Sari direct la conținut

Comisarul ONU pentru refugiaţi atrage atenţia că situaţia umanitară din Ucraina este foarte gravă. „Atacurile aeriene lovesc în fiecare zi”

HotNews.ro
Război în Ucraina, Foto: Artur Widak / AFP / Profimedia
Război în Ucraina, Foto: Artur Widak / AFP / Profimedia

La aproape doi ani de la începutul invaziei ruse din Ucraina, agenţia ONU pentru refugiaţi (UNHCR) a calificat situaţia umanitară din această ţară ca fiind foarte gravă şi a avertizat că ajutorul încetineşte, relatează DPA.

„Aceste atacuri aeriene lovesc în fiecare zi, în special zonele şi oraşele din prima linie. Şi de fiecare dată când lovesc, practic aduc unele distrugeri, care îi afectează pe civili. Aşa că mulţi oameni rămân fără adăpost şi sunt strămutaţi”, a declarat la Kiev Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, pentru agenţia germană de presă DPA, citată de Agerpres.

Şeful UNHCR a petrecut o săptămână vizitând proiecte de ajutor în Odesa, Krivîi Rih, Dnipro, Harkov şi Kiev.

Foto: Ukrainian President Press Office / UPI / Profimedia

Societatea ucraineană s-a dovedit a fi foarte puternică şi unită de la invazia rusă, dar după doi ani tensiunea este palpabilă.

„Încep să se vadă aceste fracturi şi riscul este, desigur, că, în cazul în care sprijinul internaţional se diminuează în toate formele sale, aceste fracturi vor deveni mai mari”, a spus Grandi.

În 2022 şi 2023, activitatea UNHCR şi a altor organizaţii de ajutor a fost bine finanţată, a declarat diplomatul italian al ONU. Dar anul acesta există un risc de reduceri.

Războiul din Ucraina a pierdut atenţia internaţională, în timp ce războiul din Fâşia Gaza domină mass-media. Iar în cazul celor trei donatori principali – Germania, SUA şi UE -, valoarea ajutorului pentru Ucraina nu a fost încă finalizată.

„Prioritatea sunt într-adevăr locuinţele, reparaţiile, tot ceea ce le permite oamenilor să aibă un loc unde să stea”, a spus Grandi despre activitatea UNHCR în Ucraina.

„Punerea de ferestre noi, pentru că ferestrele sunt distruse în mod constant. Este foarte frustrant să trebuiască să o faci tot timpul, pentru că urmează noi distrugeri”, a subliniat el.

De la începutul invaziei ruse în februarie 2022, UNHCR, împreună cu alte organizaţii umanitare şi agenţii ucrainene, a reparat 27.500 de case.

Foto: Stas Yurchenko / AFP / Profimedia

Reparaţiile şi reconstrucţia sunt de asemenea importante pentru a le permite refugiaţilor din Germania şi din alte ţări să se întoarcă, a spus Grandi. O bază de date este în curs de dezvoltare cu Ucraina, prin care refugiaţii pot afla „de unde pot obţine materiale, unde pot fi subvenţionate”.

Potrivit lui Grandi, Organizaţia Naţiunilor Unite estimează că există 3,7 milioane de persoane strămutate intern în Ucraina şi încă 6,3 milioane de refugiaţi în alte ţări. „Zece milioane de oameni care nu locuiesc în casele lor”, a spus Înaltul Comisar.

Printre aceştia se numără 1,3 milioane de ucraineni aflaţi în Rusia. Acesta este numărul raportat de guvernul de la Moscova.

Accesul UNHCR la aceştia este „foarte limitat”. „Nu este chiar zero, în sensul că avem un anumit contact cu unii dintre ei”, a precizat Grandi. S-a luat legătura cu 70.000 până la 80.000 de persoane prin vizite şi apeluri telefonice, a spus el.

Citește și: ONU: 10 milioane de ucraineni și-au părăsit casele din cauza războiului devastator

____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro