Sari direct la conținut

Polonia anunță pentru prima dată că nu ar trebui să excludă trimiterea de trupe în Ucraina

HotNews.ro
Radoslaw Sikorski, Foto: Kay Nietfeld / AFP / Profimedia
Radoslaw Sikorski, Foto: Kay Nietfeld / AFP / Profimedia

Polonia nu ar trebui să excludă trimiterea de trupe în Ucraina, a declarat ministrul de externe Radoslaw Sikorski într-un interviu publicat marți, fără să precizeze ce rol ar urma să joace trupele poloneze, scrie Reuters. Președintele francez Emmanuel Macron a evocat deja posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina, în vreme ce prim-ministra Lituaniei a spus și ea că țara sa este pregătită să trimită soldați, pentru misiuni de antrenament.

Polonia s-a alăturat numărului restrâns de țări occidentale care au sugerat că ar putea trimite militari în Ucraina, într-un moment în care trupele Kievului fac eforturi pentru a rezista asalturilor Rusiei în mai multe puncte ale frontului.

Întrebat într-un interviu dacă Polonia este pregătită să trimită trupe în Ucraina, ministrul de externe Radoslaw Sikorski a spus că acest lucru nu ar trebui exclus. „Nu ar trebui să excludem acest lucru. Ar trebui să-l lăsăm pe Putin să ne ghicească intențiile”.

Interviul a fost publicat în Gazeta Wyborcza din Polonia, La Repubblica din Italia și El Pais din Spania.

Președintele francez Emmanuel Macron este cel care a deschis ușa trimiterii de trupe în Ucraina.

„Am un obiectiv strategic clar: Rusia nu poate câştiga în Ucraina. Dacă Rusia va câştiga în Ucraina, nu vom mai avea securitate în Europa. Cine poate spune că Rusia se va opri acolo? Ce securitate (va mai exista) pentru alte ţări învecinate, Republica Moldova, România, Polonia, Lituania şi multe altele?”, a argumentat Macron.

La o conferință desfășurată la Paris, pe 26 februarie, el a sugerat că un domeniu în care trupele occidentale ar putea ajuta ar fi instruirea ucrainenilor în Ucraina.

Luni, comandantul suprem al Ucrainei a declarat că a semnat documentele care permit instructorilor militari francezi să viziteze în curând centrele de pregătire ucrainene.

Lituania a anunțat de asemenea la începutul lui mai că este pregătită să trimită soldați în Ucraina, pentru misiuni de antrenament.

Prim-ministra Ingrida Šimonytė a spus că are aprobarea parlamentului pentru a trimite trupe în Ucraina pentru scopuri de antrenament – o idee ce a mai fost vehiculată de guvernul ei – dar Kievul încă nu i-a cerut acest lucru.

Mai mulți lideri din țări occidentale, inclusiv din marile state NATO, precum SUA sau Germania au respins însă ideea lui Macron, pentru a nu se ajunge la o confruntare directă a Alianței cu Rusia.

Iar Rusia a avertizat repetat că, dacă președintele Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi considerate ținte legitime.

Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse Maria Zaharova a subliniat că eventuala sosire a militarilor francezi în Ucraina îi va transforma pe aceștia în ținte legitime ale Moscovei, în vreme ce purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a avertizat că o intervenție directă a NATO în război ar fi foarte periculoasă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro