Medicul Dan Grigorescu despre pacienta din Olt cu arsuri grave pe aproape jumătate din corp: Analiza unor astfel de situații trebuie făcută, și încă "la sânge", dar nu prin intermediul mass-media
„Analiza unor astfel de situații trebuie obligatoriu făcută, și încă ‘la sânge’, asta însemnând: rapid, fără milă față de erori, cu precizie chirurgicală! Însă în niciun caz prin intermediul mass-media și cu mijloace mass-media, unde argumentele oricăreia dintre părțile implicate nu au ce căuta să se intersecteze cu ale celorlalte înainte de a fi just ‘cântărite’ în mediul profesional de specialitate”, afirmă medicul Dan Grigorescu, șeful Secției de Chirurgie Plastică și Reconstructivă de la Spitalul Județean din Brașov.
Femeia în vârstă de 61 de ani din județul Olt a suferit arsuri grave pe aproape jumătate din corp în urmă cu două săptămâni și a fost internată, inițial, la Spitalul din Slatina, unde, potrivit ministrului Sorina Pintea, „a fost subevaluată inițial”. Sorina Pintea a mai precizat că pacienta s-a infectat, motiv pentru care, în momentul în care aceasta a fost transferată la Spitalul Județean din Brașov, nu s-a putut aplica grefa de piele imediat.
Medicul Dan Grigorescu, șeful Secției de chirurgie plastică și reconstructivă de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Brașov, a reușit să amenajeze, în secția pe care o conduce, prima unitate funcțională de arși înființată în țară după Colectiv, cu un sector pentru mari arși care are două paturi perfect izolate, fiecare în câte un salon dedicat. Dotările din acest sector au fost cumpărate dintr-o importantă sponsorizare primită inițial de medic, completată ulterior cu alte două, mai mici. Sectorul pentru mari arși de la Brașov este funcțional de la începutul acestui an. Anterior, în România existau, pentru pacienții cu arsuri grave, 11 paturi performante la Spitalul de Arși și Spitalul Floreasca din București, însă, potrivit medicilor consultați de HotNews.ro, acestea nu sunt paturi de siguranță pentru mari arși.
Luna aceasta au fost inaugurate, la Timișoara și Iași, două unități funcționale pentru mari arși, care au, în total, 10 paturi. Alături de unitatea de la Brașov, acestea sunt cele mai performante structuri pentru pacienții arși grav din România.
Ce spune medicul Dan Grigorescu despre cazul femeii din Olt cu arsuri pe aproape jumătate din suprafața corpului:
„Îmi declar din nou, de data asta public (așa cum am făcut-o în urmă cu două zile unui distins jurnalist) convingerea că analiza unor astfel de situații trebuie obligatoriu făcută. Și încă „la sânge”! Asta însemnând: rapid, fără milă față de erori, cu precizie chirurgicală!
Însă în niciun caz prin intermediul mass-media și cu mijloace mass-media, unde argumentele oricăreia dintre părțile implicate nu au ce căuta să se intersecteze cu ale celorlalte înainte de a fi just „cântărite” în mediul profesional de specialitate.
Celor care au senzația că decizia mea/noastră de a nu comenta în public cele întâmplate este urmarea faptului că aș/am încerca vreun sentiment de teamă sau vinovăție, le transmit că o fac/facem tocmai datorită contrariului: adică încrederii că ne-am făcut corect (atât medical, cât, mai ales din punct de vedere al omeniei) datoria și meseria!
Spre deosebire de alții!
Ca să nu mai vorbim că a-i implica în această situație responsabilitatea doamnei ministru Sorina Pintea este o mare și impardonabilă eroare. O spun asumându-mi toate comentariile care vor urma, știind de pe acum că viitoarele concluzii îmi vor da dreptate.
Stimați jurnaliști, de aici încolo vă rog să nu insistați să mai fac vreo precizare. Tocmai pentru că în asemenea împrejurări mi-am propus întotdeauna să fiu un gentleman în raport cu colegii, restul argumentelor, doar între specialiști!
Consider că expunerea în presă de către oricare dintre părțile implicate a oricarui argument de tip medical, înainte de a fi realizată o analiză coerentă și profesională, bazată pe documente oficiale, nu aduce niciun beneficiu nimănui.
Cu toate acestea, deoarece nu doresc să permit nimănui să lezeze imaginea Spitalului Clinic de Urgență Brașov, atât ca instituție, cât și a calității actului medical care se desfășoară aici, nu pot să nu afirm faptul că tratamentul bolnavei arse s-a efectuat în concordanță cu literatura internațională în domeniu, corelată cu potențialul maxim al resurselor naționale.
Mai mult, dacă m-aș lăsa provocat să continui această polemică ce nu face cinste celor care, într-un mod nedeontologic, au inițiat-o, consider că acest lucru le-ar face chiar lor un important deserviciu.
Așadar, să lăsăm Corpul de control al MS să-și prezinte concluziile. Abia atunci vor fi clare responsabilitățile unora sau altora, printre care noi nu ne aflăm, cu siguranță!”