE.
  • Oficial SUA: Confiscarea activelor rusești, puțin probabil să se întâmple rapid.
  • Ucraina a distrus cel puțin șapte avioane rusești de la începutul lunii decembrie, o lovitură semnificativă pentru Rusia.
  • Zelenski s-a întâlnit astăzi cu omologul său elvețian, Viola Amherd. Cei doi lideri au convenit să înceapă pregătirile pentru desfășurarea Summit-ului Global pentru Pace.
  • Ucrainenii continuă să ceară guvernului să demobilizeze soldații epuizați care luptă de aproape doi ani.
  • Şeful diplomaţiei franceze, Stéphane Séjourné, aflat în vizită la Varşovia, a salutat luni „întoarcerea Poloniei în Europa” şi relansarea cooperării tripartite cu Germania asupra marilor probleme europene, scrie AFP.
  • Ministerele agriculturii din Polonia, Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia au trimis o scrisoare la Bruxelles în care solicită soluții pentru fermierii din statele din estul UE.
  • Finlanda va interzice complet tranzacțiile imobiliare pentru cetățenii ruși.

––––––

Evenimentele de sâmbătă privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro