Sari direct la conținut

Şeful tuturor serviciilor de informații ruse, Nikolai Patrușev, și noua doctrină militară a Rusiei

HotNews.ro
Nikolas Patrusev alaturi de Vladimir Putin, Foto: Mikhael Klimentyev / Sputnik / Profimedia Images
Nikolas Patrusev alaturi de Vladimir Putin, Foto: Mikhael Klimentyev / Sputnik / Profimedia Images

Rusia este hotărâtă să ducă războiul cu Occidentul până la capăt și merge dincolo de simpla propagandă, deoarece cuvintele corespund acțiunilor, potrivit La Stampa, citat de Rador Radio România.

Moscova a dezvoltat o nouă doctrină militară, care prevede un război permanent împotriva Occidentului și se echipează pentru o perioadă lungă de timp, care nu lasă nicio speranță de pace-fantomă.

În timp ce țara este acum convertită în întregime la o economie de război, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, practic șeful tuturor serviciilor secrete ale Rusiei, Nikolai Patrușev, vorbește acum și cu o anumită claritate, deși de obicei este criptic sau apocaliptic în mod aluziv, dar de data aceasta, în schimb, este mai degrabă concret în referinţele sale temporale.

În timpul unei întâlniri la Universitatea Tehnică Maritimă de Stat din Sankt Petersburg (tema a fost pregătirea personalului tehnic pentru industriile de înaltă tehnologie), Patrușev a îndemnat în mod explicit militarii să se pregătească pentru un război lung cu Occidentul.

„Anglo-saxonii duc un război prin procură împotriva Rusiei, iar războiul nu se va opri nici după încheierea fazei fierbinți a conflictului din Ucraina”, a spus Patrușev.

„Inamicul a venit în repetate rânduri cu foc și sabie în țara noastră. Și acum Statele Unite, NATO și sateliții lor, în mâinile regimului nazist de la Kiev și ale diverșilor mercenari, duc un război prin procură împotriva poporului nostru și a Statului nostru, pe care lumea anglo-saxonă nu îl va opri nici măcar cu sfârșitul fazei fierbinți al conflictului din Ucraina”, a adăugat el.

În cursul amenințărilor, acesta este un pas decisiv înainte față de prima dată când Patrușev a atins subiectul în mod explicit, în octombrie 2022, când s-a limitat să susțină că Occidentul voia să transfere ostilitățile de pe teritoriile ucrainene la cele rusești (atunci a spus: „Blocul NATO este în esență în război împotriva noastră, membrii săi furnizează regimului de la Kiev arme grele, muniție, informații și asigură antrenarea specialiștilor militari”).

În timp ce în iulie 2023, Patrușev a anunțat că, în opinia sa, Occidentul lucra pentru a stimula o insurecție națională separatistă în Karelia – conform vechii scheme KGB: acuză-i pe ceilalți de ceea ce faci sau obisnuiești să faci tu.

Doctrina militară rusă face un salt înainte

Patrușev, însă, nu este singurul. Și este clar că doctrina militară rusă face un salt înainte, pe linia „vom duce războiul împotriva Occidentului pentru mult timp”.

Consiliul Național de Securitate l-a îndemnat și pe adjunctul lui Patrușev, Nail Mukhitov, să susțină că Occidentul vrea să înrobească Rusia: „În 1941, Hitler a emis o directivă prin care ordona trupelor fasciste să elimine Leningradul de pe fața Pământului. Dar Leningradul a supraviețuit datorită curajului și dăruirii locuitorilor săi și a soldaților sovietici. Totuși, lumea occidentală încă nu a înțeles că este dincolo de puterea sa să distrugă spiritul și voința poporului nostru și să înrobească Rusia”.

Apoi, de la analiză a trecut la predicția sumbră: „Datoria sacră a rușilor este de a proteja valorile tradiționale și de a educa generațiile tinere, folosind exemplul victoriilor armelor rusești. Este important să prevenim încercările de a rescrie istoria și de a combate presiunea politică și economică asupra Rusiei”.

Și săptămâna trecută, șeful Serviciului de Informații Externe (SVR), Serghei Narîșkin, a acuzat Serviciile de informații occidentale că doresc să declanșeze o revoluție în Rusia, gen Euromaidan din Ucraina (despre care spunea că a fost creată de CIA). Ceea ce, a asigurat el, nu îi va reuși cu Rusia.

Solicită desfășurarea de arme nucleare în Venezuela și în Nicaragua

Cuvintele sunt urmate de acte parlamentare, iar unii se gândesc și la anunțarea unor decrete iminente. În Duma există o mare facțiune care solicită desfășurarea de arme nucleare în Venezuela și în Nicaragua, adică în țările „prietene” din vecinătatea Statelor Unite, a explicat nu un trecător, ci Alexei Juravlev, prim-vicepreședintele Comitetului pentru Apărare al Dumei de Stat:

„În ceea ce privește rachetele noastre cele mai apropiate de Statele Unite, eu, de exemplu, sunt de mult timp în favoarea furnizării de sisteme de lansare prietenilor noștri Cuba, Venezuela și Nicaragua”, a scris el pe Telegram.

Din acest punct de vedere, propaganda rusă exploatează știrea – apărută în „Telegraph” – că focoase nucleare americane vor fi amplasate la baza britanică RAF din Lakenheath, unde vor fi livrate Regatului Unit pentru prima dată în 15 ani.

În 2008, într-o altă eră geopolitică, Washingtonul a scos rachetele nucleare din Marea Britanie. La acea vreme, se credea că riscul războiului Rusiei cu Occidentul s-a diminuat. A fost o speranță, sau un calcul greșit, la care mulți lideri occidentali au cedat în mod senzațional, care au vrut să creadă – din lene, prostie sau interes – basmul liberalului Putin, potrivit La Stampa, citat de Rador Radio România.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro