Sari direct la conținut

„Ar fi o soluție”. Opțiunea pe care germanii o iau în calcul astfel încât să ajute Ucraina cu rachete de rază lungă

HotNews.ro
Avion de vânătoare care lansează o rachetă cu rază lungă de acțiune Taurus, Foto: Handout / AFP / Profimedia
Avion de vânătoare care lansează o rachetă cu rază lungă de acțiune Taurus, Foto: Handout / AFP / Profimedia

Germania refuză în continuare să trimită rachete Taurus Ucrainei, însă ministrul de Externe al țării, Annalena Baerbock, a declarat că este deschisă unui acord prin care Londra furnizează Kievului rachete Storm Shadow suplimentare în timp ce Berlinul ar umple la schimb stocurile britanice cu rachete cu rază lungă, relatează Kyiv Independent.

Declarația lui Baerbock vine după ce ministrul de externe al Marii Britanii, David Cameron, a propus ideea unui așa-zis „schimb al inelelor” („Ringtausch”) într-un interviu acordat ziarului german Süddeutsche Zeitung pe 8 martie.

„Schimbul inelelor este o invenție germană, ca să spunem așa. Ar fi o opțiune. Și am făcut-o deja cu alte echipamente în urmă cu ceva timp”, a declarat Baerbock pentru postul public german ARD pe 10 martie.

Acest mod de transfer de arme a avut deja loc în urmă cu ceva timp pentru a evita înarmarea directă a Ucrainei, a spus ministrul.

Baerbock pare să se refere aici la tancuri. După cum ne aducem aminte, Berlinul a refuzat mult timp să furnizeze tancuri Leopard 2 Ucrainei, în schimb țara a livrat tancuri de luptă şi alt echipament militar greu nu direct Ucrainei, ci statelor partenere membre în NATO. Iar aceste state au livrat arme din propriile stocuri, mai vechi, Ucrainei. În cele din urmă, Germania a acceptat să trimită acest tip de tancuri.

Rachetele Taurus, care au o rază de acțiune de până la 500 de kilometri, au făcut obiectul unor discuții ample de când Ucraina a cerut astfel de rachete în 2023.

Cancelarul german Olaf Scholz pare că este împotriva trimiterii de rachete Taurus la Kiev, deoarece se teme că această mișcare va trage Germania în război. Ucraina a primit și alte rachete cu rază lungă de acțiune, cum ar fi Storm Shadow din Marea Britanie și SCALP de fabricație franceză.

Marea Britanie face presiuni pentru ca Germania să livreze Ucrainei rachete Taurus

Oficialii din Marea Britanie au spus în mod repetat Germaniei că Ucraina are mare nevoie de rachete cu rază lungă de acțiune, a raportat Bloomberg.

De altfel, ministrul britanic de externe David Cameron a spus săptămâna trecutăcă este o „decizie suverană pentru fiecare țară”, dar armele oferite de Regatul Unit au ajutat Ucraina în încercarea de a respinge forțele ruse.

„Obții pacea prin putere, obții pacea demonstrând că Putin nu poate câștiga, obții pacea ajutându-i pe ucraineni să livreze ceea ce au nevoie pe câmpul de luptă”, a spus el.

Cameron a atins și subiectul avertismentelor cu privire la „escaladarea” războiului din Ucraina, reiterând că furnizarea de noi tipuri de arme nu a dus la acest lucru.

„Dacă ceea ce faci este să ajuți o țară să se apere de o agresiune ilegală și complet nejustificată, atunci nimic nu vă împiedică să ajutați Ucraina să-și recâștige teritoriul”, a adăugat el.

Annalena Baerbock dezaprobă refuzul cancelarului Olaf Scholz de a furniza Ucrainei rachete Taurus

De altfel, Politico a scris că Annalena Baerbock l-a îndemnat pe şeful guvernului din care face parte, cancelarul Olaf Scholz, să „ia în considerare intens” livrarea către Ucraina a unor rachete Taurus cu rază lungă de acţiune.

„Elementele sunt foarte, foarte clare”, a spus Baerbock, estimând că Germania trebuie să ia în calcul trimiterea „tuturor materialelor” de care Ucraina are nevoie pentru a o ajuta să-şi apere teritoriul şi să-şi protejeze populaţia în războiul cu Rusia.

Cancelarul social-democrat german se află sub o intensă presiune atât din partea partenerilor săi de guvernare, Verzii conduşi de Annalena Baerbock şi liberalii ministrului de finanţe Christian Lindner, cât şi din partea opoziţiei creştin-democrate să ofere Kievului rachete Taurus care au o rază de acţiune de peste 500 de kilometri şi cu care armata ucraineană ar putea lovi ţinte mult în spatele liniilor ruseşti.

Potrivit unor discuţii între responsabili militari germani, interceptate şi publicate de Rusia, modificările efectuate de militarii britanici pe avioanele Suhoi SU-27 ale armatei ucrainene pentru lansarea rachetelor Storm Shadow/Scalp permit de asemenea folosirea rachetelor Taurus.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro