Sari direct la conținut

Ucrainenilor ar trebui să li se permită să lupte „așa cum consideră potrivit”, spune șeful Camerei Reprezentanţilor

HotNews.ro
Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților , Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia
Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților , Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Liderul republican al Camerei Reprezentanţilor din SUA, Mike Johnson, pare să susțină ideea ca Ucraina să aibă voie să lovească ținte de pe teritoriul Rusiei cu armele furnizate de Statele Unite, scrie The Kyiv Independent.

Răspunzând unei întrebări din partea postului Vocea Americii, referitoare la actuala politică americană ce restricționează utilizarea acestor arme, Mike Johnson a declarat că Statele Unite ar trebui „să permită Ucrainei să ducă acest război în modul pe care îl consideră cel mai potrivit”.

„Ucraina trebuie să poată riposta. Și cred că încercarea noastră de a microgestiona efortul de acolo nu este o politică bună pentru noi”, a adăugat el.

Afirmațiile lui Johnson vin la două zile după ce și un grup bipartizan de congresmeni americani a cerut Pentagonului să renunțe la restricție, spunând că aceasta i-a împiedicat pe ucraineni „să se poată apăra”.

Același lucru a fost exprimat recent și de ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, care a declarat că restricția impusă de SUA privind utilizarea rachetelor ATACMS cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei a fost o „greșeală”.

Oficialii de la Washington au afirmat în repetate rânduri că nu susțin și nu încurajează lovituri ale Kievului cu arme americane pe teritoriul Rusiei, în timp ce oficialii ucraineni par să încerce să convingă Washingtonul să ridice această interdicție.

De altfel, Kievul a deplâns recent faptul că interdicția SUA a însemnat că Ucraina nu a putut ataca forțele rusești care se mobilizau în nord-est, înainte ca acestea să treacă granița în regiunea Harkov, în cadrul noii ofensive rusești care a început mai devreme luna aceasta.

Citește și:

Ucraina vrea să poată lovi țintele militare rusești dincolo de linia de front

În ultimele luni, Rusia a menținut inițiativa pe câmpul de luptă, profitând de întârzierile în livrarea ajutorului militar pentru Ucraina de către aliații occidentali și de lipsa de trupe a Kievului.

În același timp, Kievul și-a intensificat apelurile către aliați de a trimite mai multe arme cu rază lungă de acțiune pentru a putea ținti instalațiile militare rusești aflate în spatele liniilor de front și pentru a se apăra împotriva loviturilor rusești cu așa-numitele bombe ghidate, cu planare, care au un impact puternic pe câmpul de luptă.

Statele Unite au furnizat recent Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune, pe care Ucraina le-ar fi folosit pentru a lovi ținte rusești din Crimeea ocupată. Dar restricțiile impuse de Washington, așa cum au fost descrise de oficialii ucraineni, ar împiedica efectuarea unui atac similar în interiorul teritoriului rusesc.

Germania a refuzat în schimb să furnizeze Ucrainei rachetele sale Taurus, cu o rază de acțiune de peste 500 de kilometri, din cauza temerilor legate de o escaladare din partea Rusiei.

_____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro