Moscova ripostează la planurile ca NATO să permită atacuri ucrainene pe teritoriul rus: Serghei Lavrov acuză Occidentul de disperare
Moscova a avut prima reacție după ce secretarul general la Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a cerut aliaților să permite Kievului să atace direct teritoriul rus, în timp ce la Casa Albă sunt discuții despre ridicarea interdicției de a folosi arme americane pentru lovirea unor ținte din Federația Rusă.
„Discuțiile oficialilor americani despre necesitatea de a permite Kievului să lovească ținte de pe teritoriul rusesc reflectă disperarea Occidentului”, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, citat duminică de agenția oficială de știri TASS.
„După cum înțeleg, aceste discuții reflectă, într-un anumit sens, lipsa de speranță și înțelegerea faptului că, prin mijloacele oneste obișnuite, care sunt aplicate în dreptul internațional chiar și în timpul ostilităților, (ei – occidentalii, n.r.) nu își vor atinge scopul. Pare a fi o agonie”, a mai spus șeful diplomației ruse într-un comentariu pentru emisiunea „Moscova. Kremlin. Putin” de la postul de televiziune Rossiya-1. Un fragment din această emisiune a fost postat de către propangadistul Pavel Zarubin pe canalul său de Telegram.
Conform șefului diplomației ruse, politicienii americani vorbesc „serios despre «decolonizarea» sau «dezmembrarea» Rusiei”.
„Când am arătat că nu vom suporta și nu vom permite ca Ucraina să fie folosită ca o amenințare directă la adresa securității noastre, ca un instrument de distrugere a tot ce este rusesc în teritoriile istorice rusești, ei au început să ia astfel de decizii”, a spus Lavorv, conform presei de stat.
Anterior, Lavrov a declarat că utilizarea armelor occidentale pe teritoriul Rusiei a avut de fapt deja loc.
Moscova susține că „armele americane și alte arme occidentale lovesc ținte pe teritoriul rus, în primul rând infrastructura civilă și cartierele rezidențiale”, potrivit ministrului rus de externe.
Publicația The New York Times a relatat joi că secretarul de stat american Anthony Blinken vrea să îi propună președintelui Joe Biden să ridice interdicția ca Ucraina să lovească teritoriul rus cu arme americane.
Secretarul de stat adjunct al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, James O’Brien, a refuzat vineri să comenteze aceste informații.
Apelul lui Stoltenberg
Tot vineri, într-un interviu publicat de revista britanică The Economist, șeful NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut aliaţilor internaționali ai Ucrainei să ridice interdicţia impusă Kievului de a lansa atacuri pe teritoriul Rusiei.
Stoltenberg s-a arătat de aceeași părere cu ucrainenii, care au solicitat, în repetate rânduri, să primească permisiunea de a utiliza armamentul occidental primit împotriva unor ţinte militare aflate în Rusia.
„A venit timpul ca aliaţii să reflecteze la posibilitatea de a ridica anumite restricţii pe care le-au impus utilizării armamentului trimis Ucrainei”, în contextul ofensivei ruse în Harkov, „aproape de frontieră”, a afirmat Stoltenberg, în interviul acordat publicației britanice.
Privarea Ucrainei de posibilitatea „de a folosi aceste arme împotriva unor ţinte militare legitime pe teritoriul rus face foarte dificil ca ea să se apere”, a arătat șeful NATO.
„Unii aliaţi au ridicat deja aceste restricţii”, a subliniat Stoltenberg, referindu-se la Regatul Unit.
Însă mai mulţi aliaţi ai Kievului, precum Statele Unite, refuză în continuare acest lucru. „Dacă refuzaţi Ucrainei dreptul de a lovi ţinte militare pe teritoriul (Rusiei), atunci devine complicat pentru ucraineni să-și implementeze dreptul de a se apăra”, a argumentat Stoltenberg.
„Această autoapărare este înscrisă în Carta ONU, ea este legală şi este legitimă”, iar NATO vrea să ajute Ucraina să poată recurge la acest drept, a mai spus el. „Acest lucru include posibilitatea de a lovi ţinte pe teritoriul rus, atunci când sunt ţinte militare şi legitime”, a arătat secretarul general al NATO.
Ţările din Occident au interzis Ucrainei, după începutul invaziei ruse, în 2022, să folosească armamentul pe care i-l furnizează pentru a ataca teritoriul rus, în ideea de a reduce astfel riscul unei escaladări împotriva unei puteri nucleare. Însă, la începutul lunii mai, Marea Britanie a autorizat Kievul să folosească materialul militar britanic, şi anume rachetele de croazieră de tip Storm Shadow, pentru a lovi pe teritoriul rus.
De asemenea, la începutul acestei săptămâni, un grup bipartizan de membri ai Congresului SUA au trimis o scrisoare secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, în care îndeamnă Pentagonul să permită Ucrainei să lovească ținte de pe teritoriul Rusiei cu ajutorul armelor furnizate de Washington, potrivit The Kyiv Independent.