Sari direct la conținut

Complot dejucat de Ucraina: atacuri cu bombă în zone civile din Kiev. Doi agenți ruși au fost arestați, 19 dispozitive explozive confiscate

HotNews.ro
Monumentul Independentei din Kiev, Foto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia
Monumentul Independentei din Kiev, Foto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Spioni ruși plănuiau să declanșeze o serie de atacuri cu bombă în capitala Kiev și în orașul Liov din vestul țării, afirmă autoritățile din Ucraina, conform Sky News.

Biroul procurorului general al Ucrainei a informat luni că autoritățile au arestat doi agenți militari ruși în legătură cu planurile de a comite atacuri în centre comerciale și în apropierea unei cafenele din Kiev, precum și la o întreprindere din industria de apărare din Liov, confiscând totodată 19 dispozitive explozive.

Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), patru dintre bombe urmau să fie detonate la Kiev în ziua de 9 mai, când Rusia celebrează victoria sovietică asupra Germaniei naziste din 1945.

„Conform planului serviciilor speciale rusești, explozibilii urmau să fie detonați în timpul orelor de vârf ale supermarketurilor, pentru a provoca daune maxime populației civile”, afirmă SBU.

„În cutii de ceai”

Dispozitivele explozive ce urmau să arunce în aer zone comerciale din Kiev erau disimulate în pachete de ceai, în timp ce o bombă a fost plasată într-o maşină pentru o explozie în apropierea cafenelei, potrivit SBU.

Atacul de la Liov era plănuit să aibă loc în februarie, a precizat SBU. Ţinta era, potrivit procurorilor, o întreprindere din domeniul apărării, nemenționată.

Nu a existat până acum niciun comentariu imediat din partea Moscovei.

Săptămâna trecută, SBU a anunțat că a prins doi agenți, colonei în cadrul Serviciului de protecţie şi pază (SPP), care plănuiau asasinarea preşedintelui Volodimir Zelenski şi a altor oficiali de rang înalt.

Citește și:

_____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro