LIVE Război în Ucraina – ziua 770: Rusia a bombardat Ucraina cu 3.000 de bombe în martie / Peste 100.000 de ruși au semnat contracte pentru a se înrola în armată în 2024 / Kievul va lovi tot mai adânc în Rusia, avertizează Zelenski / Kuleba cere noi rachete Patriot
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat marți o lege care prevede reducerea vârstei de mobilizare în armată de la 27 la 25 de ani. Mobilizarea a fost o problemă care a divizat o națiune epuizată de mai bine de doi ani de război cu Rusia, care a înregistrat pierderi militare uriașe. Dar această măsură vine în contextul în care Ucraina duce lipsă de soldați pentru a lupta împotriva invaziei rusești, aflată acum în al treilea an. Ministerul rus al Apărării a anunțat că peste 100.000 de persoane au semnat contracte pentru a se înrola în armată în 2024.
07:44Noul articol LIVE, cu evenimentele de joi, este aici
SINTEZA ZILEI
- Avertisment al ministrului de Externe al Ucrainei: „Când spun că Europa va fi în război şi că rachetele vor cădea la Bruxelles şi în alte oraşe europene, nu exagerez”
- Scut „anti-Trump” pentru Kiev, pregătit de NATO: 100 de miliarde, ajutor militar. Ungaria este sceptică
- Ucraina pregătește un al treilea atac asupra podului din Crimeea – raport
- Rusia „speră că serviciile secrete franceze nu se află în spatele” atentatului de la Moscova
- Întârzierea ajutorului american are consecințe pe câmpul de luptă pentru Ucraina, avertizează Stoltenberg
- IDEO Președintele rus Vladimir Putin l-a primit marți seara la Kremlin pe regizorul sârb Emir Kusturica, care i-a cerut bani și a făcut o paralelă între războiul din Ucraina și cele din fosta Iugoslavie
- Ucraina: Petro Poroșenko vrea din nou să candideze la prezidențiale
Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 770 – LIVE pe HotNews.ro:
00:52Rusia „speră că serviciile secrete franceze nu se află în spatele” atentatului de la Moscova
Ministerul rus al Apărării a declarat că speră, după o conversație telefonică purtată miercuri între ministrul francez al Forțelor Armate și omologul său rus, că „serviciile secrete franceze” nu au fost implicate în atentatul din apropierea Moscovei, revendicat de organizația Statul Islamic, potrivit AFP.
„Regimul de la Kiev nu face nimic fără aprobarea supraveghetorilor săi occidentali. Sperăm că, în acest caz, serviciile secrete franceze nu se află în spatele acestei acțiuni”, a declarat Serghei Șoigu, în comunicatul ministerului său care a relatat convorbirea.
23:45Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că discuțiile dintre miniștrii apărării din Rusia și Franța au arătat că sunt pregătiți pentru dialogul privind viitorul Ucrainei. O declarație a Moscovei privind discuțiile dintre Serghei Șoigu și Sebastien Lecornu mai precizsează că orice idee de a organiza o întâlnire cu privire la Ucraina în Elveția este „inutilă” dacă este organizată „fără participarea Rusiei.
Ministerul spune că Șoigu a remarcat că orice „implementare practică” a sugestiei președintelui francez Emmanuel Macron de a trimite trupe în Franța ar „crea probleme Franței”.
Ucraina cere aliaților rachete Patriot
00:24Navă de marfă investigată în Germania pentru o posibilă încălcare a sancțiunilor
O navă de marfă care a plecat din Rusia și care a făcut o escală neprogramată în Germania este investigată pentru că a transportat marfă cu o posibilă încălcare a sancțiunilor, au declarat autoritățile germane, potrivit Sky News.ro.
Nava Atlantic Navigator II, administrată de compania canadiană CISN și care navighează sub pavilionul Insulelor Marshall, a fost reținută la Rostock de către vameșii germani.
La bord se află 251 de containere cu lemn de mesteacăn, care face obiectul sancțiunilor UE împotriva Rusiei, potrivit procurorilor.
23:00 Ministrul de externe Dmitro Kuleba a avut mai multe întâlniri miercuri în timpul unei vizitei efectuate la Bruxelles, și a discutat cu omologii săi din Europa despre consolidarea sistemelor de apărare aeriană ucraineană, a scris ministrul pe X.
Reuniunea miniștrilor de externe ai NATO din capitala Belgiei din 3-4 aprilie a reunit reprezentanții alianței pentru a sărbători cea de-a 75-a aniversare a acesteia și a discuta despre asistența suplimentară pentru Ucraina, precum și potențialii candidați pentru funcția de secretar general după încheierea mandatului lui Jens Stoltenberg, in octombrie.
La Bruxelles, Kuleba s-a întâlnit cu omologul său polonez Radek Sikorski și a discutat despre contribuția poloneză la apărarea spațiului aerian ucrainean, precum și despre eforturile Ucrainei de a proteja Polonia de incursiunile rachetelor rusești după ce au fost raportate mai multe cazuri, inclusiv cel mai recent din 24 martie.
