Sari direct la conținut

"Masca este o barieră imperfectă, dar reală. Împreună cu celelalte măsuri creează premisele limitării transmiterii". INTERVIU cu unul dintre cei mai cunoscuți epidemiologi români

HotNews.ro
Doina Azoicai, Foto: AGERPRES
Doina Azoicai, Foto: AGERPRES

Obligativitatea purtării măștii în aer liber, care urmează, cel mai probabil, să fie introdusă de astăzi cel puțin în București, unde indicele de transmitere a coronavirusului a depășit 3 cazuri la mia de locuitori, este o măsură necesară, explică într-un interviu acordat HotNews.ro Doina Azoicăi, medic primar epidemiolog și președintele Societății Române de Epidemiologie. „Masca este o barieră imperfectă, dar o barieră reală, care împreună cu celelalte măsuri creează premisele unei limitări a transmiterii”, spune Doina Azoicăi. Ea admite însă că, după 7 luni de restricții, oamenii „deja suportă mai greu toate aceste măsuri care au, evident, caracter restrictiv, dar sunt absolut necesare”.

„Populația ar trebui să fie mai cooperantă, mai conștientă de riscul acesta”, subliniază președintele Societății Române de Epidemiologie.

Medicul Doina Azoicăi admite că „este însă și această reacție a oamenilor, care, după mai mult de 7 luni, deja suportă mai greu toate aceste măsuri care sunt, evident, măsuri cu caracter restrictiv, dar sunt absolut necesare”.

În ceea ce privește introducerea obligativității purtării măștii în aer liber, măsură ce pare iminentă, cel puțin în București, medicul Doina Azoicăi spune că „consider necesară această măsură, pentru că, dată fiind această transmisibilitate crescută a virusului, chiar dacă este spațiu deschis, apropierea dintre persoane nu se poate realiza la distanța ideală, de 1,5 – 2 metri. Și atunci, sigur că inclusiv în spațiile deschise, unde există aglomerări de persoane, masca este utilă, dovadă că și alte țări din Europa au adoptat această decizie.”

„Din păcate, respectarea regulilor depinde și de comportamentul fiecărei persoane și este foarte greu de anticipat cum se va reacționa, chiar la impactul acestor cifre, care relevă în mod evident faptul că crește zi de zi numărul de cazuri și am depășit deja pragul de 3 – 4.000 de cazuri. O să vedem ce se întâmplă și în zilele următoare”, afirmă președintele Societății Române de Epidemiologie.

Creștere susținută a numărului de cazuri, în România și în Europa. Modelările matematice estimează că numărul de cazuri va continua să crească

România a avut, în ultima perioadă, „o creștere susținută” a numărului de cazuri, la fel ca o mare parte dintre țările din Europa, arată Doina Azoicăi: „Este o creștere susținută. Începând cu sfârșitul lunii august, în septembrie și, iată, se continuă și în luna octombrie, sunt creșteri ale ratei de incidență a cazurilor și a deceselor în principiu în toate țările din Europa. Toate înregistrează, cu mici excepții, aceste rate de creștere.”

„Eu iau ca reper incidența la 100.000 de persoane în ultimele 14 zile. De exemplu, pe data de 12 octombrie, aceasta a fost de 168 de cazuri la suta de mii de locuitori în România, ceea ce a însemnat o creștere cu 70% față de perioada anterioară de două săptămâni. De asemenea, am avut o creștere a ratei cumulative a deceselor, tot pe 14 zile, de 25%”, explică președintele Societății Române de Epidemiologie.

„Evident, suntem într-un trend ascendent și, în afară de câteva țări din Europa, cum ar fi Spania, care are o scădere de 30%, Israel, care are o scădere de 24% și Danemarca, cu o scădere de 22%, în general, toate țările au această creștere importantă a numărului de cazuri și chiar a deceselor. La polul opus, apropo de faptul că toată lumea dă exemplul suedez, în Suedia a crescut cu 26% rata infectărilor”, adaugă medicul.

Peste tot predomină însă tendința de creștere – în Franța, în Marea Britanie, în Germania, ratele sunt în creștere. În Germania, spre exemplu, a crescut cu 50% rata infectărilor în ultimele 14 zile, mai spune Doina Azoicăi.

„Modelările matematice care se fac nu estimează că lucrurile vor fi în descreștere ci, dimpotrivă, în creștere”, atrage atenția președintele Societății Române de Epidemiologie.

Ce putem face pentru ca numărul de cazuri să înceapă să scadă

Diminuarea acestei creșteri ține de fiecare dintre noi, „ideal ar fi să nu avem o creștere mare de la o zi la alta, pentru că lucrul acesta poate să influențeze răspunsul sistemului de sănătate, poate să constituie o povară pentru sistemul de sănătate”, subliniază medicul Doina Azoicăi.

Ea spune că în sistemul de sănătate deja s-au luată măsuri: „Era de așteptat că o creștere mai mare va implica o mai bună organizare și o mai bună activitate în sistemul de sănătate și deja s-au luat măsuri – suplimentarea numărului de paturi în Terapiile Intensive și disponibilizarea sau stabilirea unui număr mai mare de paturi pentru pacienții COVID. Măsura a fost de urmărire, de monitorizare a asimptomaticilor pozitivi în teritoriu și de spitalizare doar a cazurilor simptomatice.”

În ultima perioadă s-a văzut și o creștere a numărului de testări. De asemenea, atenție mare la sezonul rece, deoarece simptomatologie cauzată de SARS-CoV2 poate să fie confundată cu ușurință cu cea provocată de alte tipuri de infecții respiratorii, în această perioadă, avertizează Doina Azoicăi: „În paralel cu măsurile care se iau în zona spitalicească, sunt în continuare celelalte acțiuni, care vizează identificarea focarelor și încercarea ținerii sub control și stingerii cât mai rapide a acestor focare, precum și o creștere a numărului de testări, ceea ce s-a văzut în ultima perioadă, pentru a-i identifica cât mai rapid pe cei care sunt simptomatici și sunt contagioși. Mai ales că în perioada aceasta se pune problema diferențierii de alte infecții acute respiratorii. Adica simptomatologia cauzată de SARS-CoV2 poate să fie confundată cu cea provocată de alte tipuri de infecții respiratorii, în această perioadă.”

„S-au luat măsuri și s-a încercat informarea populației pe toate mijloacele de comunicare în ideea limitării aglomerărilor, întâlnirilor sau organizării unei manifestări, pentru evitarea contacului persoanelor, care posibil pot fi asimptomatice, dar pot transmite virusul”, spune medicul epidemiolog.

„Și, bineînțeles, măsura care a fost extinsă și în România, cum a fost și în alte țări: purtarea măștii atât în spațiile închise, cât și în spațiile deschide, atunci când sunt aglomerări de persoane. Consider necesară această măsură, pentru că, dată fiind această transmisibilitate crescută a virusului, chiar dacă este spațiu deschis, apropierea dintre persoane nu se poate realiza la distanța ideală, de 1,5 – 2 metri. Și atunci, sigur că inclusiv în spațiile deschise, unde există aglomerări de persoane, masca este utilă, dovadă că și alte țări din Europa au adoptat această decizie.”

„Este foarte greu de spus cum va reacționa populația” după 7 luni de restricții

După 7 luni de restricții, „Este foarte greu de spus cum va reacționa populația” în fața unor noi măsuri, admite medicul epidemiolog Doina Azoicăi: „Sigur că nu trebuie încălcate drepturile oamenilor – de circulație, de activitate – dar condiția este ca aceste lucruri să se facă cu maximul de măsuri de siguranță pe care puteam să le aplicăm la modul real.”

„Deja, purtarea măștii nu mai este o noutate, nu mai este o problemă. Deja lumea s-a lămurit în legătură cu faptul că nu aduce prejudicii stării individului. Este o barieră imperfectă, nu poate să fie 100% sigură, dar este o barieră reală, care împreună cu celelalte măsuri creează premisele unei limitări a transmiterii”, adaugă Doina Azoicăi.

„Din păcate, lucrurile sunt influențate și de aceste curente care sunt împotriva nu atât a măștii cât împotriva măsurilor, a autorităților, și atunci ele se răsfrâng și asupra comportamentelor oamenilor, iar astfel de informații dăunează populației largi, care poate fi influențată de acești destabilizatori”, încheie președintele Societății Române de Epidemiologie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro