Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina – ziua 828. „Nu e cacealma”: Dmitri Medvedev spune că Rusia chiar ar putea folosi armele nucleare tactice / Kievul scumpește curentul electric ca să plătească reparațiile la sistemul energetic / Schimb major de prizonieri

Soldat ucrainean care transportă obuze de artilerie, în direcția Lîman, în timp ce războiul dintre Rusia și Ucraina continuă. Donețk, 25 mai 2024. , Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Soldat ucrainean care transportă obuze de artilerie, în direcția Lîman, în timp ce războiul dintre Rusia și Ucraina continuă. Donețk, 25 mai 2024. , Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

SUA au permis Ucrainei să folosească armele americane pentru a lovi ținte de pe teritoriul Rusiei, dar într-o zonă limitată, cea a regiunii Harkov, a dezvăluit Politico. Într-un interviu acordat The Guardian, Volodimir Zelenski a afirmat însă că e nevoie de mai mult și că Kievul trebuie să poată lovi cu arme cu rază lungă de acțiune adânc în interiorul Rusiei. În acest timp, atacurile Moscovei asupra orașelor ucrainene au continuat vineri dimineață, la Kiev și Harkov, unde patru oameni au murit și zeci de persoane au fost rănite.

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 828 – LIVE pe HotNews.ro:

00:56FMI pregătește terenul pentru plata a 2,2 miliarde de dolari către Ucraina

Fondul Monetar Internațional (FMI) a anunțat vineri că a ajuns la un acord cu guvernul ucrainean cu privire la cea de-a patra revizuire a programului de ajutor în vigoare în prezent pentru a sprijini această țară devastată de război, deschizând calea pentru plata a încă 2,2 miliarde de dolari, potrivit AFP.

Acordul trebuie să primească acum undă verde din partea Consiliului de administrație al Fondului, care urmează să se reunească „în următoarele săptămâni”, a precizat instituția în comunicatul său.

00:27Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a afirmat vineri, după reuniunea de la Praga a omologilor săi din NATO, că s-au făcut „unele declaraţii care arată o totală lipsă de raţiune”, dar că guvernul său nu va permite ca Ungaria „să fie absorbită în nebunia belicoasă a NATO”.

23:54 Aflat la Stockholm, Zelenski a încheiat acorduri de securitate cu Suedia, Norvegia şi Islanda. Câte țări au încheiat până acum astfel de înţelegeri cu Ucraina

​Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a încheiat vineri acorduri de securitate pe termen lung cu Suedia, Norvegia şi Islanda, un semn al angajamentului occidental faţă de Ucraina, în timp ce Kievul caută sprijin militar suplimentar din partea Occidentului în războiul cu Rusia.

23:29 Partidul lui Viktor Orban boicotează o dezbatere parlamentară pe tema spionajului rusesc

Fidesz, partidul lui Viktor Orban, aflat la putere în Ungaria, a boicotat vineri seară o sesiune parlamentară extraordinară convocată de opoziţie în legătură cu atacurile cibernetice ruseşti, minimalizate de guvern.

21:14Ucrainenii au lovit un terminal petrolier din portul rusesc Kavkaz. Lovitura, parte dintr-o operaţiune mai amplă, care a vizat şi instalaţii energetice din Crimeea

Rachete lansate de marina ucraineană au lovit vineri un terminal petrolier din portul rusesc Kavkaz din regiunea Krasnodar, a anunţat armata ucraineană.

20:40 INTERVIU EXCLUSIV – Un militar ucrainean cunoscut critică politica de recrutare a Kievului: „Ar trebui să înrolăm operatori pentru HIMARS, nu oameni care au fost barista în cafenea sau tractorist”

Denis Iaroslavschi, comandantul ucrainean care a acuzat în presa internațională faptul că tancurile rusești nu au întâmpinat nicio rezistență când au intrat în regiunea Harkiv, a oferit, de pe front, un interviu HotNews.ro în care a vorbit despre problemele întâmpinate de armată.

19:44Kievul scumpește curentul electric ca să plătească reparațiile la sistemul energetic. Pagube enorme provocate de bombardamente

Guvernul ucrainean va dubla aproape costul energiei electrice începând de sâmbătă, pentru a finanța reparațiile infrastructurii energetice afectate de intensificarea bombardamentelor rusești, au anunțat oficiali de la Kiev.

18:00Ucraina și Rusia anunță un schimb major de prizonieri. Negocierile, mediate de Emiratele Arabe

Ucraina şi Rusia au anunţat vineri primul lor schimb de prizonieri de război în aproape patru luni, 150 de persoane fiind eliberate după negocieri mediate de Emiratele Arabe Unite, transmite Reuters.

17:29Atac cibernetic în Polonia. Un articol fals despre mobilizarea militară, publicat de două ori de agenția de presă de stat

Agenția de presă a statului polonez a fost probabil ținta unui atac cibernetic rusesc, a anunțat un oficial guvernamental, după ce un articol fals despre o mobilizare militară a apărut vineri pe fluxul agenției.

16:48Ministrul român de externe, Luminiţa Odobescu, a participat vineri la reuniunea informală a miniştrilor de externe din statele membre NATO, organizată la Praga, discuţiile concentrându-se pe agenda summitului NATO de la Washington, inclusiv pe continuarea sprijinului pentru Ucraina.

Potrivit unui comunicat al MAE, în cadrul întâlnirii, Luminiţa Odobescu „a reiterat necesitatea continuării sprijinului substanţial pentru Ucraina, inclusiv necesitatea ca deciziile summitului NATO de la Washington să reconfirme angajamentul ferm pentru un pachet solid şi predictibil de asistenţă pentru Ucraina”.

15:30China a anunţat vineri oficial că, în lipsa unei invitaţii adresate şi Rusiei, nu va participa la summitul pentru pace în Ucraina, o conferinţă prevăzută să se desfăşoare la jumătatea lunii iunie în Elveţia, poziţia Beijingului fiind salutată de Moscova, care consideră ilogică şi o pierdere de timp organizarea unei conferinţe pentru soluţionarea conflictului ucrainean fără invitarea Rusiei, transmite AFP.

„Există un decalaj evident între, de o parte, dispoziţiile stabilite pentru conferinţă, şi de cealaltă parte aşteptările Chinei şi aşteptările generale ale comunităţii internaţionale”, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Mao Ning.

„China a insistat mereu asupra faptului că o conferinţă internaţională de pace trebuie să fie recunoscută deopotrivă de Rusia şi de Ucraina, să permită participarea egală a tuturor părţilor şi o discuţie justă a tuturor planurilor de pace. Altfel, conferinţa cu greu va putea să joace un rol substanţial în revenirea păcii”, a explicat oficialul chinez.

Totuşi, „noi vom continua să promovăm discuţii de pace în maniera noastră, vom menţine comunicarea cu toate părţile şi vom colabora pentru o soluţionare politică a crizei ucrainene”, a mai menţionat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez.

14:45 Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat vineri că Rusia nu merge la cacealma atunci când vorbește despre posibilitatea de a folosi arme nucleare tactice împotriva Ucrainei și a avertizat că conflictul dintre Moscova și Occident ar putea escalada până la un război total.

Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei și fost președinte rus, a declarat că conflictul dintre Moscova și Occident se dezvoltă conform celui mai rău scenariu și că „nimeni nu poate exclude astăzi trecerea conflictului la stadiul final”.

„Rusia consideră că toate armele cu rază lungă de acțiune folosite de Ucraina sunt deja controlate direct de militari din țările NATO. Aceasta nu este asistență militară, ci participare la un război împotriva noastră”, a declarat Medvedev.

„Iar astfel de acțiuni ar putea foarte bine să devină un casus belli (un act care provoacă un război)”, a spus el.

Berlinul permite folosirea armelor germane pentru lovirea unor ținte din Rusia

12:25Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat vineri că Berlinul va urma exemplul Statelor Unite, permițând Ucrainei să își folosească armele pentru a viza obiective militare legitime din interiorul Rusiei, scrie Reuters.

11:40Întârzierea președintelui Biden de a permite utilizarea armelor occidentale împotriva unor ținte din Rusia a făcut ca forțele Kremlinului să râdă de Ucraina și să îi poată „vâna” pe militarii acesteia, a declarat președintele ucrainean.

Într-un interviu acordat la Kiev, Zelenski a declarat că ezitarea Casei Albe a costat vieți și l-a îndemnat pe președintele american să-și depășească veșnicele sale îngrijorări legate de o posibilă „escaladare” nucleară cu Moscova.

Joi seară s-a aflat că, după luni de lobby, SUA au făcut un pas mic, dar simbolic, permițând ca unele arme de fabricație americană să fie folosite de armata Kievului pentru a lovi în interiorul Rusiei în apărarea orașului Harkov.

Însă, în interviul acordat în The Guardian, Zelenski a precizat că trebuie să poată folosi arme „puternice” cu rază lungă de acțiune, care pot lovi ținte în interiorul teritoriului rusesc – o linie roșie pe care Casa Albă a refuzat să o ridice.

SUA, a spus el, trebuie să „creadă mai mult în noi”.

Stoltenberg respinge amenințările Rusiei

11:20 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a exprimat vineri încrederea că atacurile lansate de Ucraina împotriva ţintelor de pe teritoriul Rusiei cu ajutorul armelor donate de Occident vor fi în conformitate cu dreptul internaţional şi responsabile, informează EFE, citată de Agerpres.

„Cu toţii sperăm că aceasta se va face în conformitate cu dreptul internaţional şi într-un mod responsabil”, a declarat Stoltenberg reporterilor la sosirea la o întâlnire informală a miniştrilor de externe aliaţi, după ce Statele Unite au acordat Ucrainei permisiunea de a ataca în interiorul Rusiei folosind arme americane, dar numai în apropierea regiunii Harkov, în nord-estul Ucrainei, scena unei ofensive ruse de succes de câteva săptămâni.

Politicianul norvegian a răspuns astfel la întrebarea dacă se teme că Ucraina ar putea ataca staţiile radar nucleare ruseşti.

Întrebat dacă se teme de represalii din partea Rusiei, Stoltenberg a subliniat că Rusia este cea care a escaladat situaţia prin invadarea unei alte ţări şi a subliniat că „presupunerea că Ucraina nu ar trebui să răspundă nu este deloc rezonabilă, deoarece Ucraina trebuie să fie capabilă să-şi apere teritoriul, vizând de exemplu artileria, rachetele care sunt lansate împotriva lor din interiorul Rusiei”.

10:37 În timp ce miniștrii NATO se reunesc pentru discuții la Praga, secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, a declarat vineri dimineață că aliații vor discuta despre cum să susțină și să intensifice sprijinul acordat Kievului.

„Aliații au oferit Ucrainei un sprijin fără precedent. Chiar săptămâna trecută, Belgia a anunțat încă 30 de avioane F-16, iar Spania și Suedia au anunțat noi pachete de peste un miliard de euro fiecare pentru apărare aeriană, pentru artilerie și pentru alte echipamente importante pentru Ucraina. Aceste și alte anunțuri se adaugă la decizia SUA de a acorda 61 de miliarde de dolari americani în plus pentru Ucraina.

Ne vom asigura că ne menținem și ne intensificăm sprijinul pentru Ucraina și am propus ca NATO să joace un rol mai important în coordonarea și furnizarea de asistență în materie de securitate și formare pentru Ucraina.

Am propus, de asemenea, un angajament financiar pentru a asigura o mai mare responsabilitate și predictibilitate în sprijinul pe care îl acordăm Ucrainei, deoarece trebuie să ne asigurăm că Moscova înțelege că suntem pregătiți pe termen lung în ceea ce privește sprijinul nostru pentru Ucraina”, a spus el.

Rusia va riposta la atacurile ucrainene asupra teritoriului său cu armele furnizate de SUA

10:00 Rusia va riposta în mod asimetric la atacurile ucrainene asupra teritoriului său cu armele furnizate de Statele Unite, a declarat vineri Andrei Kartapolov, șeful comisiei de apărare a Camerei inferioare a Parlamentului rus, citat de agenția de știri RIA.

Kartapolov a spus că decizia lui Biden de a permite atacuri limitate cu rachete în interiorul Rusiei cu arme americane nu va avea niciun impact asupra „operațiunii militare a Rusiei în Ucraina”.

09:50 Bilanțul morților în urma bombardamentelor rusești din Harkov a crescut la patru. Totodată, au fost anunțați și 25 de răniți. Printre aceștia – un lucrător medical și o polițistă care au ajuns la locul exploziei. De asemenea, printre răniți se numără și copii: un băiat și o fată în vârstă de 12 ani.

09:30 China a confirmat că nu va participa la conferinţa de pace pentru Ucraina, ce va fi găzduită de Elveţia la mijlocul lunii iunie, au indicat patru surse având informaţii directe despre subiect, transmite vineri Reuters.

Beijingul a declinat invitaţia întrucât nu sunt reunite condiţiile pentru prezenţa sa, în primul rând participarea atât a Ucrainei, cât şi a Rusiei, au afirmat trei dintre surse.

Guvernul Elveţiei, stat neutru, caută să asigure o participare cât mai largă din diferite zone ale lumii pentru summitul din 15-16 iunie, de la care speră să deschidă drumul spre un proces de pace în Ucraina. Moscova nu a fost invitată.

SUA: „Decizia de a oferi sau nu sistemul Patriot Ucrainei trebuie luată de România”

08:20Ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, a declarat joi seară la Antena3 că preşedintele Joe Biden a cerut aliaţilor să ofere mai mult sprijin pentru apărare aeriană Ucrainei, dar nu ar cere „niciunei ţări să-şi pună în pericol propria securitate”.

Decizia de a oferi sau nu sistemul Patriot Ucrainei trebuie luată de România. Kavalec a mai afirmat că se discută şi despre alte măsuri care pot fi luate pentru „a mai reduce îngrijorarea în legătură cu dronele care au ajuns pe teritoriul ţării dinspre Ucraina”, scrie News.ro.

08:00 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a evaluat pe Facebook pierderile totale în luptă ale rușilor din 24.02.22 până în 31.05.24:

personal – aproximativ 507.650 (+1.390) persoane,

tancuri – 7.728 (+18) unități,

vehicule blindate de luptă – 14.935 (+22) unități,

sisteme de artilerie – 13.140 (+39) unități,

echipament de apărare aeriană – 815 (+0) unități,

aeronave – 357 (+0) unități,

elicoptere – 326 (+0) unități,

UAV-uri – 10.587 (+55) unități,

rachete de croazieră – 2.229 (+7) unități,

nave/ambarcațiuni – 27 (+0) unități,

submarine – 1 (+0) unități,

echipamente auto și cisterne – 17.905 (+56) unități,

echipamente speciale – 2.164 (+11) unități.

07:00 Întărirea suplimentară a armatei ruse din regiunea Harkov indică faptul că probabil rușii depun eforturi pentru a crea o „zonă tampon” în nordul regiunii Harkiv. În acest fel, rușii vor să înceapă a doua fază a ofensivei lor în regiunea Harkov (Sursa: Institutul pentru Studiul Războiului ISW).

Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Syrskyi, și Statul Major al Ucrainei au spus că armata rusă transferă unități, regimente suplimentare și brigăzi din alte zone ale liniei frontului și din antrenament către Strylech-Lyptsi (la nord de Harkov) și Vovchansk (la nord-est de Harkov).

Syrskyi a raportat că armata rusă nu are suficiente forțe în nordul regiunii Harkov pentru a conduce o ofensivă la scară largă și a sparge apărarea ucraineană.

Presa rusă este optimistă că apărarea ucraineană se va prăbuși în vară

06:23 În timpul alertei aeriene din noaptea de 31 mai, rușii au lansat un atac cu rachete asupra Kievului. Conform datelor preliminare, au fost folosite rachete de croazieră. Apărarea antiaeriană a distrus toate țintele.

Ca urmare a căderii resturilor, a izbucnit un incendiu într-o clădire nerezidențială din districtul Holosiivskyi. Serviciile de urgență sunt la fața locului.

05:36 Vineri devreme, guvernatorul regiunii Harkov Oleh Syniehubov a declarat pe Telegram că bombardamente rusești au lovit un bloc de apartamente cu cinci etaje din districtul Novobavarskyi din Harkiv, distrugând o parte a clădirii și provocând un incendiu.

Cel puțin trei persoane au fost ucise și 16 au fost rănite, inclusiv un băiat de 12 ani și o fată de 12 ani, ambii fiind transportați la spital, a spus el.

Oficialul ucrainean a acuzat forțele ruse că țintesc „infrastructura exclusiv civilă” și că au folosit o „tactică de dublă lovitură”, lovind locul pentru a doua oară după sosirea paramedicilor și a salvatorilor.

05:20 Biden permite Ucrainei să lovească unele ținte din Rusia cu arme americane, dar numai în apropierea regiunii Harkov, spun oficialii americani citați de BBC.

05:05 Presa rusă scrie că resursele ucrainene vor permite armatei lor să reziste cel mult până la începutul toamnei. „Dar, cel mai probabil, totul se va prăbuși în iunie-iulie”, titrează Pravda.ru.

05:00 O alarmă a sunat la Kiev pentru a doua oară în timpul dimineții de vineri: s-a auzit o explozie puternică.

04:45 O serie de explozii au răsunat în Crimeea: a fost un incendiu în portul Kavkaz. Jurnaliştii locali relatează că portul are un depozit de petrol din care se furnizează combustibil ocupanţilor ruşi din Crimeea şi teritoriile capturate din regiunile Herson şi Zaporijia.

Un atac în masă al dronelor a fost respins noaptea în mai multe municipalități din regiunea Krasnodar din Rusia.

Vineri devreme, guvernatorul regional Harkiv Oleh Syniehubov a declarat pe Telegram că bombardamentele rusești au lovit un bloc de apartamente cu cinci etaje din districtul Novobavarskyi din Harkiv, distrugând o parte a clădirii și provocând un incendiu.

Cel puțin trei persoane au fost ucise și 16 au fost rănite, inclusiv un băiat de 12 ani și o fată de 12 ani, ambii fiind transportați la spital, a spus el.

Oficialul ucrainean a acuzat forțele ruse că țintesc „infrastructura exclusiv civilă” și că au folosit o „tactică de dublă lovitură”, lovind locul pentru a doua oară după sosirea paramedicilor și a salvatorilor.

Președintele american Joe Biden a dat Ucrainei permisiunea de a folosi arme furnizate de americani pentru a lovi ținte în Rusia, dar numai în apropierea regiunii Harkov, spun oficialii americani.

Rezumatul ultimelor 24 de ore:

  • Kremlinul a declarat joi că SUA, NATO și unele țări europene încurajează Ucraina să continue ceea ce a numit „războiul fără sens” al Kievului cu Rusia și le-a acuzat de escaladarea tensiunilor în ultimele săptămâni.
  • Se estimează că exporturile de cereale ale Ucrainei vor scădea la aproximativ 38-40 de milioane de tone metrice în sezonul 2024/25, comparativ cu aproximativ 50 de milioane de tone în 2023/24, a declarat joi ministrul interimar al agriculturii.
  • Natalia Komarova, guvernatorul regiunii Khanty-Mansiisk, bogată în petrol, care a fost criticată anul trecut pentru remarcile pe care le-a făcut despre războiul din Ucraina, a anunțat joi că își dă demisia din funcție.
  • Rusia își cîntărește prezența în apropierea părții de nord a regiunii Harkov a Ucrainei, unde a lansat o ofensivă în această lună, dar încă nu are numărul de trupe suficient pentru a ataca decisiv, a declarat joi comandantul superior al Ucrainei.
  • Rusia poate lua măsuri în domeniul descurajării nucleare dacă SUA va desfășura rachete cu rază medie și scurtă de acțiune în Europa și Asia, a informat joi agenția de presă RIA, citându-l pe ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov.
  • Italia nu va trimite niciodată trupe în Ucraina, iar armele pe care le-a furnizat Kievului nu ar trebui folosite pe teritoriul Rusiei, a declarat joi ministrul de externe italian, Antonio Tajani.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro