Sari direct la conținut

Un nou protest la Spitalul Județean Cluj: Tehnicienii radiologi şi moaşele ameninţă cu demisia în bloc

HotNews.ro
Protest la Spitalul Judetean Cluj, Foto: Captura Facebook
Protest la Spitalul Judetean Cluj, Foto: Captura Facebook

Tehnicienii radiologi şi moaşele de la Spitalul Judeţean din Cluj au protestat din nou, luni, în fața unității medicale și ameninţă cu demisia în bloc, nemulțumiți de faptul că nu au fost încadrați pe posturi ca asistenți medicali. „Cerem ministrului să emită un ordin special pentru şeful nostru”, a afirmat un angajat al spitalului.

Peste 20 de tehnicieni radiologi şi moaşe de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca au protestat, luni, din nou, nemulțumiți de refuzul conducerii unităţii de a-i încadra ca asistenţi medicali, cu toate că spun că s-a primit o adresă Sănătăţii care ar reglementa această problemă, potrivit Mediafax.

Tehnicienii radiologi şi moaşele s-au adunat, luni dimineaţă, în faţa spitalului, după care au avut o întâlnire cu conducerea unității sanitare. Marcela Nemeş, tehnician radiolog, a declarat că în urma protestului de joia trecută, Ministerul Sănătăţii a emis o adresă către DSP Cluj, din care rezultă că tehnicienii radiologi şi moaşele se încadrează la asistenţi medicali licenţiaţi.

„Avem codurile COR, ne încadrăm. Am intrat la conducerea spitalului unde ni s-a spus că vom primi un răspuns, luni sau marţi. Ni s-a spus să le arătăm unde scrie în adresa ministerului că tehnicienii radiologi şi moaşele sunt asimilaţi cu asistenţii, de aceea facem apel la ministrul Sorin Pintea să să facă precizările necesare pentru managerul Petru Şuşca, singurul din ţară care nu înţelege, să emită un ordin special pentru el”, a afirmat Marcela Nemeș.

Un alt tehnician radiolog, Adina Szabo, a declarat, la rândul său, că nu era nevoie de adresa Ministerului Sănătăţii semnată de ministrul Sorin Pintea, deoarece se ştie dintotdeauna că funcţia de tehnician radiolog înseamnă asistent medical licenţiat: „Este o problemă creată artificial de conducerea SCJU Cluj-Napoca, care se întâlneşte doar la SCJU, care nu a ţinut cont de nimic, ceea ce înseamnă că sunt neprofesionişti. Luăm în calcul demisia în bloc a celor 55 de tehnicieni radiologi şi a celor 20 de moaşe, ceea ce ar duce la blocarea activităţii spitalului, dar cerem şi demisia conducerii. Ar fi mai simplu să demisioneze trei oameni din conducere, decât 75 de oameni.”

Ulterior, protestatarii au urcat a doua oară la conducerea spitalului, însoţiţi de vicepreşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţior, Emanuel Ungureanu, care a declarat că cere demisia ministrului Sănătăţii, în cazul în care Sorina Pintea nu îl demite pe managerul spitalului, Petru Şuşca.

Managerul Spitalului Judeţean Cluj, Petru Şuşca, a declarat, la rândul său, că a primit adresa de la Ministerul Sănătăţii şi va da un răspuns protestatarilor: „Analizăm cu colegii de la resurse umane cum putem face să dăm salariile colegilor noştri, inclusiv retroactiv, de la 1 martie. Sunt convins că vom vedea lucrurile constructiv, în favoarea angajaţilor.”

În adresa Ministerului Sănătății se arată că, în conformitate cu OUG nr. 144/ 2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moaşă şi a celei de asistent medical, activităţile asistentului medical „se exercită în baza titlurilor oficiale de calificare în profesia de asistent medical/ tehnician”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro