Următorul pachet de ajutor trimis de Marea Britanie în Ucraina va include și bombe cu ghidaj laser Paveway IV, potrivit corespondentului pentru apărare al BBC, Jonathan Beale.

Bombă ghidată de mare precizie Paveway IVFoto: Gary Dawson / Shutterstock Editorial / Profimedia

Folosit pentru prima dată de Forțele Aeriene Britanice în Afganistan, Paveway IV poartă un focos exploziv de 227 kilograme și folosește GPS și ghidare cu laser pentru a atinge un nivel ridicat de precizie.

Bombele ar putea fi lansate fie de avioanele de luptă F-16 fabricate de SUA, care urmează să sosească în câteva luni în Ucraina, fie pe avioanele mai vechi din epoca sovietică, notează The Telegraph.

Paveway, o armă de ultimă generație

Acestea sunt arme de ultimă generație, fiind folosite de forțele aeriene britanice inclusiv anul acesta, în lovituri asupra forțelor houthi din Yemen.

„Paveway IV oferă funcții programabile din cabina de pilotaj privind unghiul și direcția de impact, precum și întârzierea exploziei, pentru a obține efecte specifice asupra țintelor. Bomba Paveway IV reprezintă un progres semnificativ în tehnologia munițiilor ghidate cu precizie”, explică UK Defence Journal.

Compania producătoare, Raytheon, spune pe site-ul său că „versiunile mai noi ale bombei Paveway sunt echipate cu capacități de poziționare globală și cu sisteme de navigație inerțială. Această inovație combină precizia și flexibilitatea armelor tradiționale ghidate cu laser cu capacitatea de ghidare GPS pentru toate condițiile meteorologice. Rezultatul este reducerea numărului de misiuni și a stocurilor de muniții, precum și a ratei de succes a misiunilor.

Marea Britanie crește ajutorul militar la 3 miliarde de lire pe an

Marea Britanie a fost unul dintre cei mai vocali și mai activi susținători ai Kievului, iar premierul Rishi Sunak a promis marți că va crește sprijinul militar pentru Ucraina cu 500 de milioane de lire sterline, pentru ca suma totală pentru acest an financiar să ajungă la 3 miliarde de lire sterline.

El a mai spus că sprijinul financiar al Marii Britanii va continua cel puțin la nivelul actual pentru restul deceniului, sau atât timp cât va fi necesar.

Marți, în declarații făcute alături de liderul NATO Jens Stoltenberg, Sunak a spus că Marea Britanie va cheltui 75 de miliarde de lire sterline în plus în următorii șase ani, pentru a crește producția de muniții și drone, ceea ce va face din Marea Britanie al doilea cel mai mare investitor în domeniul apărării din NATO.

El a declarat că una dintre lecțiile centrale ale războiului din Ucraina a fost că țările au nevoie de stocuri mai mari de muniții și de capacitatea de a le reface mai rapid.

„Într-o lume care este cea mai periculoasă de la sfârșitul Războiului Rece încoace, nu putem fi mulțumiți. Pe măsură ce adversarii noștri se aliniază, trebuie să facem mai mult pentru a ne apăra țara, interesele și valorile”, a spus Sunak.