Este sau nu periculos să ieși la terasă? Medic: Riscul, în cazul celor care stau la aceeași masă. Dacă există distanțare între mese, riscul e minim
Terasele s-au redeschis astăzi, după aproape două luni și jumătate. Dar cât de sigur este să ieșim la terasă după 3 luni de epidemie de coronavirus în România? Riscul poate să fie „în cazul celor care stau la aceeași masă, și în general la masă sunt cei din familie sau cei apropiați”, afirmă Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București. Dacă există distanțare între mese, riscul de transmitere „este minim”, explică pentru Hotnews.ro doctorul Adrian Marinescu.
„Persoanele asimptomatice au un risc mai mic de transmitere”
„Dacă există și distanțarea între mese, cu atât mai mult riscul este minim. Riscul poate să fie în cazul celor care stau la aceeași masă, și în general la masă sunt cei din familie sau cei apropiați. Dacă nu există un contact apropiat prelungit, riscul de transmitere este foarte mic”, explică medicul Adrian Marinescu.
Adrian Marinescu mai spune că nu vede o utilitate foarte mare în regula ca terasele să păstreze lista clienților și numerele lor de telefon: „Dacă este o persoană bolnavă, acest lucru se face pentru a se putea face anchetă epidemiologică, logica pot să o înțeleg. Dar concret, când se face o anchetă epidemiologică, când o persoană este bolnavă, acea persoană va spune cu cine a stat la masă, cu cine a intrat în contact apropiat, nu toți oamenii care au fost la terasă. Eu nu văd o utilitate foarte mare în plan practic.”
Adrian Marinescu
Medicul crede că „în viitorul apropiat o să ne lămurim că e un pic, hai să nu zic exagerat, dar un pic cam mult să înregistrăm niște date, chiar dacă nu sunt date pe care le folosim la ceva, dar mă refer ca logică a lucrurilor. Gândiți-vă că acele date ar trebui să fie păstrate de fiecare terasa și, la un moment dat, când se adună mulți clienți, o să fie un pic greu de păstrat aceste date, or să fie multe registre. Adică chiar dacă ele nu sunt stocate, nu sunt folosite de altcineva pentru a face nu știu ce lucru, dar totuși, în plan practic, nu văd o foarte mare utilitate, pentru că la un moment dat vor fi foarte multe registre, cu foarte multe date.”
„Dacă se dovedește că într-o zi cineva este bolnav, gândiți-vă ce înseamnă să facem o anchetă epidemiologică: trebuie să îi luăm pe toți care au fost în acea zi la terasă, poate fi un număr extrem de mare, și să știi exact poziția, unde s-au așezat. Cred că este puțin cam mult, mai ales că persoanele asimptomatice au un risc mai mic de transmitere”, consideră Adrian Marinescu.
„Părerea mea personală este că e puțin exagerat”, este concluzia medicului.
Reguli pentru terase
Terasele s-au redeschis începând de astăzi, după ce toate restaurantele din România fuseseră închise din data de 18 marte. Noile reglementări prevăd că trebuie să existe un registru de rezervări a clienţilor, pentru ca în cazul apariţiei unei îmbolnăviri să poată fi făcută ancheta epidemiologică. Președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Robert Chioveanu, a explicat că nu vor fi luate date din actul de identitate și că în registru trebuie notat doar numele și numărul de telefon al persoanei care sună pentru a face rezervarea.
Autoritățile au stabilit un set de reguli care trebuie respectate de către terase:
- nu se va permite accesul clienţilor cu simptome respiratorii
- la o masă vor putea sta maxim patru persoane, dacă nu sunt membri ai aceleiaşi familii
- nu se vor transfera meniuri, solniţe sau alte obiecte de la o masă la alta, toate acestea se vor dezinfecta după plecarea clienţilor de la o masă
- personalul de servire trebuie să poarte măşti şi mănuşi
- trebuie reorganizate circuitele de producţie şi livrare, unde este cazul, trebuie monitorizată starea de sănătate a angajaţilor
- trebuie să existe un registru de rezervări a clienţilor, pentru ca în cazul apariţiei unei îmbolnăviri să poată fi făcută ancheta epidemiologică
- trebuie luate măsuri de respectare a distanţei între angajaţi sau, dacă acest lucru nu este posibil, trebuie luate măsuri suplimentare de protecţie (reducerea numărului de angajaţi şi lucrul în ture, folosirea de echipament de protecţie)
- curăţenia şi dezinfectarea cu produse biocide a spaţiilor, echipamentelor şi ustensilelor trebuie făcute mai frecvent
- la intrarea pe terasă şi la grupurile sanitare trebuie să fie puse dispozitive cu substanţe dezinfectante pentru mâini.