„Ucraina este în prezent singura țară din lume care se apără împotriva atacurilor cu rachete balistice aproape în fiecare zi”, a scris Kuleba pe X.
Kuleba a subliniat nevoia Ucrainei de sisteme de apărare aeriană Patriot, spunând că „nu există un loc mai important pentru ele” în afară de Ucraina.
Ucraina pregătește un al treilea atac asupra podului din Crimeea – raport
22:00Ministerul Apărării creează o poziție de avocat al armatei, pe modelul avocatului poporului. Această poziție va permite soldaților să reclame momentele când le sunt încălcate drepturile.
Asigurarea faptului că nevoile și drepturile soldaților sunt îndeplinite a fost una dintre prioritățile-cheie pe care președintele Volodimir Zelenski le-a dat ministrului Apărării Rustem Umerov când a fost numit în septembrie 2023.
19:27Întârzierea ajutorului american are consecințe pe câmpul de luptă pentru Ucraina, avertizează Stoltenberg
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avut un mesaj special pentru SUA la o reuniune a miniștrilor de externe ai alianței, spunând că fiecare zi de întârziere a deciziei de a trimite ajutoare în Ucraina are „consecințe pe câmpul de luptă”.
El spune că acesta este motivul pentru care Ucraina este nevoită să raționalizeze muniția și „se luptă să țină pasul cu rușii”.
Petro Poroșenko vrea să candideze din nou la președinția Ucrainei
18:56Miniștrii francez și rus al apărării au avut o conversație telefonică, prima din octombrie 2022, potrivit AFP.
17:36Avertisment al ministrului de Externe al Ucrainei: „Când spun că Europa va fi în război şi că rachetele vor cădea la Bruxelles şi în alte oraşe europene, nu exagerez”
Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a cerut aliaților occidentali să sprijine Kievul cu mai multe arme, inclusiv sisteme antiaeriene, și a avertizat din nou că nu doar Ucraina, ci și Europa este amenințată de războiul purtat de Rusia. „Daţi soldaţilor ucraineni tot ce au nevoie”, a spus Kuleba într-un interviu acordat Reuters, potrivit News.ro.
16:18Ucraina: Petro Poroșenko vrea din nou să candideze la prezidențiale
Fostul președinte ucrainean, Petro Poroșenko, spune că se gândește să candideze din nou la prezidențiale. „Dacă mă întrebați dacă am de gând să candidez din nou la următoarele prezidențiale, răspunsul este da”, a declarat el pentru Al Jazeera.
„Dar mai întâi, pentru ca aceste alegeri să aibă loc, noi trebuie să obținem victoria” pe câmpul de luptă, mai spune el.
15:51Scut „anti-Trump” pentru Kiev, pregătit de NATO: 100 de miliarde, ajutor militar. Ungaria este sceptică
15:23Ucraina pregătește un al treilea atac asupra podului din Crimeea – raport
Agenția de spionaj ucraineană plănuiește un al treilea atac asupra podului de la Kerch, care leagă Crimeea ocupată de Rusia, ar fi declarat oficiali de rang înalt.
Un oficial a declarat pentru The Guardian că serviciul de informații ucrainean GUR urmărește să dezactiveze podul în prima jumătate a anului 2024.
Aceștia au declarat că șeful principalei direcții de informații, Kirilo Budanov, are deja „majoritatea mijloacelor pentru a realiza acest obiectiv”.
Regizorul sârb Emir Kusturica, primit de Putin
15:00 VIDEO Președintele rus Vladimir Putin l-a primit marți seara la Kremlin pe regizorul sârb Emir Kusturica, care i-a cerut bani și a făcut o paralelă între războiul din Ucraina și cele din fosta Iugoslavie.
14:11Ministrul de externe al Cehiei, Jan Lipavsky, a declarat miercuri că este nevoie de mai mulți bani pentru iniţiativa asumată de țara sa pentru achiziţia din state terţe a circa 800.000 de obuze care vor fi livrate Ucrainei, informează Reuters.
Premierul ceh Petr Fiala a declarat luna trecută că au fost strânse fonduri pentru a cumpăra un prim lot de 300.000 de proiectile de artilerie.
13:33 Specialiștii ruși în drone au avertizat militarii trimiși în Ucraina că aeronavele fără pilot folosite de ucraineni au instalate „radiofaruri-capcană” care pot fi folosite pentru depistarea pozițiilor armatei ruse chiar și după ce ele sunt capturate.
12:31Rusia a bombardat Ucraina cu 3.000 de bombe în martie
Rusia a lansat peste 3.000 de bombe aeriene ghidate, 600 de drone și 400 de rachete asupra Ucrainei numai în luna martie, a declarat miercuri președintele Volodimir Zelenski, informează Reuters.
Rusia și-a intensificat campania de atacuri aeriene cu rază lungă de acțiune asupra infrastructurii energetice ucrainene în ultimele două săptămâni, distrugând încă o parte din sistemul deja afectat de bombardamentele rusești anterioare.
Rusia și-a sporit utilizarea bombelor ghidate lansate din aer în zonele de pe linia frontului în ultimele luni. Acestea sunt lansate din avioane de război în interiorul teritoriului controlat de Rusia și planează spre ținte cu viteză mare.
Pentru Moscova, acestea au devenit o modalitate eficientă de a lansa cantități mari de explozibili asupra tranșeelor și clădirilor ucrainene din apropierea frontului, o abordare care favorizează puterea exploziei în detrimentul preciziei.
11:53Un grup de 44 de țări s-au pronunțat la Haga în favoarea creării unui tribunal special care să judece crimele comise de Rusia împotriva Ucrainei, o declarație comună în acest sens fiind adoptată la conferința „Restabilirea dreptății pentru Ucraina”.
Ucraina ar putea să reia miercuri exporturile de energie electrică
11:15Ucraina ar putea să reia miercuri exporturile de energie electrică, dar volumul este încă mult sub nivelul de dinaintea recentelor atacuri cu rachete ale Rusiei asupra sistemului energetic ucrainean, a informat ministerul ucrainean al Energiei, potrivit Reuters.
Importurile de electricitate ale Ucrainei au atins un nivel record la sfârșitul lunii martie, după ce o serie de atacuri cu rachete rusești asupra infrastructurii critice au provocat pene de curent în multe regiuni.
Atacurile, dintre care cel mai mare a avut loc pe 22 martie, au provocat daune majore la instalațiile de generare și de transmisie, obligând Kievul să oprească exporturile de energie și să se bazeze pe importuri.
„Nu se așteaptă o penurie de electricitate. Sistemul energetic al Ucrainei este stabil și echilibrat”, a precizat ministerul într-o declarație.
10:10Rusia a pierdut 444.370 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Potrivit sursei citate, în ultima zi au murit 710 de militari ruși.
10:05Volodimir Zelenski a promulat marți două legi care reduc vârsta de recrutare pentru ucraineni de la 27 la 25 de ani și îi obligă pe cei care au primit scutiri pentru diverse dizabilități să se supună unei noi evaluări, scrie Reuters. Analiștii avertizează însă că armele occidentale rămân cel mai important factor pentru reușita armatei.
09:14Forțele rusești au lansat în cursul nopții trei rachete antiaeriene ghidate S-300 și patru drone de atac Shahed asupra Ucrainei, au anunțat miercuri Forțele Aeriene, conform The Kyiv Independent.
Unitățile ucrainene de apărare aeriană au interceptat cu succes cele patru drone rusești.
Potrivit Forțelor Aeriene, dronele au fost lansate din Primorsko-Akhtarsk, Rusia.
08:40 Peste 100.000 de persoane s-au înrolat în acest an pentru serviciul militar prin contract în cadrul forțelor armate ruse, a anunțat Ministerul Apărării într-un comunicat, informează Reuters.
Acesta a precizat că, în ultima săptămână, majoritatea celor care s-au înrolat au declarat că doresc să răzbune victimele atacului din sala de concerte din 22 martie de lângă Moscova, în urma cărora au murit cel puțin 144 de persoane.
Gruparea militantă Stat Islamic a revendicat responsabilitatea, dar Rusia spune că autorii au avut legături cu Ucraina, lucru pe care Kievul l-a negat în mod repetat.
Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:
- Zelenski spune că Ucraina oferă „răspunsuri cu rază mai lungă de acțiune” la atacurile rusești.
- Reportaj. „Am vrut să ajung rapid acasă să mă spăl cu apă fierbinte”: Ce spun avocații ucraineni numiți să îi apere pe rușii suspectați de crime de război.
- Rusia a numit un nou comandant pentru a conduce flota sa din Marea Neagră, Serghei Pinciuk, a anunţat marţi Ministerul rus al Apărării, în contextul în care Ucraina a înregistrat o serie de succese în zonă, în ciuda avantajului numeric al Moscovei.
- Vladimir Putin cere o schimbare „radicală” a politicii de imigrație în Rusia după atentatul terorist de la Moscova.
- Planul Rusiei de a-şi extinde rapid exporturile de gaze naturale lichefiate (GNL) stagnează, din cauza sancţiunilor SUA, care întârzie livrările dintr-un nou proiect major.
- Atac rusesc asupra oraşului Dnipro: cel puțin 18 răniţi.
- Belarus vrea pace, dar se pregăteşte de război, spune Aleksandr Lukaşenko.
- Forbes: Oligarhii ruşi s-au îmbogăţit anul trecut cu 72 de miliarde de dolari.
- Rusia l-a acuzat marţi pe preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, că participă la o „conspiraţie” împreună cu Ucraina pentru a-i exclude pe cei mai valoroşi sportivi ai săi de la Jocurile Olimpice care vor avea loc în acest an la Paris.
–––––
Cele mai importante informații de marți privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro