Anunț major al premierului Lituaniei: Suntem pregătiți să trimitem soldați în Ucraina, pentru misiuni de antrenament
Lituania este pregătită să trimită soldați în Ucraina, pentru misiuni de antrenament, a declarat premierul lituanian Ingrida Šimonytė potrivit unui material publicat miercuri de Financial Times.
Ea a spus că are aprobarea parlamentului pentru a trimite trupe în Ucraina pentru scopuri de antrenament – o idee ce a mai fost vehiculată de guvernul ei – dar Kievul încă nu i-a cerut acest lucru.
Šimonytė a spus că știe că Rusia va considera așa ceva o provocare, dar a adăugat:
„Dacă ne gândim doar la cum va răspunde Rusia, atunci nu am trimite nimic. La fiecare două săptămâni auzim că cineva va fi atacat cu bombe nucleare”.
Declarațiile ei vin în contextul în care președintele francez Emmanuel Macron a spus în februarie și, dar și săptămâna trecută, că nu poate exclude desfășurarea de trupe în Ucraina în viitor. „Am un obiectiv strategic clar: Rusia nu poate câştiga în Ucraina. Dacă Rusia va câştiga în Ucraina, nu vom mai avea securitate în Europa. Cine poate spune că Rusia se va opri acolo? Ce securitate (va mai exista) pentru alte ţări învecinate, Republica Moldova, România, Polonia, Lituania şi multe altele?”, a argumentat Macron.
Mai mulți lideri din țări occidentale, inclusiv din marile națiuni NATO, precum SUA sau Germania au respins ideea lui Macron, pentru a nu se ajunge la o confruntare directă a Alianței cu Rusia.
Iar Rusia a avertizat miercuri că, dacă președintele Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi considerate ținte legitime.
Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse Maria Zaharova a subliniat că eventuala sosire a militarilor francezi în Ucraina îi va transforma pe aceștia în ținte legitime ale Moscovei, în vreme ce purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a avertizat că o intervenție directă a NATO în război ar fi foarte periculoasă.
„Am spus în repetate rânduri că intervenția directă pe front, în acest conflict, a militarilor țărilor NATO, comportă potențial un pericol enorm, așa că o considerăm o propunere extrem de provocatoare, nimic mai puțin, și, bineînțeles, urmărim acest lucru cu mare atenție”, a spus Peskov.