Sari direct la conținut

Ordine de ministru din domeniului transplantului, aprobate în mandatele lui Cseke Attila, Eugen Nicolăescu, Nicolae Bănicioiu și Vlad Voiculescu, vizate într-o plângere depusă de Emanuel Ungureanu la DNA / Ungureanu: Vlad Voiculescu, singurul ministru care a luptat împotriva mafiei din transplant

HotNews.ro
Emanuel Ungureanu, Foto: AGERPRES
Emanuel Ungureanu, Foto: AGERPRES

4 ordine de ministru ce reglementează domeniul transplantului, aprobate în mandatele a 4 foști miniștri ai Sănătății – Cseke Attila, Eugen Nicolăescu, Nicolae Bănicioiu și Vlad Voiculescu – sunt vizate de acuzația de abuz în serviciu într-o plângere depusă astăzi la DNA de deputatul USR Emanuel Ungureanu. Plângerea nu îi vizează nominal pe cei 4 miniștri, ci, conform textului documentului obținut de HotNews.ro, autorul acesteia sesizează DNA pentru „abuz în serviciu împotriva persoanelor din cadrul Ministerului Sănătății care au inițiat și avizat Ordinele de ministru prin care s-a delegat coordonarea națională a activităților de transplant la Serviciul de Ambulanță Bucureşti – Ilfov”. Practic, prin cele 4 ordine de ministru a fost transferată coordonarea activității de transplant de la Agenția Națională de Transplant către Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, în condițiile în care Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății prevede că „coordonarea, aprobarea şi implementarea oricăror dispoziţii privind activitatea de transplant revin Agenţiei de Transplant”, se arată în plângere.

Potrivit textului plângerii depuse la DNA, acuzația de abuz în serviciu nu este formulată nominal împotriva celor 4 miniștri, ci a „persoanelor din cadrul Ministerului Sănătății care au inițiat și avizat Ordinele de ministru prin care s-a delegat coordonarea națională a activităților de transplant la Serviciul de Ambulanță Bucureşti – Ilfov al municipiului Bucureşti şi al judeţului Ilfov”.

3 dintre ordine sunt semnate de Cseke Attila, Eugen Nicolăescu și Vlad Voiculescu, iar cel de al patrulea a fost emis în mandatul lui Nicolae Bănicioiu, însă nu este semnat de acesta, ci de Alin Iulian Tucmeanu, la acea vreme secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Vlad Voiculescu a declarat miercuri, pentru HotNews.ro, că plângerea depusă astăzi la Direcția Națională Anticorupție nu îl vizează nici personal, nici în calitate de ministru al Sănătății, și a ținut să amintească faptul că în mandatul său de ministru a luptat împotriva neregulilor grave din domeniul transplantului.

La rândul său, Emanuel Ungureanu precizează, miercuri, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că „plângerea penală depusă astăzi la DNA împotriva unor funcționari din Agenția Națională de Transplant din România nu îl vizează pe fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu. Vlad Voiculescu este singurul ministru al Sănătății care a luptat cu toate puterile împotriva mafiei din sistemul de transplant și din Agenția Națională de Transplant. Am colaborat excelent cu Vlad Voiculescu pentru demascarea legăturilor sulfuroase din cadrul Agenției Naționale de Transplant și am demascat împreună faptele de corupție comise de funcționari din această instituție! Vlad Voiculescu a trimis, în timpul mandatului de ministru al Sănătății, mai multe sesizări la DIICOT împotriva mai multor funcționari din cadrul ANT pe baza unor rapoarte ale Corpului de Control ale Ministerului Sănătății. Vlad Voiculescu a fost și rămâne partenerul meu constant în lupta împotriva sistemului de transplant corupt, căpușat de indivizi fără scrupule, care au tranzacționat pe sume uriașe destinul unor bolnavi aflați în fază terminală!”

Contactat și el de HotNews.ro, Eugen Nicolăescu a afirmat că ordinul pe care l-a semnat în calitate de ministru al Sănătății nu vizează transferarea coordonării activității de transplant de la Agenția de Transplant către Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, ci doar transportul din domeniul transplantului, care urma să fie făcut de Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, în condițiile în care Agenția Națională de Transplant nu avea mijloacele necesare, spune fostul ministru.

