HARTA cazurilor de gripă România, la un pas de epidemie: 34 de decese și peste 500 de îmbolnăviri
România este la un pas de declararea unei epidemii de gripă, după ce ultimele două săptămâni au fost declarate de specialiștii Institutului de Sănătate Publică săptămâni cu caracter epidemic. În cazul în care va urma a treia săptămână cu caracter epidemic, în România va fi declarată epidemie de gripă. 34 de decese cauzate de gripă și 522 de cazuri de îmbolnăviri s-au înregistrat de la începutul sezonului. Ministerul Educaţiei a decis, miercuri, la recomandarea Ministerului Sănătății, să închidă vineri toate școlile, din cauza numărului mare de îmbolnăviri.
Gripa în România, în cifre – săptămâna 14-20 ianuarie (Sursa: Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile):
- S-a inregistrat a doua saptamana consecutiva epidemică.
- Activitatea gripală a avut un trend crescator, a evoluat cu intensitate inaltă, cu extindere regională în zona de sud a țării și cu focare locale și cazuri sporadice în celelate zone ale țării.
- Morbiditatea prin infecții respiratorii acute a fost mai crescută comparativ cu cea inregistrată în săptămâna precedentă și rata pozitivității pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 60%.
- Numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinica, IACRS și pneumonii) înregistrat la nivel național a fost de 117.576, cu 21.3% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (79.459) și cu 29.2% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (90.963).
- S-au înregistrat la nivel național 4625 cazuri de gripă clinică comparativ cu 1155 înregistrate în săptămâna precedentă și cu 128 cazuri înregistrate în aceeași săptămână a anului anterior (S 03/2018).
- Au fost înregistrate 58 cazuri de Infecții Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 27 mai multe față de săptămâna anterioară și cu 41 mai multe față de aceeași perioadă a sezonului precedent.
- Au fost comunicate 24 decese noi confirmate cu virus gripal. De la începutul sezonului 2018-2019 au fost înregistrate 34 decese confirmate cu virus gripal, din care 23 tip A, subtip (H1)pdm09, 6 tip A, subtip H3 si 5 tip A, nesubtipat, față de 4 in sezonul precedent, în perioada similară, din care 2 cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09 si 2 cu virus gripal tip B.
- Nu putem afirma, în acest moment, că ne confruntam cu un sezon gripal mai sever față de sezonul precedent, ci că s-a inregistrat un numar mai mare de decese mai devreme față de sezonul precedent.
- De la începutul sezonului au fost confirmate 522 cazuri de gripă: 228 cazuri gripă cu virus AH1; 127 cazuri gripă cu virus AH3; 166 cazuri gripă cu virus A nesubtipat; 1 caz de gripă cu virus B
- Până la data de 20.01.2019 au fost vaccinate antigripal 1.275.813 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.
SITUAȚIA CAZURILOR DE GRIPĂ ȘI A DECESELOR ÎN FIECARE JUDEȚ DIN ROMÂNIA (Sursa: Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile):
Cum te ferești de gripă. Sfaturile specialiștilor:
- Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugereaza gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuala indicatie de spitalizare;
- Izolarea voluntara la domiciliu a persoanelor care prezinta simptomatologie asemanatoare gripei;
- Respectarea etichetei tusei si stranutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/stranut la nivelul partii interne a articulatiei cotului);
- Igiena adecvata a mainilor, in vederea reducerii raspandirii virusului;
- Evitarea aglomeratiilor si limitarea organizarii de evenimente;
- Triaj epidemiologic zilnic in orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar si auxiliar, cu scoaterea temporara din colectivitate a celor depistati cu simptomatologie respiratorie;
- Limitarea accesului vizitatorilor in spitale, in special in sectiile cu risc;
- Purtarea echipamentului de protectie adecvat (masti, manusi, halate) de catre vizitatori si personalul medical;
- Continuarea vaccinarii antigripale
De ce România nu a declarat epidemie de gripă, precum Ungaria și Bulgaria
România nu întrunește, în acest moment, în ciuda exploziei de cazuri din ultima perioadă, criteriile pentru declararea oficială a unei epidemii de gripă, care nu sunt stabilite de fiecare țară în parte, ci de Organizația Mondială a Sănătății. Unul dintre cele mai importante este înregistrarea a 1.500 de cazuri la fiecare 100 de mii de locuitori. Ne-am putea confrunta, însă, cu o epidemie de gripă peste doar o săptămână.
Măsurile de prevenție nu diferă, însă, foarte mult în cazul unei epidemii, comparativ cu cele luate în acest moment, au explicat, pentru HotNews.ro, specialiștii Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.
Ultimele două săptămâni au fost caracterizate de specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică drept săptămâni epidemice, însă pentru declararea unei epidemii este nevoie de succesiunea a cel puţin 3 săptămâni epidemice.
Ce înseamnă săptămână epidemică – creştere de minim 20% a numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat (media aritmetica a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) şi cel puţin 10% virusuri gripale aparţinând aceluiaşi subtip în izolatele din totalul produselor patologice testate, potrivit specialiștilor Institutului Național de Sănătate Publică.
Pentru o perioadă epidemică este nevoie, însă, de succesiunea a cel puţin 3 săptămâni epidemice (ce îndeplinesc criteriile de mai sus).
Două țări vecine României, Bulgaria și Ungaria, au declarat, săptămâna trecută, epidemie de gripă, însă ambele îndeplinesc condițiile Organizației Mondiale a Sănătății. Ungaria a declarat epidemie la nivel național, iar Bulgaria la nivelul a 8 județe.
Criterii de evaluare a formelor de manifestare a gripei, agreate de Organizația Mondială a Sănătății (sursa: Centrul National de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile):
- focar local – creșterea morbidității peste nivelul așteptat la nivel local (județ) sau focare în două sau mai multe colectivități din județ, cu confirmări de laborator.
- activitate regională – creșterea morbidității peste nivelul maxim așteptat în unul sau mai multe județe din teritoriul de supraveghere regional, dar numai cu confirmări de laborator.
- săptămână epidemică – creștere de minim 20% a numărului de îmbolnăviri față de nivelul așteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) și cel putin 10% virusuri gripale aparținând aceluiași subtip în izolatele din totalul produselor patologice testate.
- perioadă epidemică – succesiunea a cel puțin 3 săptămâni epidemice (care îndeplinesc criteriile de mai sus).
- epidemie extinsă – creșterea morbidității peste nivelul maxim așteptat în una sau mai multe regiuni, populația însumată a acestor regiuni totalizând 50% sau mai mult din populația totală a țării, cu confirmări de laborator în toate zonele în care se înregistrează creșteri ale numărului îmbolnăvirilor.