Sari direct la conținut

DNA a solicitat Ministerului Sănătății documente și înscrisuri privind achiziția de vaccinuri COVID-19 pe data de 15 septembrie

HotNews.ro
Ministerul Sanatatii, Foto: AGERPRES
Ministerul Sanatatii, Foto: AGERPRES

Direcția Națională Anticorupție a solicitat Ministerului Sănătății documente și înscrisuri care stau la baza derulării contractelor de vaccin anti COVID-19, precum și informații privind modalitatea de utilizare a dozelor, în data de 15 septembrie, au precizat marți reprezentanții Ministerului Sănătății, pentru HotNews.ro. Nu este clar dacă vreun oficial al Ministerului Sănătății a fost chemat la DNA în acest caz.

Direcția Națională Anticorupție a anunțat marți că a fost înregistrat un dosar penal privind modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanșarea pandemiei și până în prezent.

DNA nu a menționat nimic concret, precizând doar că urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă („in rem”), respectiv abuz în serviciu. Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că procurorii s-au sesizat din oficiu în acest caz.

Anunțul Direcției Naționale Anticorupție:

  • „Pe rolul DNA a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanșarea pandemiei până în prezent.
  • Urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă (“in rem”), respectiv abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.
  • Prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat.
  • Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual care permite strângerea de probe necesare pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs vreo faptă ce ar intra sub incidență penală”.

Care este procedura de achiziție a vaccinului împotriva COVID-19

Vaccinul anti-COVID este achiziționat de către guvern în baza contractelor încheiate cu companiile farmaceutice de Comisia Europeană, cantitatea fiind alocată în baza cererilor fiecărui stat membru.

Care este procedura stabilită de Comisia Europeană:

  • Statele membre indică, în primele etape ale procesului de negociere cu o companie, dacă sunt interesate de un anumit vaccin și ce cantitate ar dori să cumpere.
  • De îndată ce se încheie contractul, vaccinurile sunt alocate în conformitate cu o cheie de distribuire, în funcție de mărimea populației. Prin urmare, statele membre primesc vaccinuri în aceleași condiții – în mod proporțional și la același preț.
  • Cantitățile de vaccinuri distribuite statelor membre pot fi ajustate în funcție de nevoile acestora. De exemplu, un stat membru poate decide să nu achiziționeze doze suplimentare de vaccin în cadrul opțiunilor negociate; în acest caz, alte state membre pot prelua opțiunile respective și pot cumpăra mai multe doze din vaccinul respectiv.

Întrebat, marți, într-o conferință de presă, despre dosarul deschis de DNA, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță a răspuns: „Am văzut astăzi în spațiul public acest tip de informație, dar nu am date suplimentare. Cert este că din ceea ce eu știu, modalitatea de achiziție la nivelul tuturor țărilor europene se supune aceleiași proceduri, întocmită și elaborată de Comisia Europeană.”

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro