VIDEO Incendiu la o uzină deținută de oligarhul favorit al lui Vladimir Putin, după un atac cu drone ucrainene
Două drone ucrainene au lovit miercuri depozitul de combustibil de la una dintre cele mai mari uzine de minereu de fier din Rusia. Nimeni nu a fost rănit, iar uzina funcționa normal, au declarat oficialii ruși și compania care o controlează, informează Reuters.
12:23 Serviciile de informații militare ucrainene (GUR) sunt responsabile pentru atac, a declarat miercuri o sursă din GUR pentru Reuters, sub rezerva anonimatului.
11:19 Guvernatorul din Kursk, Roman Starovoit, a declarat că o a doua dronă a lovit uzina de minereu de fier Mikhailovsky GOK, care este deținută de Metalloinvest, cel mai mare producător de minereu de fier din Rusia, la aproximativ două ore după ce a anunțat prima astfel de lovitură.
Metalloinvest este controlată de magnatul rus Alișer Usmanov, considerat oligarhul favorit al președintelui Vladimir Putin.
Imagini video neverificate pe canalele rusești Telegram au arătat coloane de fum negru care se ridicau spre cer și pagube la uzină, aparent după prima lovitură, notează Reuters.
One of the largest plants producing raw iron ore materials in Russia in Zheleznogorsk, Kursk Oblast, was attacked by unidentified flying objects. Reportedly, the drone struck right into the fuel tank on the territory of the plant.
The facility is sanctioned by the US and the UK… pic.twitter.com/lggayGiIsk
— WarTranslated (Dmitri) (@wartranslated) March 6, 2024
„Astăzi, ca urmare a unui atac cu drone în districtul Zheleznogorsky, un rezervor din depozitul de combustibil și lubrifianți al Uzinei de minerit și prelucrare Mikhailovsky a luat foc”, a declarat Metalloinvest într-un comunicat, după primul atac.
Aceasta a precizat că uzina funcționa în mod normal.
„Nu au existat victime. În prezent, se iau măsurile necesare pentru stingerea incendiului.”
Uzina se află aproape de granița cu Ucraina
Starovoit a acuzat Kievul pentru atacul asupra districtului Zheleznogorsky din regiunea Kursk, cunoscut pentru minele sale de fier și situat la aproximativ 90 km de granița ucraineană. El a declarat ulterior că există riscul unor lovituri cu rachete asupra zonei.
Mikhailovsky GOK este una dintre cele mai mari unități de minerit și prelucrare a minereului de fier din Rusia. Prin exploatarea minieră în carieră deschisă, Mikhailovsky GOK dezvoltă un zăcământ de minereu de fier cu rezerve dovedite de 10,4 miliarde de tone, potrivit Metalloinvest.
Ce avere are oligarhul „deosebit de apropiat” de Vladimir Putin
Jurnalul oficial al UE îl numește pe Usmanov, unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia, un „oligarh pro-Kremlin care are legături deosebit de apropiate cu președintele rus Vladimir Putin”.
Considerat oligarhul favorit al lui Putin, mai multe active și bunuri ale lui Usmanov au fost confiscate în Occident, inclusiv a superiahtului „Dilbar”, evaluat la 600 de milioane de dolari, după ce UE a impus sancțiuni împotriva sa.
În martie 2022, autoritățile italiene au confiscat în Sardinia proprietăți și bunuri ale lui Usmanov evaluate la 66 de milioane de dolari, printre care o limuzină blindată Mercedes-Maybach S650 Guard VR10 ce costă 600.000 de euro.
UE a impus sancțiuni și împotriva surorii acestuia după ce autoritățile au descoperit că el a transferat mai multe dintre activele sale pe numele ei, inclusiv superiahtul „Dilbar”, cel mai mare din lume.
Usmanov este fondatorul și cel mai mare acționar al grupului USM Holdings (deține 49% din acțiuni), care include companiile Metalloinvest, Udokan Copper și MegaFon.
El se află pe locul șapte în lista celor mai bogați miliardari ruși întocmită de Forbes, revista financiară estimându-i avereaa la 11,5 miliarde de dolari.
Marea Britanie și Statele Unite au impus la rândul lor sancțiuni împotriva lui Usmanov încă de la începutul lunii martie a anului trecut, la scurt timp după declanșarea invaziei rusești în Ucraina.
Atacuri cu drone în Belgorod și Voronej
Atacurile cu drone ucrainene au țintit în mod repetat rafinăriile de petrol rusești și alte infrastructuri economice în ultimele săptămâni. Regiunea Kursk a fost atacată în mod regulat de Ucraina de când Rusia a ordonat intrarea a zeci de mii de soldați în această țară în februarie 2022.
Autoritățile din regiunile ruse Belgorod și Voronej, care sunt, de asemenea, ținte regulate de atac în apropierea liniei frontului din Ucraina, au declarat că drone au fost doborâte și acolo.
Canalul Telegram Baza, apropiat de forțele de ordine din Rusia, a relatat că dronele doborâte deasupra Voronej au încercat să atace o bază aeriană militară și un depozit de petrol.
Urmărește ultimele evoluții din a 742-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.