Cseke Attila, și el fost ministru al Sănătății, nu a putut fi contactat de HotNews.ro în cursul zilei de miercuri.

Conținutul plângerii depuse la DNA, document obținut de HotNews.ro:

„În conformitate cu prevederile Legii 95/2006 și a O.G. 79/2004, Agenția Națională de Transplant are atribuții cu privire la coordonarea activităților de transplant.

În anul 2009, prin adresa nr. 621 din 16.09.2009, Agenția Națională de Transplant, sub semnătura directorului executiv, domnul dr. Dan Adrian Luscalov, înștiințează Serviciul de Ambulanță al Municipiului București că domnul dr. Victor Zota ‘este nominalizat în funcția de Coordonator al Programului Național de Transplant de Organe, Țesuturi și Celule de Origine Umană – PN 4, pentru Centrul Universitar București – Serviciul de Ambulanță al Municipiului București, începând cu data de 16 septembrie 2009.’

Ulterior acestei adrese, în data de 28.09.2009, managerul general al Serviciului de Ambulanță al Municipiului București emite Decizia nr. 182 prin care îl desemnează pe domnul dr. Victor Zota ca și ‘coordonator al programului de transplant la nivelul Serviciului de Ambulanță al Municipiului București’. Activitatea de coordonare transplant a fost atribuită Serviciului de Ambulanță al Municipiului București prin Ordinul Nr. 417/431 din 31 martie 2009 pentru aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate în anul 2009.

Prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1591/1110 din 30 decembrie 2010(Citește aici textul integral al Ordinului), pentru aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate pentru anii 2011 și 2012, Serviciul de ambulanţă Bucureşti – Ilfov al municipiului Bucureşti şi al judeţului Ilfov este desemnat ca unitate care ‘realizează coordonarea la nivel naţional a activităţilor de transplant’, cu mențiunea că ‘Unităţile sanitare derulează subprogramul numai în condiţiile îndeplinirii prevederilor legale referitoare la autorizarea şi acreditarea unităţilor sanitare pentru efectuarea prelevării şi transplantului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană.’ De precizat că în conformitate cu Legea 95/2006 (forma valabilă în Ianuarie 2011), art. 143, ‘Coordonarea, supravegherea, aprobarea şi implementarea oricăror dispoziţii privind activitatea de transplant revin Agenţiei Naţionale de Transplant’. Din acest motiv este de neînțeles cum activitatea de coordonare la nivel național a ajuns la Serviciul de Ambulanță București – Ilfov.

Prin Ordinul nr. 422 din 29 martie 2013(Citește aici textul integral al Ordinului) privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2013 şi 2014, Serviciul de ambulanţă Bucureşti – Ilfov al municipiului Bucureşti şi al judeţului Ilfov este desemnat ca unitate care ‘realizează coordonarea la nivel naţional a activităţilor de transplant’, cu mențiunea că ‘Unităţile sanitare derulează subprogramul numai în condiţiile îndeplinirii prevederilor legale referitoare la autorizarea şi acreditarea unităţilor sanitare pentru efectuarea prelevării şi transplantului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană.’

În conformitate cu Legea 95/2006 (forma valabilă la 01.04.2013), art. 142, lit. v, unitate sanitară acreditată este ‘unitatea sanitară publică sau privată care îndeplineşte criteriile de acreditare pentru desfăşurarea activităţilor din domeniul transplantului, respectiv donare, testare, evaluare, prelevare, conservare, distribuire, transport şi transplant’.

Ca urmare, Serviciul de Ambulanță București – Ilfov ar fi trebuit să fie acreditat în acest sens pentru a putea desfășura activități în domeniul transplantului.

Pe de altă parte, în conformitate cu Legea 95/2006 (forma valabilă la 01.04.2013), art. 143 (2), ‘Coordonarea, supravegherea, aprobarea şi implementarea oricăror dispoziţii privind activitatea de transplant revin Agenţiei Naţionale de Transplant’.

Prin Ordinul Nr. 386 din 31 martie 2015 (Citește aici textul integral al Ordinului)(forma valabilă la 01.04.2015) (Citește aici textul integral al Ordinului) privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2015 şi 2016, Serviciul de ambulanţă Bucureşti – Ilfov al municipiului Bucureşti şi al judeţului Ilfov este desemnat din nou ca unitate care ‘realizează coordonarea la nivel naţional a activităţilor de transplant’.

Prin Ordinul nr. 931/2016 din 5 august 2016 (Citește aici textul integral al Ordinului)privind modificarea şi completarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2015 şi 2016, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 386/2015, Serviciul de ambulanţă Bucureşti – Ilfov al municipiului Bucureşti şi al judeţului Ilfov este desemnat din nou ca unitate care ‘realizează coordonarea activităţilor de transplant’ dar a fost eliminată sintagma ‘la nivel national’.

Comisia de control constată faptul că, delegarea coordonării activităților de transplant la nivel național de la Agenția Națională de Transplant la Serviciul de ambulanţă Bucureşti – Ilfov s-a făcut prin ordine de ministru, succesiv, cu încălcarea prevederilor legale. Conform O.G. 79/2004, Art. 1 (2), lit.b, unul dintre scopurile pentru care a fost înființată Agenția Națională de Transplant este ‘coordonarea activităţii de prelevare, preparare, conservare, validare, alocare şi transport pentru transplantul de ţesuturi şi celule umane pentru utilizare terapeutică pe teritoriul României’ or tocmai acest scop nu a mai fost îndeplinit după delegarea lui la Serviciul de ambulanţă Bucureşti – Ilfov al municipiului Bucureşti şi al judeţului Ilfov.

Legislație încălcată: Legea 95/2006, O.G. 79/2004.

Persoane responsabile: Persoanele din cadrul Ministerului Sănătății care au inițiat și avizat Ordinele de ministru prin care s-a delegat națională a activităților de transplant la Serviciul de Ambulanță Bucureşti – Ilfov al municipiului Bucureşti şi al judeţulu coordonarea i Ilfov.

Ca urmare a celor prezentate, sesizez Direcția Națională Anticorupție pentru următoarele posibile fapte:

1. Abuz în serviciu împotriva domnilor Dan Luscalov și Andrei Nica în legatură cu încălcarea prevederile legale la achizițiile publice.

2. Fals și uz de fals, împotriva Luscalov Dan Adrian, Andrei Nica, Zota-Gheorghe Victor, Turcu Rosana Maria Cristina, în legătură cu încheierea Convențiilor civile de prestări servicii din cadrul proiectului “ACCORD – Joint Action on Organ Donation and Transplantation”.

3. Abuz în serviciu împotriva persoanelor din cadrul Ministerului Sănătății care au inițiat și avizat Ordinele de ministru prin care s-a delegat coordonarea națională a activităților de transplant la Serviciul de Ambulanță Bucureşti – Ilfov al municipiului Bucureşti şi al judeţului Ilfov.

Când au fost emise ordinele vizate în plângere:

  • Cseke Attila a fost ministru al Sănătății în perioada decembrie 2009 – august 2011. În mandatul său a fost emis de Ministerul Sănătății primul ordin vizat în plângere – Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1591/1110 din 30 decembrie 2010.
  • Ordinul nr. 422 din 29 martie 2013 a fost emis în mandatul lui Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătății în perioada decembrie 2012 – februarie 2014.
  • Ordinul Nr. 386 din 31 martie 2015 a fost emis în mandatul lui Nicolae Bănicioiu – ministru în perioada februarie 2014 – noiembrie 2015 – și semnat de Alin Iulian Tucmeanu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
  • Cel de-al patrulea Ordin, Ordinul nr. 931/2016 din 5 august 2016, a fost emis în mandatul lui Vlad Voiculescu și prevede că Serviciul de ambulanţă Bucureşti – Ilfov este desemnat din nou ca unitate care ‘realizează coordonarea activităţilor de transplant’, dar a fost eliminată sintagma ‘la nivel național’, spre deosebire de precedentele 3 ordine.

Plângerea depusă de Emanuel Ungureanu la Direcția Națională Anticorupție este formulată, potrivit deputatului USR, în baza raportului realizat după controlul de anul trecut al Corpului de Control al Ministerului Sănătății la Agenția Națională de Transplant. Conținutul raportului a fost obținut de deputatul USR după ce a formulat o plângere administrativă împotriva Ministerului Sănătății, care a refuzat, inițial, să îi pună la dispoziție documentul.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a afirmat, miercuri, după ce Emanuel Ungureanu a depus plângerea la DNA, că „raportul făcut în urma controlului la ANT este depus la DNA de către Ministerul Sănătății. Domnul deputat Ungureanu nu a întrebat dacă noi am depus acest raport, dar el este depus de către Ministerul Sănătății.”

  • Victor Zota, „coordonatorul național de transplat” a cărui funcție „nu există”

Victor Zota, fost director al Agenției Naționale de Transplant în perioada 15 martie 2006 – 30 iulie 2009 (instituția fusese înființată în 2005), a deținut, ulterior, timp de mulți ani, funcția de „coordonator național de transplant” în cadrul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov. Despre funcția de „coordonator național de transplant” a lui Zota, Vlad Voiculescu afirma, în mandatul său de ministru al Sănătății, că această funcție „nu există”, conform legislației.

Vlad Voiculescu declara, pe 24 noiembrie 2016, în urma controlului Corpului de Control al Ministerului Sănătății la Agenția Națională de Transplant, că „Avem dubii serioase legat de modul în care s-a făcut activitatea de coordonare a transplantului, având în vedere că de-a lungul anilor ANT și-a pierdut o parte din atribuții, care au fost trecute către Serviciul de Ambulanță București-Ilfov (SABIF). Astfel, în anul 2009, ANT, sub semnătura directorului executiv, dr. Dan Adrian Luscalov, a înștiințat SABIF că dr. Victor Zota este nominalizat în funcția de coordonator al Programului Național de Transplant de Organe, Țesuturi și Celule de Origine Umană pentru Centrul Universitar București, asta cu încălcarea Legii 95. (…) Mai mult decât atât, Serviciul de Ambulanță București-Ilfov ar fi trebuit să fie acreditat în acest sens.”

Ministrul Sănătății mai afirma atunci, cu referire la Victor Zota, că acesta s-a prezentat ani la rând și a semnat acte sub titlul de „coordonator al programului de transplant”, deși această funcție nu ar exista în legislație, potrivit lui Vlad Voiculescu.

După plecarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății, îl regăsim pe Victor Zota tot „coordonator al programului de transplant” la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov și consilier în cadrul Agenției Naționale de Transplant, chiar dacă Zota anunțase public, în octombrie 2016, când raportul Corpului de Control la Agenția Națională de Transplant a fost făcut public, că va demisiona. Nu este clar de ce Zota nu a mai demisionat și nu este clar de ce Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății la acea vreme, nu l-a îndepărtat din funcție în urma raportului Corpului de Control care constata că funcția lui Zota „nu există”, conform legislației.

Victor Zota a fost îndepărtat din funcția de „coordonator național de transplant” în cadrul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov începând cu data de 1 ianuarie 2019, printr-o decizie a ministrului Sorina Pintea, iar două luni mai târziu, a revenit ca inspector în Agenția Națională de Transplant.

Întrebată de jurnaliști care sunt motivele pentru care Victor Zota, care are o condamnare pentru trafic de ovocite, a revenit în Agenția Națională de Transplant, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a afirmat, într-o conferință de presă organizată pe 12 iunie la Ministerul Sănătății, că Victor Zota are la ANT un „contract pe durată nedeterminată”. Sorina Pintea a susținut, de asemenea, că Victor Zota nu a fost angajat la ANT nici de ea, nici de actualul director al agenției, medicul chirurg Radu Zamfir.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro