Tedros Adhanom Ghebreyesus, susținut de aproape 20 de țări UE, pentru un al doilea mandat la conducerea OMS (surse diplomatice)
Aproape douăzeci de țări ale Uniunii Europene au propus joi candidatura lui Tedros Adhanom Ghebreyesus la conducerea Organizației Mondiale a Sănătății, cu puțin timp înainte de expirarea termenului de propuneri, relatează AFP.
Statele membre ale OMS au avut timp până la ora 16:00 GMT pentru a desemna candidați.
Germania anunțase oficial miercuri că îl propune pe Tedros, care acum pare să fie singurul candidat în cursă.
Deși el însuși nu și-a oficializat candidatura, apelul Berlinului a fost auzit, iar aproape 20 de țări UE au propus joi candidatura etiopianului, au spus surse diplomatice pentru AFP.
Prin urmare, fiecare dintre aceste țări, inclusiv Austria, Portugalia, Franța și Spania, a prezentat OMS un plic sigilat.
Aceste plicuri nu vor fi deschise înainte de 1 octombrie de către OMS. Apoi, câteva săptămâni mai târziu, lista candidaților va fi transmisă statelor membre ale OMS, înainte de a fi făcută publică.
Tedros Adhanom Ghebreyesus a devenit în 2017 primul african care a preluat conducerea acestei puternice agenții ONU, care a fost în prima linie de la începutul pandemiei de coronavirus, făcându-l unul dintre cele mai cunoscute chipuri în lupta împotriva Covid -19.
Specialist în malarie, cu o diplămă în imunologie și doctor în sănătate comunitară, acest fost ministru al sănătății și șef al diplomației etiopiene este primul director general al OMS care a fost ales, în 2017.
Anterior, o singură candidatură, propusă de Consiliul executiv al agenției ONU, a fost supusă votului țărilor.
Nominalizarea sa de către țările europene vine ca o surpriză, deoarece majoritatea celor care au observat procesul au prezis că sprijinul oficial va veni din țările africane.
Dacă ar urma să primească sprijinul multor țări membre ale OMS, Etiopia și-a retras sprijinul din cauza conflictului din regiunea Tigray, de unde este el.
Șeful OMS a atras furia guvernului de la Addis Abeba folosind în mod repetat platforma OMS pentru a condamna represiunea din regiunea sa natală.
Dacă există mai mulți candidați, va începe un proces de selecție în ianuarie 2022 pentru a stabili o listă scurtă de până la cinci candidați.
Statele membre vor vota pentru următorul șef al OMS – al cărui mandat începe pe 16 august – într-un vot secret în cadrul Adunării Mondiale a Sănătății din mai.