Sari direct la conținut

Punct final în criza Euthyrox și Siofor, medicamente vitale care nu se găsesc de un an în farmacii? Ambele ar urma să fie aduse în țară în perioada următoare

HotNews.ro
La farmacie , Foto: Hotnews
La farmacie , Foto: Hotnews

Posibil punct final în criza Euthyrox și Siofor, medicamente vitale pentru pacienții care suferă de afecțiuni tiroidiene și diabet, dar care nu își mai găseau de un an tratamentul în farmaciile din România: ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat astăzi pentru HotNews.ro că a semnat un Ordin prin care dă undă verde ca aceste medicamente să fie aduse în țară prin import paralel, în cantități suficiente. Criza ar urma să se rezolve în perioada următoare.

Ordinul semnat de Vlad Voiculescu vizează aducerea în România, prin import paralel, a celor două medicamente vitale pe care pacienții le-au găsit cu greu sau deloc în farmaciile din România pe tot parcursul anului trecut – Euthyrox, medicament vital pentru pacieții care suferă de afecțiuni tiroidiene, și Siofor, unul dintre cele mai populare medicamente pentru tratarea diabetului.

Asociațiile de pacienți consultate de HotNews.ro spun că măsura este una bună pe termen scurt, iar Ministerul Sănătății a găsit o soluție bună. Pe termen lung însă, pentru ca medicamentele să nu mai dispară, este nevoie de creșterea prețurilor, în condițiile în care în România, prețul medicamentelor este fixat prin lege la cel mai mic nivel din Uniunea Europeană (măsură luată de Guvernul Ponta, pentru a bifa o promisiune electorală).

Ministrul Sănătății a semnat un Ordin privind completarea anexei la Ordinul ministrului sănătății nr. 1582/2020 privind aprobarea preţurilor cu ridicata şi cu amănuntul pentru medicamente ce pot fi comercializate în baza autorizaţiei de import paralel sau în baza autorizaţiei de distribuţie paralelă, ce fusese publicat în transparență decizională în urmă cu două săptămâni. În anexa ordinului se găsesc cele două medicamente cu probleme – Siofor și Euthyrox.

Interesant este că ambele sunt medicamente ieftine și costă puțin peste 10 lei cutia. Tocmai prețul foarte mic din România – cel mai mic din Uniunea Europeană, stabilit prin lege – a făcut ca vânzarea acestor medicamente pe piața românească să devină nerentabilă pentru producători și importatori și a dus, într-un final, la dispariția lor.

Dacă în cazul Siofor, pe piață există și alternative (medicamente care conțin aceeași substanță activă – clorhidrat de metformină ), în cazul Euthyrox, pe piața din România mai exista un singur medicament cu aceeași substanță activă – levotiroxină – Accu-Thyrox, un medicament sub formă de picături, însă și acesta a fost de negăsit.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Euthyrox riscă să fie în continuare exportat paralel

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, cel mai mare producător autohton de medicamente, și președintele Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), se declară totuși sceptic că măsura luată de Ministerul Sănătății va rezolva criza de Euthyrox, atrăgând atenția că stocurile aduse în țară prin import paralel riscă să fie, la rândul lor, exportate paralel.

Problema cea mai mare rămâne politica de preț – Euthyrox se vinde pe piața din România la cel mai mic preț din Uniunea Europeană, conform legii în vigoare. CEO-ul Terapia Cluj spune că cea mai sigură soluție pentru ca Euthyrox să nu mai dispară din România ar fi ca prețul medicamentului să crească, astfel încât prețul să nu mai fie cel mai mic din UE și să nu mai existe tentația ca acesta să fie vândut la preț mai mare în afara țării. „Chiar și dacă într-o altă țară prețul este cu un leu mai mare, medicamentul va fi exportat acolo”, afirmă Dragoș Damian.

Dragoș Damian

Încă de anul trecut, Dragoș Damian a propus autorităților din domeniul sănătății să aducă în țară, din Statele Unite, un medicament similar Euthyrox, cu aceeași substanță activă, dar la un preț ceva mai mare decât actualul preț aprobat în România – în jur de 20 de lei/cutie. Pentru ca acest medicament să poată fi adus, era necesar ca autoritățile să aprobe creșterea prețului Euthyrox din CaNaMED (Catalogul Național al Prețurilor la Medicamentele de uz uman eliberate cu prescripție medicală, autorizate pentru punere pe piață).

O posibilă soluție pentru ca stocurile de Euthyrox aduse prin import paralel să ajungă la pacienții români ar fi ca acestea să fie distribuite în mod controlat, spre exemplu prin anumite lanțuri de farmacii, mai spune CEO-ul Terapia Cluj, care adaugă însă că nu vede cum ar fi posibil acest lucru pentru ca medicamentele să ajungă la toți cei 500 de mii de pacienți din țară.

În ceea ce privește Siofor, acesta a lipsit o perioadă din cauza unor probleme de producție, iar în acest caz, soluția găsită de Ministerul Sănătății ar putea rezolva problema.

Ce este importul paralel de medicamente

Importul paralel permite ca un medicament pentru care a fost eliberată o autorizație de punere pe piață de către Agenția Națională a Medicamentului sI Dispozitivelor Medicale să fie introdus în România prin alte canale de distribuție decât cele agreate de deținătorul autorizației de punere pe piață a medicamentului respectiv. Practic, sunt acceptate diferențe minore între medicamentul importat paralel și cel care a fost autorizat pentru punere pe piață în România, cu condiția să nu existe nici o diferență în efectul terapeutic, în comparație cu medicamentul original care este distribuit direct.

Medicamentele introduse în România prin import paralel nu pot fi distribuite sau vândute în lipsa eliberării, de către Agenția Națională a Medicamentului, a unei autorizații de import paralel.

Ministerul Sănătății anunțase de mai multe ori, pe parcursul anului trecut, că a rezolvat sau este pe cale să rezolve criza de Euthyrox și Siofor, însă pacienții au în continuare dificultăți în a găsi medicamentele în farmacii și trebuie să se descurce pe cont propriu – unii și le cumpără din străinătate, alții se trec pe listele lungi de așteptare ale farmaciilor.

HotNews.ro a scris pe larg, pe parcursul anului trecut, despre criza de Euthyrox și Siofor:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro