Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 703: Rușii au trecut cu dezinformarea la un nou nivel / Unde este acum efortul principal al armatei lui Putin / Moscova spune că e gata să negocieze cu UE privind furnizarea de gaze

HotNews.ro
Soldat ucrainean cu un obuz de mortier, în regiunea Donețk, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Soldat ucrainean cu un obuz de mortier, în regiunea Donețk, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Trupele rusești din Ucraina continuă să lupte pe mai multe fronturi pentru obiectivul strategic de a cuceri întreg Donbasul, iar efortul principal este pentru a cuceri orașul Avdiivka, afirmă experții militari britanici într-o evaluare publicată sâmbătă. Contraatacurile ucrainene împiedică, totuși, forțele Moscovei să avanseze mai mult în interiorul orașului Avdiivka.

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 703 – LIVE pe HotNews.ro:

08:39Noul articol LIVE, cu evenimentele de duminică, este aici

00:00Nicio dovadă că prizonieri de război ucraineni au murit în avionul militar rusesc prăbușit, spune Kievul

Oficialii ucraineni spun că Rusia nu a furnizat nicio dovadă credibilă pentru a-și susține afirmațiile potrivit cărora forțele ucrainene au fost cele care au doborât un avion de transport militar rusesc care avea la bord prizonieri de război ucraineni ce urmau să fie schimbați cu prizonieri de război ruși, relatează Associated Press.

Ministerul rus al Apărării a acuzat că rachete lansate de peste graniță au doborât avionul de transport rusesc, dar șeful serviciilor de informații militare din Ucraina, Kirilo Budanov, a declarat că Kievul nu a obținut nicio informație verificabilă referitoare la cine se afla în avion.

„Nu avem în acest moment dovezi că ar fi putut fi atât de multe persoane la bordul aeronavei”, a declarat Budanov. „Aserţiunea propagandei ruse conform căreia aeronava IL-76 transporta 65 de prizonieri de război ucraineni (în drum) spre un schimb de prizonieri, continuă să ridice multe întrebări”, a adăugat șeful spionajului militar ucrainean.

23:18Volodimir Zelenski în discursul video de sâmbătă seară: Activele ruseşti trebuie confiscate. Să fie folosite pentru protejarea împotriva agresiunii Rusiei

„Vreau să remarc rezultatele dialogului cu partenerii noştri în ceea ce priveşte activele ruseşti: în această lună, ne-am apropiat de decizia de care avem nevoie, care va fi corectă. Toate bunurile ruseşti – bunurile statului terorist în sine şi ale persoanelor afiliate acestuia – care se află în diferite jurisdicţii şi sunt îngheţate, trebuie să fie folosite pentru protejarea împotriva agresiunii ruseşti. Acestea trebuie să fie confiscate. Şi facem totul pentru a ne asigura că această decizie este pregătită în mod semnificativ în viitorul apropiat”, a spus Zelenski.

22:25 Washington Post: Rusia se arată încrezătoare în timp ce caută noi alianțe pentru a submina Vestul

Rusia este din ce în ce mai încrezătoare că aprofundarea legăturilor economice și diplomatice cu China și cu Sudul Global îi va permite să sfideze sistemul financiar internațional dominat de Statele Unite și să submineze Occidentul, scrie sâmbătă ziarul american Washington Post, citând documente ale Kremlinului și interviuri cu oficiali și directori de afaceri ruși.

21:44Ucraina și Lituania au convenit asupra unei producții comune de drone

Ucraina și Lituania au stabilit pași comuni în ceea ce privește intensificarea producției de drone pentru forțele armate ucrainene, a declarat sâmbătă ministrul de externe Dmitro Kuleba, în timpul conferinței de presă comune cu omologul său lituanian Gabrielius Landsbergis, la Kiev.

20:23 Washingtonul a dat unda verde pentru vânzarea de avioane de luptă F-35 către Grecia și de avioane de luptă F-16 către Turcia.

Putin și Lukașenko, împreună sâmbătă la un memorial din Leningrad

19:01 O fată de 13 ani a murit sâmbătă din cauza rănilor suferite în urma bombardamentelor rusești lansate asupra satului său din regiunea Harkov, săptămâna trecută, a anunțat Oleg Synegubov, șeful administrației regionale din Harkov.

Potrivit Interfax-Ukraine, forțele rusești au lovit așezarea Maly Burluk pe 17 ianuarie, ucigând o femeie și rănind doi copii. Fata de 13 ani a suferit răni severe și se afla în comă.

18:14 Olanda s-a alăturat coaliției IT ce ajută Ucraina în eforturile sale de război, a anunțat sâmbătă Ministerul ucrainean al Apărării.

Coaliția IT este un grup de state din cadrul Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei care operează sub conducerea Estoniei și a Luxemburgului pentru a sprijini Ministerul Apărării și forțele armate ucrainene în domeniul IT, al comunicațiilor și al securității cibernetice. Pe lângă Olanda, alte 11 țări participă la această inițiativă: Ucraina, Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Estonia, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg și Japonia.

Danemarca a alocat peste 12 milioane de euro pentru apărarea cibernetică a Ucrainei în cadrul coaliției IT. Anterior, Estonia a alocat 500.000 de euro, iar Luxemburgul 10 milioane de euro.

„Tehnologia poate ajuta la transformarea războiului pozițional în război manevrabil”, a declarat Kateryna Chernogorenko, ministrul adjunct al apărării din Ucraina. „Coaliția IT este concepută pentru a oferi fundația digitală necesară pentru implementarea oricăror noi soluții tehnologice”.

17:33 Președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Aleksandr Lukașenko se află sâmbătă în regiunea rusă Leningrad, pentru a participa la ceremonia de deschidere a unui complex memorial. Ceremonia marchează cea de-a 80-a aniversare a bătăliei care a ridicat asediul asupra orașului Leningrad (numele din perioada sovietică a orașului-port Sankt Petersburg).

Moscova spune că e gata să negocieze cu UE privind furnizarea de gaze

16:57 VIDEO Burkina Faso primește o donaţie de 25.000 de tone de grâu de la Rusia, promisă de Vladimir Putin în vară

16:22 Supravieţuitorii ucraineni ai Holocaustului se tem că îşi vor sfârşi zilele în mijlocul unui alt război

Mii de supravieţuitori ai genocidului nazist continuă să trăiască în Ucraina, unde suferă efectele unei agresiuni militare ruseşti care nu dă semne că se va încheia prea curând şi se tem că-şi vor sfârşi zilele aşa cum le-au început: între sirenele şi bombardamentele pe care Kremlinul le-a readus în Europa, scrie sâmbătă agenția de știri EFE într-un comentariu.

15:56 Președintele american Joe Biden îl va primi pe cancelarul german Olaf Scholz la Casa Albă pe 9 februarie, în încercarea de a obține sprijin pentru acordarea de asistență suplimentară pentru Ucraina, a anunțat sâmbătă Casa Albă.

Cei doi lideri își vor reafirma sprijinul hotărât pentru apărarea de către Ucraina a teritoriului și poporului său împotriva războiului de agresiune al Rusiei, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

Biden și Scholz vor discuta despre eforturile de prevenire a escaladării regionale în Orientul Mijlociu, despre sprijinul lor ferm pentru dreptul Israelului la autoapărare și despre imperativul de a spori asistența pentru salvarea de vieți și protecția civililor din Gaza.

De asemenea, președintele Biden și cancelarul Scholz se vor coordona înainte de summitul NATO de la Washington, se mai spune în comunicat. (Reuters)

15:34Moscova spune că e gata să negocieze cu UE privind furnizarea de gaze, în condițiile în care acordul de tranzit prin Ucraina expiră anul acesta

Ministerul rus al apărării preia operațiunile Wagner din Africa

15:11 Ministerul rus al Apărării continuă eforturile de extindere a influenței Rusiei și de preluare a fostelor operațiuni ale Grupului Wagner în Africa, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Corpul African, controlat de Ministerul rus al Apărării, a transmis vineri că o delegație a Ministerului rus al Apărării a sosit la Ouagadougou, Burkina Faso.

Un important blogger afiliat Kremlinului a afirmat că delegația Ministerului Apărării va discuta despre drepturile și competențele contingentului militar rus din Burkina Faso și despre viitoarea cooperare dintre Burkina Faso și Rusia.

Bloggerul a susținut că Burkina Faso va deveni probabil „principalul centru de coordonare” între membrii Alianței Sahel, Burkina Faso, Niger și Mali și că formalizarea prezenței militare rusești în Sahel sugerează că această relație va dura probabil ani de zile.

14:57 Imagini publicate de forțele speciale ucrainene au arătat o acțiune spectaculoasă prin care au luat cu asalt o poziție rusească din regiunea Donețk și au făcut mai mulți prizonieri.

Într-o postare pe Telegram, Forțele pentru Operațiuni Speciale (SSO) au precizat că „raidul de succes” a fost realizat prin „distragerea atenției inamicului cu focuri RGP-40 (aruncător de grenade(„, în timp ce alți soldați „s-au apropiat de inamic din spate”.

Doi civili ucraineni, uciși într-un raid transfrontalier rusesc

14:16 Doi civili ucraineni au fost împușcați mortal în satul lor de la granița cu Rusia în timpul unei incursiuni a unui grup de soldați ruși, au anunțat autoritățile locale.

Atacul a avut loc în regiunea Sumîi, într-o zonă aflată la cinci kilometri de graniță cu Rusia, pe care Kievul le-a cerut locuitorilor să o evacueze.

„În această dimineață, un grup inamic de recunoaștere și sabotaj a împușcat în mod brutal și cinic pe unul dintre frații noștri și pe una dintre surorile noastre”, a transmis administrația regională într-un comunicat.

Acest lucru s-a întâmplat în satul Andriivka, la 4 km de granița cu regiunea rusă Kursk, a adăugat sursa citată. (AFP)

13:42 „Din ce zic rușii, m-au ucis deja de două ori. Din fericire, nu au fost morți foarte grave”: Povestea unui voluntar francez de pe frontul din Ucraina

Unde este acum efortul principal al armatei lui Putin

13:05Ce se mai întâmplă de frontul din Ucraina și unde este efortul principal dus de armata rusă

12:33 Negociatorii din Senatul american au convenit asupra unui acord care restricționează semnificativ trecerea ilegală a migranților la granița sudică, deblocând în același timp asistența pentru Ucraina, potrivit surselor CNN.

Acordul, care se așteaptă să fie prezentat chiar săptămâna viitoare, se va confrunta probabil cu o opoziție puternică în Camera Reprezentanților, unde președintele Mike Johnson ar fi avertizat că va fi „mort la destinație”.

Cererea de finanțare suplimentară de peste 110 miliarde de dolari, inclusiv aproximativ 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, este blocată în Congres din toamna anului 2023.

Republicanii din Senat au blocat luna trecută aprobarea pachetului, în mare parte din cauza îngrijorărilor că proiectul de lege nu conținea măsuri de securitate la frontieră. Pentru ca pachetul să avanseze după luni de negocieri, democrații ar fi făcut mai multe concesii în ceea ce privește politica de imigrație și securitatea frontierelor.

Rușii au trecut cu dezinformarea la un nou nivel

11:52„Operațiunea Matrioșka”: Rușii au trecut cu dezinformarea la un nou nivel

„Vă rugăm să verificați aceste informații”: din septembrie, dezinformarea rusă din mediul online nu mai constă doar în difuzarea de clipuri antiucrainene, ci și în contactarea directă a mass-media occidentale pentru a le verifica, scrie AFP.

11:04 Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, la Satu Mare, că prim-ministrul Ucrainei a fost de acord că pe teritoriul Ucrainei se vorbeşte limba română şi nu limba moldovenească.

„Da, am o comunicare excelentă cu primul ministru al Ucrainei, pentru că poporul ucrainean trece printr-o încercare grea. Şi primul ministru al Ucrainei a fost de acord că pe teritoriul Ucrainei se vorbeşte limba românească şi nu limba moldovenească, la fel cum şi primul ministru al Republicii Moldova, de asemenea, a recunoscut acest lucru”, a spus Ciolacu, potrivit Agerpres.

Gazprom Neft: Există un ușor excedent de petrol pe piața mondială

10:55 Alexander Dyukov, șeful companiei rusești Gazprom Neft, a declarat sâmbătă că există un ușor excedent pe piața mondială a petrolului.

El a mai spus că noile reduceri ale ofertei de petrol, implementate de grupul OPEC+ de la începutul lunii ianuarie, vor echilibra piața.

În noiembrie anul trecut, OPEC+ a convenit asupra unor reduceri voluntare ale producției în valoare totală de aproximativ 2,2 milioane de barili pe zi (bpd) pentru primul trimestru al acestui an, în frunte cu Arabia Saudită, care a reînnoit o reducere voluntară de 1 milion de bpd.

OPEC+ va organiza joia viitoare o reuniune a unui comitet ministerial cheie. Surse din cadrul comitetului au declarat că acesta va decide probabil în următoarele săptămâni nivelurile de producție de petrol pentru luna aprilie și ulterior. (Reuters)

10:08 Într-un adăpost subteran solid, un soldat ucrainean doarme îmbrăcat pe un pat, epuizat după o noapte de veghe, în nord-estul Ucrainei, scrie AFP.

Afară sunt -8 grade Celsius. Zăpada scârțâie sub picioare în tranșeele din jur, apărate de brigada mecanizată 41, la est de orașul Kupiansk. Linia frontului este foarte aproape.

Regiunea a fost ocupată de Rusia la începutul invaziei din februarie 2022, apoi eliberată în septembrie același an, după un blitzkrieg al ucrainenilor. Dar, începând din vara anului trecut, forțele rusești au trecut din nou la ofensivă în diferite puncte de pe front, în special în direcția Kupiansk, fără a face însă progrese majore.

„Este greu, dar rezistăm. Ei atacă în mod constant, avansează… Dar noi rezistăm, nu avem de ales”, a explicat Vadim, în vârstă de 31 de ani, membru al brigăzii 41, în adăpostul în care camaradul său se odihnea pe un pat.

Noua estimare a pierderilor rusești

09:56 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 770 de soldați, 6 tancuri, 15 alte blindate de luptă, 3 tunuri, 8 diferite vehicule și 8 echipamente speciale.

09:10 Negociatorul șef al regiunii separatiste proruse Transnistria a declarat vineri că echipa sa nu va mai participa la discuțiile cu Chișinăul în zonele aflate sub controlul guvernului Republicii Moldova deoarece se teme că va fi arestat.

Ignatiev deține cetățenia ucraineană și rusă, iar Kievul i-a ordonat să se prezinte în această lună la un tribunal ucrainean pentru a răspunde acuzațiilor de a fi salutat anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și pentru declarații ostile mai recente despre Ucraina.

SUA nu se așteaptă la progrese semnificative ale Ucrainei în 2024

06:35 Administraţia Biden lucrează la o strategie pe termen lung pentru susţinerea Kievului, în ciuda impasului de finanţare din Congres. Dar aceste planuri nu anticipează câştiguri semnificative ale Ucrainei împotriva Rusiei în 2024.

01:40 După ce în urmă cu câteva zile preşedintele Zelenski le spunea compatrioţilor că există „probleme serioase” cu mediul de afaceri, vineri seară i-a informat că a avut o întâlnire cu Fiscul şi că a fost creat un mecanism de comunicare cu antreprenorii.

01:17 Comitetul de Investigaţii al Rusiei a difuzat vineri o înregistrare video care ar arăta, potrivit acestuia, prizonieri de război ucraineni urcând la bordul avionului militar rusesc de transport care s-a prăbușit miercuri.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro