Sari direct la conținut

Se pregătește Biden să permită Ucrainei să atace teritoriul rus cu arme americane?

HotNews.ro
Volodimir Zelenski și Joe Biden, Foto: Gripas Yuri/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Volodimir Zelenski și Joe Biden, Foto: Gripas Yuri/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Secretarul american de stat, Antony Blinken, a făcut o remarcă importantă cu privire la posibilitatea ca SUA să dea undă verde Ucrainei pentru a folosi armele americane pentru a lovi în interiorul Rusiei. Deși nu a spus-o în alb și negru lasă spațiu pentru interpretare. În acest context, New York Times subliniază într-un articol că presiunea în jurul președintelui american crește, iar atât aliați, cât și consilieri ai acestuia spun că o schimbare de poziție a lui Joe Biden este inevitabilă.

Zilele acestea a crescut numărul țărilor care au declarat că permit utilizarea armelor occidentale pentru a lovit interiorul teritoriului rus, după ce secretarul general NATO, Jens Stoltenberg le-a cerut statelor aliate să permită Ucrainei să atace „ținte militare legitime”.

Joi, Jens Stoltenberg a făcut un nou apel, spunând că „a venit timpul” ca membrii să reconsidere unele dintre restricţiile legate de utilizarea armelor pe care le-au furnizat Ucrainei.

Biden se apropie de decizia de a ridica interdicția Ucrainei de a lovi Rusia cu arme americane – NYT

New York Times a scris joi că, după luni de apeluri din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a ridica restricțiile, Casa Albă a început o evaluare oficială – și aparent rapidă – pentru a stabili dacă merită asumat un astfel de risc, notează Ukrainska Pravda.

Unii dintre consilierii lui Biden spun că consideră că o schimbare a poziției lui este inevitabilă.

Cu toate acestea, după cum subliniază publicația, dacă președintele SUA își schimbă atitudinea, permisiunea de a lovi Rusia va fi limitată la țintele militare din interiorul granițelor Rusiei și a locurilor de unde Rusia atacă Ucraina.

Biden va menține probabil o interdicție privind utilizarea armelor americane pentru lovituri în adâncul teritoriului rus sau împotriva infrastructurii critice.

Oficialii americani, vorbind anonim, spun că dacă Biden își schimbă poziția, este puțin probabil să o anunțe. În schimb, obuzele și rachetele americane „vor începe pur și simplu să aterizeze asupra țintelor militare rusești”.

Presiunile cresc în interiorul administrației Biden

De altfel, și NBC News a scrie joi că dezbaterea în interiorul administrației Biden asupra acestei chestiuni este în desfășurare, iar oficiali de top sprijină ridicarea restricțiilor privind folosirea armelor americane pe teritoriul rus.

Această dezbatere a devenit urgentă de când Rusia a lansat o nouă ofensivă în regiunea Harkov la începutul acestei luni, iar Kievul a avertizat că Rusia ar putea, de asemenea, să adună trupe pentru o nouă incursiune în Sumî.

Mesajul lui Blinken care a deschis poarta speranței pentru ucraineni

Până acum SUA au spus că nu încurajează și nu permit utilizarea armelor SUA pentru atacuri directe asupra Rusiei, însă miercuri, secretarul american de stat, Antony Blinken, a declarat că Washingtonul își va „adapta și ajusta, dacă este necesar” interdicția de a permite Ucrainei să lovească ținte din interiorul Rusiei cu armele furnizate de SUA.

„Cred că ceea ce ați văzut în cei peste doi ani, pe măsură ce natura câmpului de luptă s-a schimbat, pe măsură ce locațiile, mijloacele pe care le folosește Rusia s-au schimbat, ne-am adaptat și ajustat la asta… Exact asta vom face și mai departe”, a spus el.

Declarații neclare dinspre Germania

În prezent, națiunile care nu salutau utilizarea armelor lor pe teritoriul rus erau Statele Unite, Germania, Spania, Italia, Belgia sau Ungaria, din cauza riscului ca Moscova să interpreteze acest lucru ca pe un alt semn de confruntare directă.

Însă, marți, cancelarul Olaf Scholz a declarat că Ucraina ar putea utiliza arme furnizate de Germania „în cadrul dreptului internațional”, ceea ce ar permite ca acestea să fie folosite împotriva unui agresor precum Rusia, inclusiv în adâncimea teritoriului rus.

Ministrul ceh de externe Jan Lipavski a declarat de asemenea joi că ţara sa este de acord ca Ucraina să folosească în atacuri asupra Rusiei armele pe care i le furnizează, după îndemnul în acest sens formulat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a stârnit controverse printre aliaţii Ucrainei şi ameninţări din partea Moscovei.

Sprijin pentru Ucraina pentru a folosi arme occidentale pentru a ataca teritoriul Rusiei este în Regatul Unit, Franța, Țările de Jos și Europa de Est. Națiuni precum Estonia, Letonia, Lituania și Polonia și-au furnizat armele Ucrainei fără nicio restricție.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a estimat marţi că ar trebui să i se permită Kievului să „neutralizeze” bazele militare de unde Rusia lansează rachete asupra teritoriului ucrainean.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro