Sari direct la conținut

Cauza invizibilă a obezității / Ce sunt și cum ne afectează EDC-urile

HotNews.ro
Obezitate, Foto: Flickr
Obezitate, Foto: Flickr

Timp de secole s-a crezut că obezitatea se datorează strict excesului de calorii, scrie worldobesity.org. Consumul intens de calorii fără a ”scăpa” apoi de ele face să devii gras, pe scurt. Recent, o altă cauză a obezității este admisă de tot mai mulți specialiști: EDC-urile (Endocrine-disrupting chemicals- substanțe chimice care afectează sistemul endocrin). Aceste EDC-uri sunt compuși chimici produși de om, care devin din ce în ce mai răspândiți în mediul înconjurător și care afectează sistemele hormonale umane. Pot fi găsiți aproape peste tot: în sticlele de băuturi din plastic, în foliile de ambalare ale alimentelor, în vopseluri, în cosmetice, sunt încorporate în covoare și materiale de mobilier. Despre ele se știa afectează sistemul reproductiv uman, că duc la creșterea riscului de a face anumite tipuri de cancer, dar acum s-a dovedit că afectează formarea țesutului adipos, controlul apetitului și creșterea în greutate.

Într-o lucrare publicată luna aceasta în Obesity Reviews, se arată că EDC-urile sunt susceptibile de a crește riscul de obezitate la fel de mult ca mâncatul în exces sau sedentarismul. Concluzia? Politicile de prevenire a obezității trebuie să ia în considerare EDC-urile.

ECD cele comune și unde se găsesc

Există aproape 85.000 de produse chimice produse de om, dintre care cu multe intrăm în contact în fiecare zi, scrie endocrine.org. Doar aproximativ 1% dintre acestea au fost studiate din punct de vedere al siguranței umane.

Iată cele mai comune tipuri de EDC și categorii de produse:

  • Îmbrăcăminte, mobilier și electronice: Siguranța vine cu un efect secundar

Produsele ignifuge bromurate (BFR) sunt utilizate în electronică, îmbrăcăminte și mobilier, cum ar fi canapele și saltele, pentru a reduce gradul de inflamabilitate. Din păcate, aceste substanțe chimice sunt legate de disfuncția tiroidei, care joacă un rol critic în dezvoltarea fetală și a copilăriei.

De asemenea, bifenilii policlorurați (PCB) au fost folosiți în sute de aplicații industriale și comerciale datorită neinflamabilității lor și a proprietăților lor izolante. Deși EPA a interzis fabricarea lor în Statele Unite în 1979, PCB-urile sunt încă prezente în izolații, echipamente electrice, vopsluri pe bază de ulei și multe altele. Mai mult, ele se descompun greu. Au și cele mai puternice și legături cu tulburările neurologice.

  • Materiale legate de produsele alimentare: un cost uman pentru confort și protecție

Ftalații interferează cu producția de androgen (testosteron), un hormon critic în dezvoltarea masculină și relevant și pentru femei. Ftalații sunt utilizați în sute de produse, inclusiv multe destinate alimentelor și băuturilor (folii de plastic). Oamenii sunt expuși la aceste EDC atunci când intră în contact fie cu alimentele, fie în momentul în care le pun la microunde. Multe companii au eliminat ftalații din produsele lor, dar ei sunt încă utilizați pe scară largă. rii.

Dintre clasa de fenoli, bisfenolul A (BPA) este unul dintre cei mai cunoscuți și mai răspândiți. Deși BPA a fost interzis în produsele pentru copii, cum ar fi sticlele pentru bebeluși, este încă folosit în fabricarea recipienților din plastic și în rășinile epoxidice care protejează conservele.

Cadmiul este un element natural folosit în baterii, pigmenți, etc. Cercetările sugerează o legătură cu disfuncțiile sistemului reproductiv.

  • Pesticide și erbicide: periculoase și pentru oameni

Multe pesticide sunt concepute pentru a fi toxice pentru sistemul nervos sau reproductiv al dăunătorilor, dar pot acționa și prin perturbarea sistemelor endocrine.

Clorpirifosul, un insecticid folosit în agricultură comercială, este un neurotoxic puternic care provoacă întârzieri în dezvoltare, problemelor de atenție și ADHD la copii. Se acumulează în sol, apă, alimente și aer, precum și în clădiri. Statele Unite au interzis utilizări rezidențiale în 2000, iar efectul a fost imediat: nivelurile de clorpirifos din sânge ale copiilor din New York au scăzut semnificativ în primul an și s-a redus la mai puțin de jumătate în cel de-al doilea an.

DDT, unul dintre cele mai cunoscute pesticide, a fost folosit pe scară largă în întreaga lume până când a fost interzis în anii 1970 de mai multe țăr. Expunerea la această neurotoxină ar putea fi asociată cu cancer de sân, nașterea prematură, pierderea sarcinii, calitatea redusă a materialului seminal și problemă cu alăptarea.

Aatrazina, un erbicid folosit pe scară largă, afectează hipotalamusul și glandele pituitare. Alte studii au demonstrat relații cauzale între glifosat, folosit pentru a ucide buruienile și obezitatea, tulburările de comportament și cognitive.

Vezi mai jos un scurt video despre EDC:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro